Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Amsterdamsestraatweg

1930-1934

Oudegracht

1880-1885

Hopakker

1905-1915

16 Reacties

Reageren
  1. de Kreek

    Als ik de welstandscommissie altijd hoor, als ik iets wil doen aan mijn huis, dan kan en mag je niks veranderen, bla, bla, bla. Maar ik hoor ze nooit over de zeer grote bomen op de Oudegracht, die het zicht van de oudenpanden ontneemt.

  2. Flo

    Na 97 jaar nog steeds een slagerij in het pand! Wel dichtbij de plek waar de dieren toen werden geslacht, want het zou me niet verbazen als de toren op de achtergrond van het Openbaar Slachthuis was, wat nu de Plantage is. Duic heeft daar in april 2022 een artikel over geplaatst.
    Destijds stonden aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg nog amper woningen en zag je er voornamelijk koeien grazen en bedrijven zoals de Zuivelfabriek en Melkinrichting.

  3. Utrechtvoorutrecht

    Koloniale waren? Oei.

    En @deKreek, u drinkt wekelijks koffie met de welstandscommissie? Vertel!

  4. de Kreek

    Koloniale waren? Oei.@ Ondoordringbare commissie waar geen mens hoogte van krijgt, deze organisatie mogen ze van mij direct beëindigen. Alles afkeuren maar niet vertellen waarom, ik heb het idee dat dit in het leven is geroepen om uitgerangeerd ambtenaren aan het werk te houden. Ik kan ook niemand opnoemen die geen problemen heb met deze commissie.

  5. Massegast

    @Flo — De toren op de achtergrond is van de Oranjekerk. Die staat bijna op de hoek met de Marnixlaan, tegenover de ingang van het Julianapark. Zie verder: Oranjekerk – Utrecht – Wikipedia

  6. Gas

    Het staat op de (oude) foto, het is de St. Ludgeruskerk.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Ludgeruskerk_(Utrecht)

  7. Katja

    Wel jammer dat de toren op de ASW niet gespaard is gebleven. Imposant, hoor.

  8. Marc030

    Oei mensen, even goed je huiswerk doen! De toren is van de Sint Lugeruskerk (1923) op de hoek van de Sint Lugerusstraat. De kerk is helaas gesloopt in 1977 en we hebben er een lelijk fantasieloos blok flatjes voor terug gekregen. Slechts een plakette op de muur doet de kerk nog eer aan.

  9. Hoera

    @Flo en @Massegast, beide fout: het is de Ludgeruskerk. Staat zelfs op de ansichtkaart…

  10. Jan

    Nee, het is de St Ludgeruskerk. Staat gewoon op de foto.

  11. Koel Hoofd

    @De Kreek
    Die welstandscommissie kan je gewoon negeren, we hebben namelijk zoiets als het eigendomsrecht.
    Die welstandscommissie mag alleen maar kijken of er iets in strijd is met (redelijke) eisen van de welstand. Kernpunt is ‘redelijke eisen’, daar kan je ongelooflijk over twisten met mensen die macht willen uitoefenen die ze niet hebben…
    Moet je niet je huis fluoriserend geel willen verven o.i.d. want dan ben je zelf onredelijk.

  12. Massegast

    Hier nog even Massegast. Ik bedoel het torentje in de verte op de foto met de huidige situatie. Dat is de toren van de Oranjekerk, die niet gesloopt is. De rest van de kerk wel. De toren vooraan op de foto met de oude situatie is de St. Ludgeruskerktoren, die in 1977 gesloopt is. Op de foto met de oude situatie is de Oranjekerktoren niet te zien. Die zit daar verscholen achter de bomen.

  13. Utrechtse Jantje

    Beste @ Flo , in die tijd stonden er al woningen hoor ik zelf ben in 1946 er recht tegenover geboren namelijk in de Papaverstraat en de andere straat er tegenover was de Knopstraat , onze straat de Papaverstraat grensde aan de achterkant aan de Melkfabriek en dat was de VUMI , ofwel de Verenigde Utrechtse Melk Inrichting …. Hoofdingang was aan de Straatweg , en de melkrijders die hun melk in melkbussen aanreden kwamen toen nog rechtstreeks van de boerderijen af , en die kwamen via de achterkant aan de 2e Daalsedijk binnen rijden ….

  14. Dirk van den Berg

    Do foto is gemaakt volgens mij richting het centrum zie schaduw lantaarnpaal, dus andere richting is het noorden en daar staat de zon nooit, dus links achter inderdaad het slachthuis.
    Naam van de kerk staat trouwens gewoon op de foto.

  15. Ton

    @ de Kreek
    Volgens mij ben jij nog nooit bij de Welstandscommissie geweest.
    Want dan had je wel geweten dat de leden geen ambtenaren zijn.

  16. erik

    … of dat de welstandscommissie niet over bomen gaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).