Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.
Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.
Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.
Lucasbrug
Tiberdreef
Vleutensebaan
23 Reacties
ReagerenIk begrijp dat er tegenwoordig meer foto’s worden gepubliceerd van buiten het centrum. Wat mij betreft wordt de rubriek er niet interessanter op. De Vleutensebaan (where ever that mag be) is wat dat betreft een dieptepunt.
Interessant, die dame die met haar bakfiets dwars tegen het verkeer in over het kruispunt rijdt, puppy voorin. Illustratief voor de Utrechtse fietsersanarchie.
@Wim
Idd typerend
W.
Kom eens uit je “oude stad” bubbel en rij of fiets de Vleutenseweg af, langs de D.E , over de Gele brug ( ja snap dat dat eng is). En je bent op de Vleutensebaan. Zal je verbazen in wat een leuk stuk van Utrecht je terecht komt.
Mooi dat er ook fotos van buiten de binnenstad worden geplaatst, daar zijn de verschillen tussen de jaartallen vaak veel groter als in de binnenstad, want die is op de omgeving Vredenburg na, vrijwel compleet het zelfde als 100 jaar terug
@ramon: precies! de verschillen op de Vleutensebaan zijn inderdaad enorm groot. Mooi daar hoor, ik krijg echt zin om die gele brug eens over te fietsen. Not.
Ramon@@@ Ik kom uit Wijk C en ik kan je vertellen dat dat echt niet waar is en dat er erg veel veranderd is in die wijk en op het Vredenburg. Ik ben geboren op de Oranjestraat 75 en ik kan je wel vertellen dat dat huis er echt niet meer staat, zoals heel veel in Wijk C er niet meer staat!!!!!!
@ Wim
Ha ja. Utrecht ten voeten uit. Waarschijnlijk nog door het rode licht ook. Gooi de kleintjes maar voor de leeuwen.
Een rasechte Utrechter in hart en nieren vind elk deel van Utrecht mooi! Oude woonwijken koesteren en nieuwe woonwijken verwelkomen. Samen vormen wij één gevarieerd Utrecht waar we met z’n allen trots op mogen zijn! Grote dank en respect aan alle generaties van toen, nu en in die toekomst die dit mogelijk maken.
@Wim ze fietst natuurlijk achteruit!
Het kruispunt bij de Lucasbrug is echt heel verwarrend – daarom zie je fietsers die onveilige routes nemen, omdat het heel onduidelijk is hoe je veilig moet oversteken. Vergeleken met 1957 zijn blijkbaar alleen de markeringen veranderd – het lijkt me dus hoog tijd om dit kruispunt van gevel tot gevel in te richten voor de huidige behoeften!
@W: Als je besluit om Engels te schrijven, doe het dan goed. Over dieptepunten gesproken. Have a nice one.
Volstrekt oninteressante vergelijking, die Vleutensebaan.
Grappig voor de NS. Op het station staat na al die jaren nog steeds dezelfde trein.
Helemaal met jou eens hoor @ Ramon en @ Erwin !!!! Maar beste redactie , doe bijvoorbeeld eens de Rodebrug in 1988 en tegenwoordig ….
Als je dan de verpaupering ziet nu van onze stad en het vergelijkt met de prachtige woningen, straten, mensen van toen.. Alleen al die foto van de Stadsschouwburg. Dat rustige , logisch ingedeelde verkeer van toen vs die rommelige troep van nu……………………………. Logice ontbreekt bij deze gemeente. Het is een schaars goed geworden anno 2024.. logica is begraven rond 1993 in Utrecht. Toen is het fout gegaan .De oude straatplannen herinvoeren. De studenten / expats naar de uithof, daar een apart uitgaanscentrum Creëren. Zodat uitgaan en winkelen weer een feestje wordt voor álle leeftijden. Jong én oud. Nu is het alleen gericht op pubers en volwassenen die zich als pubers gedragen. En daar is denk ik 90 procent van de vaste bewoners in onze ooit zo prachtige stad, waar weinig moois van over is het gewoon voldongen over eens.
Ramon: als je beweert dat de binnenstad gelijk is aan 100 jaar geleden wordt het tijd voor een opticien !!!!!!!!!
Ik vind de commentaren wel komisch tussen “centrum” en “buitenwijk” liefhebbers. Dat in de laatste 100 jaar er niets in het “centrum” is veranderd, is niet helemaal correct: er is een complete woonwijk tegen de vlakte gegooid om er een enorm winkelcentrum en station neer te zetten. Wat ik dan wel weer bijzonder vind, is dat ik zowel het eerste Hoog Catharijne als klein jongetje heb zien bouwen, als het inmiddels nieuwe verbouwde HC met station.
Alle kazernes (uit de Franse tijd) aan de westkant van het centrum zijn inmiddels verdwenen. Deels is daar de Jaarbeurs op zijn huidige plek voor in de plaats gekomen. Voor de rest zijn er de nodige verbouwingen en restauraties in het “centrum” zichtbaar vergeleken met 100 jaar geleden. .
Ik moest wel glimlachen dat het eng is een brug (Hoge Weide brug) over te gaan om het pittoreske (cynisch) Leidscherijn in te fietsen/rijden. Na mijn jeugd doorgebracht te hebben in Kanaleneiland, heb ik zowel in Overvecht als Zuilen gewoond. Twee daarvan zijn naoorlogse wijken. Waren die ook niet eng, want dat was allemaal weiland. Die uitbreiding kreeg in de jaren 80 nog een staartje met Lunetten.
Eind jaren 90 is een stad ter grootte van Leeuwaarden naast Utrecht gebouwd (Leidscherijn) en daar woon ik, met veel plezier. Het is niet ver van het “centrum” en ik kan de Dom zien (dat is voor mij een baken van rust). Naast het feit dat mijn oude moeder van 89 in de buurt woont. Steden groeien en tja dan zal bij de ouderen het idee bestaan dat het je stad niet meer is, maar laten we wel zijn: ik denk dat de Romeinen en de katholieken deze plaats allang niet meer (h)erkennen.
Jammer dat de “oude” foto van de Vleutensebaan niet wat ouder is. Als je een paar jaar verder terug in de tijd gaat is het verschil veel groter: https://www.google.com/maps/@52.0985433,5.068322,3a,75y,286.26h,81.4t/data=!3m8!1e1!3m6!1sZtCzRJlWPDW_J-g7owwumw!2e0!5s20110301T000000!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D8.599046605917835%26panoid%3DZtCzRJlWPDW_J-g7owwumw%26yaw%3D286.2607958797296!7i13312!8i6656?coh=205410&entry=ttu
Behalve de achteruit fietsende dame op de eerste foto, vallen de reclame borden me op. Die kunnen beter wat mij betreft weg.
@Atilla Vigh
In 1996 fietste ik de gele brug over en stond ik in de polder tussen de boerderijen. Dat was helemaal niet eng maar een oase van rust in de groene ruimte waar je het weer van verre kon zien aankomen. Het tempo waarin die natuurlijk groene polder is versteend is werkelijk indrukwekkend.
Als je nu de MLKbrug over gaat rij je tegen een metershoge muur van beton aan, en bij de gele brug kom je uit bij iets versteend edoch ondefinieerbaars wat tegenwoordig openbare ruimte heet.
Utrecht was vorige eeuw nog een leuk divers stadje met een slordige 200.000 inwoners. Een provinciestadje met plek en tolerantie voor iedereen want dat was vrijheid.
Tegenwoordig vind ik het een pokkestad vol intolerante en volkomen wereldvreemde types met een groenfobie, ruimtevrees en autohaat die het Nederlands amper of gewoon niet beheersen.
Mesjokke mensen die met die irritante beschuldigende vingertjes wijzen naar iedereen die niet in hun witte microbubbeltje zit want volgens hun bipolair theoretisch wereldbeeld ‘zijn zij goed en ben jij slecht’.
Vroegah…waren we nog gewoon allemaal mensen, die schreef je niet je eigen wetten voor maar liet je in hun waarde…
Echter, ‘vroegah’….dat komt nooit maar dan ook nooit meer terug want ‘creative destruction’ en ‘deugzame onderwerping’ is het officiele internationale politiek economisch EU-beleid…
Maar ach, ben al over de 50 en dan wordt je vanzelf wat nostalgisch en krijg je bij vlagen een sentimenteel momentje want soms verandert er gewoon helemaal niets.
Zo hebben we tegenwoordig (40 jaar na dato) weer diezelfde vraag van vroeger: Raket in de achtertuin of een Rus in de keuken?
Die raketten hebben we nog liggen, zouden die Russen dat weten?
@Koel Hoofd: Ah, de mening van de witte man is niet meer leidend en meteen is de vrijheid in het geding.
Utrecht is tegenwoordig veel vrijer en diverser dan dertig jaar geleden en wordt alleen maar leuker. Wen er maar aan.
Ah ja de binnenstad die 100 jaar hetzelfde is gebleven, met dat fraaie middeleeuwse winkelcentrum waar ooit levertraan werd verkocht of de Neudeflat die nog door de Romeinen werd gebouwd als postmoderne uitkijktoren
Ja opa mag ook zijn zegje doen, mooie beelden toen Utrecht nog Utrecht was en gelukkig hebben we de beelden daar nog van, ik heb niets tegen veranderingen maar om het eens zo mooie Utrecht te verminken dat het onherkenbaar wordt, ga je diep schamen.