Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Wittevrouwenstraat

1927

Emmalaan

2015. Foto: Het Utrechts Archief

Korte Jansstraat

1924. Foto: E.A. Blitz

8 Reacties

Reageren
 1. Guus

  Gauw dat dakkapel op de 3e foto in originele staat herstellen.

 2. [email protected]😉

  Heerlijk om te zien, toen was geluk nog heel gewoon,touwtjes uit de brievenbus, gewoon lekker leven.

 3. Ton

  Inderdaad Guus. En dan die piek er weer op. Ik zeg: oude naam weer in beeld en de originele lichtbakken herstellen. Niet alleen de stalen kozijnen en het glas-in-lood, maar zelfs de gebogen etalage heeft de tijd overleefd. Artibus zou ook best een mooie naam kunnen zijn voor een HiFi winkel, toch?
  Overigens, wie weet wat die oorspronkelijke Artibus hier was ?

 4. Sjraar

  @ Geenstijl

  Ja man. De massale armoede, krottenwijken (die heel vreemd zelden op dit soort foto’s staan en als ze op er op staan ruik je de stan niet en zie je de onhygienische omstandigheden niet), open riolen, halve klasse- en standensamenleving, enorme verschillen tussen arm-en rijk, vrouw die geen positie had, lekker huishouden in de kolonien, de verzuiling waardoor je in je hokje moest blijven, de 2 grote wereldoorlogen waar op industriele schaal miljoenen mensen bij zijn vernietigd, omdat sommigen een beetje zin hadden in oorlog. Etc., etc…..

  Ja man, toen was geluk heeeeeel gewoon.

 5. Martien Schwencke

  genootschap kunstenaar later Stichting de Vrije Academie Artibus dat werd Academie voor Beeldende Kunsten Artibus nu de HKU

 6. V. Hoyng-Geel

  Artibus was een kunstopleiding en die heb ik destijds gevolgd (emalleren).

 7. Ton

  Stichts Genootschap Artibus, een genootschap van negentien amateurkunstenaars, werd opgericht op 8 juli 1938. Deze foto van E. A. Blitz, zou uit 1924 zijn. En deze gevel/etalage lijkt me ook ergens uit de jaren ’20.
  (Prettige zaak overigens, die Wilbert.)

 8. Ton

  Zoals ik al vermoedde: dit is een andere Artibus: ‘N.V. Artibus, kunstaardewerk, meubelen, artistieke gebruiksvoorwerpen, enz `; een winkel dus in kunstnijverheid. Blijkbaar ook bekend als ‘Meubelwinkel Artibus/Bos-Konig en Co’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).