Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Korte Jansstraat

1905

Oudegracht

1900

Wittevrouwenbrug

1938

8 Reacties

Reageren
 1. MtU

  Leuke serie, maar wel jammer dat jullie bijna alleen plekken laten zien waar qua stadsgezicht niet veel is veranderd, behalve het verkeer dan…

 2. Guus

  In zijn algemeen valt in deze foto serie op hoe schoon de straten zijn, niet ontsierd door allerhande straatmeubilair, reclameuitingen, verkeersborden, fietsen en overige obstakels.

 3. Marcel

  Wel bijzonder dat op de oude foto de Dom ook al in de steigers stond!

 4. Jozias

  Iets wat je op zwart-wit foto’s vaak niet ziet, maar wel degelijk waar is.

  De gebouwen zijn nu in een veel betere staat dan ze ooit geweest zijn waarschijnlijk. Wordt veel meer geld en aandacht aan onderhoud uitgegeven.

  Verder zie de je de stank van open riolen niet en voel je het vele stof op straat niet opwaaien. (En ruik en zie je de paardenpoep niet) . En dan hebben we ook vooral foto’s van de beter buurten. De sloppen en steegjes en achterafbuurtjes, die laten we vaak maar niet zien. Waar mensen in krotten vaak bij iedere regenbui tot hun enkels in het water stonden en waar de schimmel op de muren stond (om over ratten nog maar niet te zwijgen). Etc…. Vroeger was echt niet alles beter. Dat idee zie je vaak heersen in de buurt van nostalgische fotoseries.

 5. Pat

  Een tram op de oude gracht? Of is dat een stalletje?
  En zie je die krokodil in de gracht?

 6. Ton

  Ja Pat, dat is inderdaad een tram.
  En daar in het water is vast geen maratonzwemmer .
  En Guus, deze week zijn het foto’s van 100 jaar terug of meer. Als je de foto’s uit de jaren 30, 50 of 60 ziet dan zie je juist opvallend veel reclame-uitingen, vooral op gevels en daken.

 7. Pee

  @pat

  ik dacht er een reuzen python in te herkennen in de gracht.

 8. woutvr

  Jaaaa, Utrecht wordt toch wel mooiere, in de loop van de tijd

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).