Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Steenweg

1925-1930

Neude

1957. Foto: L.H. Hofland

Jacobijnenstraat

1930. Foto: A. van de Pol

 

10 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Het was druk op de Steenweg in de jaren twintig!
  En dan die foto uit corona tijd als contrast…
  Een archieffoto van 20 jaar geleden had een ander beeld laten zien.
  Maar ja, dan waren de gevels uit zicht geweest omdat je over de hoofdjes kon lopen.

 2. Wim

  @ Koel Hoofd

  Klopt. In het pré-GroenLinks tijdperk was er geen doorkomen aan in het winkelgebied.

 3. Erwin

  Die Neudeflat staat, na HC, op de twee plaats voor wat betreft Utrechtse blunders!! Een paar jaar geleden deed de mogelijkheid zich voor im van dat ding af te komen, te slopen en beter in het beeld passende panden neer te zetten. Helaasss

 4. bart

  @Wim: Heeft niks met GroenLinks te maken. Heeft er wel alles mee te maken dat steeds meer mensen shoppen via internet. Veel mensen houden niet van die massadrukte of wachten totdat er een pashokje vrij is.

 5. Ramon

  @Erwin

  Gelukkig is de Neudeflat, een prachtig ontwerp vam Maaskant inmiddels gemeentelijk monument. Wel jammer dat bij de laatste verbouwing het mooie trappenhuis is vernagelt voor balkonnetjes

  Of de Neudeflat op die plek gebouwd had moeten worden is een ander verhaal

 6. wollie

  neudeflat past juist goed in het straatbeeld; ze verschuilt zich achter haar eigen silhouet en komt daardoor niet pompeus over. http://www.aorta.nu/blog/de-nieuwe-neudeflat-not-there-to-be-average/

 7. Frits

  @Wim,
  Door de ruimere openingstijden en het bestellen op internet is de drukte in het stadscentrum erg afgenomen. Dat heeft niets met GroenLinks te maken; sterker nog, kleine plaatsen (met een vaak rechts bestuur) hebben het nog veel moeilijker.

 8. Massegast

  Gelukkig hebben we de Neudeflat nog in Utrecht. ‘Het verdriet van een provinciestad’. Want als je in de kroeg niet meer weet waar je het over moet hebben, begin dan over de Neudeflat. ‘Het ding moet weg’. Verbroedert onmiddellijk. Zo heeft die flat nog een belangrijke sociale functie. Mijn persoonlijke mening is anders: de Neudeflat hoort er helemaal bij. Denk hem eens weg. Zou echt een gemis zijn.

 9. Ton

  Was dat de zelfde W. Pijper, daar in de Vinkenburgstraat ?
  En aan die prachtige besteleend te zien zat Radio Centrum er al in de jaren ’50 ?

 10. Willemradio

  @ Ton
  Ja de firma Pijper had toen ook een achteringang aan de Vinkenburgstraat.
  Radio Centrum heeft daar gezeten vanaf 1937.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).