Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Maartensbrug

1903-1906. Foto: J.W Deetman

Jansveld

1904. Foto: J.A. Moesman

Steenweg

1935-1945

13 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Leuke artikelen zijn dit toch!

  Waar vroeger de karren stonden of reden staan nu auto’s geparkeerd, de moderne kar. Maar die absurde hoeveelheden fietsen in het moderne straatbeeld zijn eigenlijk heel erg ontsierend, gewoon lelijk dus.

  Op deze moderne corona foto’s staan ze nog in rekken, maar bij mij in de wijk zijn het hinderlijke obstakels die verschrikkelijk veel overlast veroorzaken.
  Ook nIet zo gek, er zijn meer fietsen dan inwoners en minder auto’s dan huishoudens. Gewoon, omdat de fiets spot goedkoop is en de auto peperduur.

 2. Robert

  Altijd mooi deze artikelen, maar deze is weer extra raak, chapeau! Prachtig om te zien dat er nog plekken in Utrecht zijn waar je nauwelijks fantasie nodig hebt om je 100 jaar terug in de tijd te wanen.

 3. bawang putih

  mooi al die doorgaande straten ipv de voetgangersgebieden van nu..

 4. Ton

  Blijkbaar lag er 115 jaar geleden overal nog heel veel paardenmest op straat in Utrecht.
  En de Steenweg was eind jaren ’30 nog voetgangersgebied. Niet omdat auto’s geweerd werden, maar omdat er nog bijna geen auto’s waren.

 5. Kees Truijens

  Ach, Koel Hoofd, al die fietseigenaren zouden gewoon weer de auto moeten nemen. En, bawang putih, U zou Uw doorgaande straten weer terug hebben. Zou veel oplossen!

 6. Wittejan

  Wat zou het leuk zijn als (een selectie van) deze foto’s in boekvorm wordt uitgegeven

 7. De Utrechter

  Wat gebeurd hier? De foto’s vanaf de Maartensbrug laten duidelijk zien dat de twee huisjes naast het hoekhuis andere gevels hadden.. Normaal niet zo erg natuurlijk, maar de huisjes van toen hadden niet een statige bovenkant, hoog schuifraam en een dubbel raam op de derde verdieping heeft men aangepast naar een enkele met luiken? Later zijn die dus aangepast. Weet iemand wanneer en waarom?

 8. Bayerwald

  Een van de leukste rubrieken op DUIC. Houen zo! Een mooie illustratie van de verhalen van mijn grootouders en ouders.

 9. Joas

  @ De Utrechter

  Gebeurd wel vaker hoor. Die huizen zijn gerestaureerd, terug naar een staat waarvan men aanneemt dat die ooit origineel was. Tegelijkertijd is het ook vaak een eind 19e eeuwse, begin 20e eeuwse interpretatie van een restauratie. De grote Cuypers had er nogal een handje van om een beetje a la Disneyland te restaureren. Desalniettemin is dat nu inmiddels ook historie, die restauraties en net zo historisch verantwoord.

 10. Harry van Zuilen

  Altijd leuk item, maar vraag aan de redactie.
  Waarom altijd maar foto’s van de binnenstad, juist hier veranderd naar verhouding weinig ivm monumenten.
  Utrecht was/is toch wel meer dan dat?

 11. Ton

  @ de Utrechter. Er is een behoorlijk gedetailleerde afbeelding van Jan de Beijer uit ongeveer 1745. Aan de hand daarvan zijn deze twee gevels in de jaren ’60 terug gerestaureerd naar deze 18e-eeuwse situatie. Een groot deel van deze gevels is echter nog wel origineel. Ik zou het geen Disneyland noemen, misschien een beetje Anton Piek.

 12. Herman

  @Harry, Utrecht was dorp te midden van weilanden, Leidsche Rijn, Hoograven, Kanaleneiland, Overvecht, Lunnetten, allemaal niet meer dan grazige groene weilanden.

 13. bawang putih

  @Kees Truijens 25/5/2020 – 12:31
  ik zei niks over dat ik dat terug wil hebben, dat maakt u er van, ik zeg alleen dat ik straten met stoepen en verkeer zoals op oude foto’s mooier vindt dan de huidige slenter en sjopgebieden

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).