Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Lucasbrug

1941-1945

Voorstraat

1908-1909

Lange Nieuwstraat

1875-1878

13 Reacties

Reageren
 1. Ton

  1908-1909, toen onze hele binnenstad nog voetgangersgebied was.

 2. Jan

  @Ton

  Die tramrails ligt er inderdaad voor de sier

 3. Ton

  @ Jan. Inderdaad, trams, paard-en-wagen, handkarren, fietsen, een enkele auto; ze kwamen allemaal voorbij. Maar voetgangers waren desondanks de hoofdgebruikers en hadden alle ruimte. Men kon rustig midden op straat lopen.

 4. Frits

  @Ton,
  Het is eerder shared space.

 5. Michiel

  Jammer dat die tramlijn ooit weggehaald is. Lijkt me leuk om te hebben in Utrecht.

 6. Max

  @Ton als je hiermee probeert te zeggen dat het vroeger beter was zou ik ook eens kijken naar de andere items in deze serie.
  In een recenter verleden was de Utrechtse binnenstad een vriendelijker voor auto’s (en onvriendelijker voor de rest).
  De huidige opstelling is helemaal niet zo verkeerd

 7. Wim Vreeswijk

  Alleen vind ik er geen moer aan met al dat beton in onze stad !

 8. Ton

  @ Max.
  Nee hoor, dat bedoel ik niet. Kijk bijvoorbeeld maar naar al die paardenmest die in 1908 overal op straat lag.
  Of de hondenkarren die nog volop gebruikt werden.
  @ Frits.
  Inderdaad, ‘ongedeelde ruimte’ kon toen nog. Als de tram er aan kwam deed je even een stapje opzij.
  Maar ieder woonhuis had een eigen stoepje, dat dan weer wel.

 9. UTRECHTSE JANTJE

  We praten graag over die goeie ouwe tijd natuurlijk allemaal , maar dat gold niet voor de diverse achterstandswijken in die tijd natuurlijk hoor … In bijvoorbeeld Wijk C … het Houtplein en de Zeven Steegjes , om er ‘n paar te noemen was die periode niet zo geweldig , veel gezinnen moesten bijvoorbeeld gezamenlijk van buitenpleeën gebruik maken en hadden in huis ook douche mogenlijkheden etc…en als die rails nu nog in de Voorstraat had gelegen , had menigeen er met de fiets er regelmatig onderuit zijn gegaan … voor de rest geniet ik enorm van al die geweldige foto’s die hier altijd weer voorbij komen luitjes …….

 10. Kees Truijens

  Op een stoplicht na niets veranderd in de Lange Nieuwstraat? Deins 200 m. terug en je ziet heel wat anders.

 11. Massegast

  De wereld van vroeger oogt romantisch. Maar onwetendheid, armoede, ziektes, klasse- en standsverschillen regeerden. Die romantische wereld baarde wel: 2 wereldoorlogen, de crisis van de jaren 30, Hitler, Stalin en de atoombom, om slechts enkele ‘hoogtepunten’ aan te stippen. Count your blessings en verdedig ze als het nodig is.

 12. JJ

  @ Massegast

  Ik word zo moe van die “vroeger was het zoveel beter” mensen.

  Om te beginnen hadden we voor WO II open riolen. Het stonk als ziekte.

  Paardenmest lag op straat en bleef liggen: dit stonk als de ziekte en trok vliegen aan.

  De allerarmste woonden in steegjes en krotten aan achterzijdes van de onze bekende hoofdstraten in het centrum; in vochtige beschimmelde panden met een gebrek aan sanitair. Bij de eerste de beste regenbui stonden de panden, van zij die in ieders woonden, blank; en er waren ratten (net als nu), maar toen in de huizen.

  Op zwart-wit zien dingen er mooi uit vaak, net als op ingekleurde foto’s, maar beiden doen geen recht aan de werkelijkheid. Net of er toen geen sprake was van achterstallig onderhoud aan panden?

  Blijft over de wereld die als illusie wordt voorgesteld, de parkwijken en villawijken, ja, die waren perfect, maar slechts toegankelijk voor de zeer kleine bovenlaag toen.

  Niet voor niets dat sociale woningbouw vanuit overheidswege in de jaren twintig in opkomst was en dat er langzaam aan al voortekenen van een verzorgingsstaat aankwamen. Het was niet zo fraai allemaal en dat zag je allemaal in de openbare ruimte. Een groot deel van de bevolking leefde in bittere armoe met als gevolg ook veel kleine criminaliteit.

 13. Ton

  En op de achtergrond wacht ook in 1908 de Jacobi, al vanaf 1674, nog steeds op een nieuwe spits.
  @ Massegast. Je hebt gelijk. Om te weten waar je nu bent (en eventueel waar we heen moeten) is het goed om te weten waar je vandaan komt. Maar dan wel eerlijk en objectief.
  Geschiedenis is een mooie spiegel.
  Maar vaak ook een kapstok, om je Eigen Gelijk aan op te hangen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).