Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Stadhuisbrug

1934. Foto: J.G. Pierik

Jaarbeursplein

2013. Foto: Het Utrechts Archief

Marga Klompébrug

1910. Foto: J.W. Deetman

7 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Die brug tusssen Mariaplaats en Moreelsepark heet pas sinds 2014 Marga Klompébrug, daarvoor lag er de Wikkemsbrug. Dus onder de subkop liggen twee verschillende bruggen met ieder een andere naam.

 2. Bromsnor

  Die oude lampen op de Marga Klompébrug mogen wat mij betreft terug

 3. geert

  Marga Klompé brug ofwel gewoon vanoude : de WILLEMSBRUG…. Mogen die prachtige lantaarns ook weer terug??

 4. Joris

  Die mooie boom op de Oudegracht blokkeert het prachtige uitzicht op die mooie, unieke, middeleeuwse haven. Zoals zoveel prachtige bomen langs de Oude- en Nieuwegracht dat schitterende historische tafereel aan het zicht onttrekken.

 5. Pee

  @ joris
  Wat wil je dat er gebeurt,die bomen kappen?
  Lijkt me niet echt een goed plan.

 6. Ton

  @Pee. Misschien wil Joris wel helemaal niets. Zou ook nog kunnen, toch ? Dat hij alleen maar een dilemma wil aankaarten.

 7. UTRECHTSE JANTJE

  Wat mij betreft had die vernieuwde Margá klompébrug gerust Willemsbrug mogen blijven hoor ! Had als je persé Margá , al zou willen vernoemen niet een ander plekje kunnen vinden …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).