Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

3e Buurkerksteeg

1967. Foto: G.Ph. Grisel

Vredenburg

1991. Foto Gemeentearchief Utrecht

Van Asch van Wijckskade

1980. Foto: Gemeentearchief Utrecht

12 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Grappig, de werkenden uit 1967 in de buurkerksteeg zijn vervangen voor moderne hangjongeren die zonder muur kennelijk dreigen om te vallen?

 2. Ton

  Complimenten weer voor de prachtige collage !
  3e Buurkerksteeg:
  Nu gevelgroen en graffiti i.p.v. slecht onderhouden gevels (links) en rommel op straat.
  Dat Utrechtse katoenen tasje zal wel geënsceneerd zijn.
  Vredenburg:
  Die bestelbusjes worden steeds groter.
  Van Asch van Wijckskade
  Wat een vooruitgang zo’n groen pleintje i.p.v. parkeerplaatsen !

 3. Erwin

  Wat voor wapen zat er op het gebouw van Bayer?

 4. geert

  Jammer dat voor de (oude) foto van het Vredenburg er een uit 1991 is gekozen.
  Had een paar decennia verder terug gegaan en dan was die pracht-kuif op het originele pand te zien zijn geweest . Wel een metertje of 5 lager!

 5. De snee van kee

  @Koel hoofd: Het lijken mij eerder studenten!

 6. Tammo

  Is iemand bekend met een tennisveldje, in de jaren 30, in de buurt van de Lijnmarkt? Ik kon in het Utr. Archief niets vinden.

 7. E Westerhoffbeekink

  Het vredenburg nietveel verandert nog steeds een zooitje maar de rest van de fotos redelijk opgeknapt nu de rest van de binnenstad nog

 8. Koel Hoofd

  @De snee van kee
  Student is politiek correcte term voor hangjeugd uit de hogere witte kaste…
  Heb je het nieuws niet gezien over hoe de komende lichting studenten zich nu al misdraagt in het buitenland?

 9. JJ

  @ Koel Hoofd

  Dat zijn net 2 weken ex-scholieren die zich misdragen (of jongeren vanaf de 4e klas vo). Nog lang geen studenten. Dat zijn ze in het gunstigste geval pas vanaf 1 september. Duidelijk zelf geen student geweest.

 10. karla

  fietsen…overal fietsen tegenwoordig. wat een rommelig straatbeeld.

 11. Herman

  @Koel hoofd, dus een paar jongeren die zich misdragen hebben in buitenland (wat sommige jongeren zowel uit Nederland als rest wereld, zowel in Nederland als in de hele wereld doen sinds mensenheugenis) staan synoniem voor hangjeugd uit hogere witte kaste?

  Neem aan dat je dit sarcastisch of humoristisch bedoeld?

 12. Ton

  @ Erwin.
  Op oudere foto’s, als de kuif nog op het vorige pand staat, lijkt de ruimte van het wapen leeg.
  In de jaren ’60 is op foto’s vaag een soort getrapte stadspoort te ontwaren, met een vrij forse leeuw ervoor en ook nog wat dingen erboven of op de poort.
  Wie weet er meer ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).