Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Nachtegaalstraat

1933

Voorstraat

1961-1965. Foto: L.H. Hofland

Driftbrug

1908

8 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Lekker neergezet dat Ziggo-kastje midden op de stoep in de voorstraat… 🙄

 2. Katja

  Voorstraat : hoop dat de autorijder de fietser zag bij het afslaan.

 3. Koel Hoofd

  Inderdaad zat ziggokastje!
  Vroeger reed het verkeer daar in twee richtingen ook nog.
  Gezien de afmetingen op de nieuwe foto: al het verkeer gaat er opgehokt worden vanwege een ideologie waarvan al in 1996-1998 op de burgemeester Reigerstaat van is aangetoond dat het niet werkt.
  Als dat maar goed gaat want dat is echt de goden om onheild verzoeken in een stad vol dikke ikkes… Want de ego’s van nu zijn nog veel groter opgeblazen dan in 1997.

 4. [email protected]😉

  Toen was geluk nog heel gewoon 🍀👍,heerlijke tijd waar mensen elkaar nog kenden en hielpen.

 5. Teringjantje

  Als fietser heb ik mezelf altijd al vogelvrij gevoeld op de Voorstraat, kennelijk was dat vroeger niet anders

 6. dusky

  Het is geen Ziggo kastje, maar de voet van de parkeerbetaalautomaat. Deze is vanwege de werkzaamheden even gedemonteerd, maar de voet staat nog.

 7. Jos

  @ geenstijl. Toen was geluk nog heel gewoon?

  Je bedoelt bittere vooroologse armoede onder grote delen van de bevolking?

  Of bedoel je de zure spruitjeslucht uit de vijftiger jaren, met lekker veel beklemmende sociale controle?

  Of bedoel je de grijze grauwe sluier die over de stad kwam in de seventies en eighties? Lekker veel smog ook en de hufterigheid van de gemiddelde Utrechter in die tijd? (En vergeet de junkenproblematiek niet).

  Maar veel succes met het idealiseren van het verleden. Vergeet alleen even niet in het nu te leven.

 8. erwin

  @dusky: ziggo-paal of parkeerautomaat: midden op de stoep is natuurlijk niet enorm handig.. 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).