Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Rijnlaan

1933

Voetiusstraat

1976. Foto: A.W. Reinink

Vismarkt

1935-1941

12 Reacties

Reageren
 1. Willow

  Het valt me opals ik naar de Rijnlaan fotos kijk, hoe veel ruimte geparkeerde auto’s nemen. Mijn auto dichtbij thuis kunnen parkeren is een fijne luxe, maar voor mij weegt een rustiger, groener en schoner straat toch meer.

 2. Marcel

  @ Willow
  Gelukkig bent u de enige die dat vindt. :-))

 3. Robert

  Precies Willow, helemaal mee eens. Ik denk dat we met zijn allen ook moeten streven naar geen auto meer voor persoonlijk gebruik. We zijn te veel luxe gewend en de drempel om ons voor elk wisse-wasje te vervoeren per auto moet er toch uit.

  En alles komt er ook mooier uit te zien.

 4. Hadjememaar

  @Willow, mijn idee. Ook een teveel aan fietsen kan het staartbeeld flink verstoren.

 5. arie

  Over auto’s gesproken, heeft iemand enig idee wat de goudkleurige auto in het midden van de foto van de Voetiusstraat (1976) voor merk/type is?

 6. Yoshua

  @arie,
  Een Peugeot. Type ligt op het puntje van mijn tong, helaas hen ik die er net afgebeten.

 7. Vincent

  @ Yoshua en @ arie: Het is een Volkswagen 412 variant.

 8. herman

  @Robert, goede ontwikkeling. Stilaan is deze al enige tijd bezig. In het grote voorbeeld van Utrecht, onze hoofdstad Amsterdam, daalt het gemiddeld autobezit. Mensen komen er steeds meer achter dat het bezit en gebruik van een auto duurder en duurder wordt en alternatieven vaak slimmer zijn.

 9. Vincent

  Overigens is de foto van de Rijnlaan uit 1933 best speciaal, want de tram rechts is geen personentram, maar het is de railreiniger die in 1924 is aangeschaft. Die zie je bijna nooit op een foto in actie.

 10. Teunemans

  En wat zie ik, er rijdt een tram in 1933. In 2019 is het bijna niet mogelijke om een trambaan van 2 kilometer aan te leggen.

 11. Ton

  Grappig, in de Voetiusstraat zijn de luiken de straat over gestoken.
  Ooit hingen ze schijnbaar aan beide zijden, links ook op de begaande grond.

 12. cas

  @ Ton, goed opgemerkt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).