Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Van Asch van Wijckstraat

1938

Nachtegaalstraat

1934

Lijnmarkt

1925-1932

9 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Prachtige foto’s van het Utrecht in de dertiger jaren. Iets voor een tentoonstelling? Nu nog levende generaties hebben dit Utrecht net niet meer meegemaakt. Vooral de foto Van Asch van Wijkstraat 1938 heeft een prachtige mysterieuze uitstraling. Edward Hopper-achtig.

 2. Fred

  @Massegast: de generatie die Utrecht uit de jaren 30 nog kent, is inderdaad aan het uitsterven, maar ik heb nog een tante die dat Utrecht kent uit haar kinderjaren.

 3. Erwin

  Waar kijkje nou tegen aan bij die oude foto van de Asch van Wijckstraat? Stond dat puntgebouw toen nog niet in de Hopakker..?!!!

 4. Ton

  Het is soms ook het verschil tussen zondagochtend en zaterdagmiddag.
  Zo’n serie zou je misschien ook kunnen maken met foto’s uit 2020.

 5. Bromsnor

  Bromsnor valt het op dat begin vorige eeuw buitenzonweringen meer populariteit genoten dan nu.

 6. Inez

  Op de foto van de Nachtegaalstraat staat rechts op het hoekgebouw “Sociëteit Tivoli”. Dit was de plek waar Tivoli terechtkwam na de plek waar nu Parnassos staat. (Met de Tivolituin). Na de Nachtegaalstraat vertrok Tivoli naar het houten gebouw in het Lepelenburg, wat afbrandde.
  The rest is history.

 7. carlos

  @erwin, je kijkt tegen de eerste huizen rechts van de asch van wijckbrug aan (weerdsingel oostzijde), die lag er toen nog niet.
  Links staat de slagersvakschool, is nu ook weg, ik gok dat de weg iets verlegd is, na aanleg brug

 8. Jochem

  Altijd leuk deze serie! Wel benieuwd op welk punt en waarom het winkelpand links op de Lijnmarkt foto veranderd is in een doorgang.

 9. M.

  @Jochem: om de autojunks, die zo nodig met hun vehikel naar het centrum willen, zo snel mogelijk van de parkeergarage naar de Oudegracht te helpen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).