Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Tolsteegbrug

1969. Foto: Gemeentearchief Utrecht

Oudegracht

1925. Foto: A. van de Pol

Vaaltbrug

1972. Foto: Gemeentearchief Utrecht

8 Reacties

Reageren
 1. Anlies

  Toen was geluk nog heel gewoon….

 2. Massegast

  Prachtig, die Vaaltbrug in 1972. Ik had toen het gevoel niet, maar zie nu hoe lekker leeg het nog allemaal was. Das war einmal und kommt nie wieder.

 3. Erwin

  @Massegast: lekker leeg in 1972?!?!? Man, het Vredenburg was een grote opstopping, de auto’s stonden geparkeerd op de Neude en de Ganzenmarkt, het Ledig Erf was superdruk. De stad stonk en barstte uit zijn voegen. Geef mij maar 2020!

 4. Herman

  Bomen en auto’s maken het verschil!

 5. Massegast

  @Erwin — Die drukte in 1972 is mij bekend. Ik draaide toen ook al mee. Ik vond die foto met de Vaaltbrug zo leeg, vergeleken met de foto van 2020. Het is heel goed dat er de laatste 50 jaar de nodige auto’s de stad uitgebonjourd zijn. Nu de evenementenschuttingen nog, op de Neude, die er voor in de plaats gekomen zijn. Maar daar heeft corona inmiddels voor gezorgd.

 6. Wim

  Ja en die bomen staan er nu, dus wat is het probleem

 7. Bromsnor

  Vroeger (toen alles nog beter was) kon Bromsnor nog zien wie er in de auto zat (Tolsteegbrug)

 8. Hans

  Gewerkt op het “oude” Tolsteeg politie bureau…Geweldige tijd !!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).