Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Domplein

1900-1910

Potterstraat

1928-1933. Foto: F.F. van der Werf

Vredenburgknoop

1948-1949

10 Reacties

Reageren
  1. Ton

    @ Anlies
    Het geluk straalt je weer tegemoet !

  2. UTRECHTSE JANTJE

    Wat een mooi pand is dat oude Vinkepand gebleven … Ik weet nog dat ik heb meegewerkt in dienst toen bij Bouwbedrijf Van de Engel , uit Maarsen , met onder anderen , die groene wandtegeltjes eraf heb staan bikken in samenwerking met een bekend Utrechts Sloopbedrijf , waar me nu de naam even niet te binnen schiet …Ik dacht Sloopbedrijf Venus …. Waar de Gebroeders Staffhorst toen , een prachtige muziek winkel in hebben gevestigd …

  3. Gert

    Wat is er met die standbeelden gebeurd?

  4. Erik

    Wel veel mooier met dat groen en dat hekwerk met die verlichting rond het beeld van Jan van Nassau op het Domplein. Snel maar weer herstellen. Erik

  5. UTRECHTSE JANTJE

    Beste Gert , het voormalige herdenkingsmunument aan het Smakkelaarsveld op de rotonde , werd in 1948 onthuld , door de toenmalige Burgemeester Ter Pelkwijk …Om het 50 jarige jubileum te vieren van Koninging Wilhelmina als staatshoofd , tevens was het de viering van het 50 jarige bestaan van de Jaarbeurs …En dat 1900 jaar geleden de stad werd gesticht door de Romeinse Generaal Corbulo ….. De beelden waren alle 8 van gips … 4 boven aan de zuil , en 4 op de grond … En stonden voor Geloof – Moed -Beleid en Trouw …. in 1951 werden de grote 4 al verwijderd en afgevoerd naar de stadsopslag … en in 1970 is de zuil en andere 4 hangende beelden gesloopt en afgevoerd ….

  6. Pee

    Die laatste foto bij het jaarbeursgebouw vind ik de oude situatie stukken mooier dan wat het nu is.
    Zo te zien zie je door de strepen het wegdek niet meer.

  7. Anlies

    Toen was geluk nog heel gewoon

  8. Niels

    @gert, goede vraag! Wie weet het?

  9. Vincent

    @ Gert

    Dat waren gipsen beelden voor een tijdelijk monument. Hebben het slechts een paar jaar volgehouden voordat ze aan het weer ten onder gingen.

  10. Bayerwald

    Een van de leukste rubrieken van DUIC, het brengt vel herinneringen terug. Ik hoop dat ze hier nog lang mee doorgaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).