Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Weerdsluis

1905-1934

Vredenburg

1925-1930

Westerkade

1903-1904

15 Reacties

Reageren
 1. anlies

  toen was geluk nog heel gewoon.
  en was de nieuwskade nog prachtig. helaas volledig verknald

 2. bawang putih

  vroeger werd er zo sierlijk mooi gebouwd, mooie gevels die nu nog steeds mooi zijn, die schoenendozen die vanaf jaren 70 zijn gebouwd zijn zo ontsierend!!!!!!

 3. Inez

  Vooral aan die foto van Vredenburg zie je het grote verschil, tegenwoordig zo lelijk.

 4. Herman

  Als bij de huidige foto van de Weetssluis een rondvaartboot had gelegen dan had uiterlijk daarvan verbazingwekkend veel op dat vrachtschip geleken.

 5. Taco

  ‪Wat me altijd opvalt aan foto’s uit die tijd, is de hoeveelheid mensen op straat tov in de huidige foto’s. In scène gezet voor die foto, of waren mensen werkelijk meer buiten op straat?‬

 6. Koel Hoof

  Vredenburg is goed verkl**t, jammer.

 7. Massegast

  Ja, de Weerdsluis. Waar de dichter J.C. Bloem twee prachtige gedichten over geschreven heeft en wat ik als jongen al zo fascinerend vond, ‘het zachte stromen door de nauwe sluis’. En daar wil het Gemeentebestuur een soort fietsbrug installeren? Over m’n lijk….. De singel is gedempt en nu weer terug, maar u heeft daar niets van geleerd. Het volgende gemeentebestuur mag voortaan uitsluitend uit geboren en getogen Utrechters bestaan. Voor echte Utrechters is de stad een tempel. En de Weerdsluis het altaar.

 8. Wim

  En toen was armoe nog heel gewoon.

 9. Erik

  Is dat nu een koe, daar links in beeld op de oude foto van de Weerdsluis? Over de veranderde stad gesproken, zeg! Leuk om te zien…

 10. Marjolein

  @Taco, volgens mij lopen er in die oude foto’s meer mensen op straat dan nu omdat lopen toen de meest gebruikte manier was om naar je bestemming te komen. Soms ook per fiets, maar weinig per auto. Logischerwijs waren toen ook de (werk)bestemmingen minder ver van huis dan nu.

 11. Erwin

  @Massegast: bedoel je die echte geboren en getogen Utrechters die er destijds voor zorgden dat de stationswijk werd afgebroken, de singel werd gedempt en HC werd gebouwd?

 12. paul

  valt alle “toen was geluk nog heel gewoon” mensen ook op hoeveel bomen er vroeger stonden tov nu?

 13. Tja...

  Tja.. de weerdsluis en z’n omgeving ziet er nog steeds mooi uit. Hopelijk blijft dat ook zo. Maar ik vrees de komst de fietsbrug die volgens eerdere berichten in de DUIC dwars over het water en de sluis is gepland…

 14. Erwin

  @paul: jij gaat er voor het gemak van uit dat meer bomen meer geluk betekent ofzo?
  Persoonlijk vind ik een stad zonder bomen mooier dan een stad met bomen. Dus ja, vroeger was het zonder bomen inderdaad mooier

 15. Massegast

  @Erwin — Als zo’n fietsbrug er komt, dan blijkt wederom geen respect voor de Singel en de waarde daarvan. Iets wat in de jaren 60 Jan de Vries van bouwbedrijf Bredero en wethouder Harteveld, als hoofdrolspelers bij de bouw van HC, niet hadden. Ik geloof dat het allebei geen Utrechtse jongens waren, maar neem mijn opmerking niet te letterlijk. Het is een oproep om de stad niet als zomaar ‘een ding’ te behandelen. Mochten ze die fietsbrug toch aanleggen, dan is het gelukkig later wel weer makkelijk te slopen. Als de cultuurbarbaren tot inzicht zijn gekomen. Zoals bij de Catharijnesingel. Hoe was die uitspraak van Karl Marx ook alweer? Eerst tragedie, daarna klucht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).