Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Neude

1989. Foto: Gemeentearchief Utrecht

Voor Clarenburg

1971. Foto: W.H.M. Uilenbroek

Schoutenstraat

1980-1985

25 Reacties

Reageren
 1. Inez

  Het bordje “verkeersexamen” ziet er nu na 40 jaar nog hetzelfde uit..

 2. Martijn

  Is bij Achter Clarenburg de voordeur van het pand van Boekbinder Danner verplaatst? Op de huidige foto zitten er twee ramen links en één rechts, en op de foto uit ’71 zitten alle ramen links van het fraaie deurportaal…

 3. Ton

  @ Martijn
  Goed gezien. De oorspronkelijke poort zat logischerwijs aan de zijkant maar is daarna als voordeur naar links gerestaureerd.

 4. Ton

  Toen wonderverf nog heel gewoon was !

 5. Cico

  Die foto van Achter Clarenburg laat ook meteen het drama van Hoog Catharijne goed zien (afbraak van monumentale panden en historische binnenstad voor een shopping mall)

 6. Koel Hoofd

  Toen was geluk nog heel gewoon…

 7. Anlies

  @koel hoofd: foei! Dat is míjn tekst!

 8. Kadoendra

  Hoe verder je terug kijkt in de tijd hoe gewoner geluk was.
  Dus verbaas je niet dat het geluk in de tijd van de builenpest nog veel gewoner was!

 9. Nova

  Toen was de auto heel gewoon. Nu de fiets en de benenwagen.

 10. paul

  @kadoendra: natuurlijk. Toen hadden ze nog geen corona!

 11. Wim

  Wat was de Neude toen mooi met al die bomen.

 12. G.H.

  @Anlies: Ah, zit dat zo! En ik maar denken dat die tekst hier voortdurend herkauwd wordt, zoals op elke site bij elk artikel met een link naar vroeger. Maar het is dus úw tekst.

  Is de tekst “Michael!” die traditioneel en masse door de schaapjes op Lowlands en aanverwante festivals wordt geblèrd dan wellicht ook uw tekst?

 13. Johan van Veen

  @koel hoofd De Neude volgeplempt met auto’s is niet mijn idee van geluk. Toegegeven: Neude volgeplempt met tafeltjes en stoeltjes ook niet. Wat er nodig is, zijn bomen.

 14. Rob H.

  @Johan: het is geen bos! Kent u een plein, waar ook ter wereld, vol met bomen?

 15. Coen

  @ Wim

  Ja prachtig, een openbaar parkeerterrein….

  En ik kwam met mijn ouders in de jaren tachtig regelmatig in Utrecht en het was toen allesbehalve een mooie en gezellige stad. Complete stukken centrum waren nog verpauperd en het wast er grauw en triest, Verwaarloosd ook.

  Dat Utrecht en populair stedentripje werd is te danken aan het opknapwerk dat vanaf de jaren negentig plaats vond. Toen is er veel gerenoveerd en werd de auto minder belangrijk. Vanaf dat moment is de Utrechter ook stukken chauvinistischer geworden (en een beetje arrogant).

 16. Tja

  @Johan: een Neude volgeplempt met fietsen is ook niet mooi. En dat is helaas wel de huidige situatie.

 17. Wim

  @Cici, dankzij de bouw van hoog Catherine is er juist veel gerestaureerd, en bouwvallen afgebroken.
  Het was een grijze bende.

 18. Coen

  @ Tja

  Is een perspectiefkeuze geweest van de fotograaf. Als hij voor de fietsen was gaan staan had hij een leeg plein gezien. Hij houdt de camera ook nog heel erg laag waardoor er meer fietsen lijken te staan dan er staan en er meer een brei ontstaat, Bij het parkeerterrein was er geen ontkomen aan de auto’s en was er geen eens een plein.

  De tijdelijke fietsenstalling staat er bij mijn weten zelfs niet dagelijks.

 19. Henk

  @ Rob H

  Ja Rob. Kijk eens om je heen. Maastricht, Den Haag, Amsterdam.
  Overal in de wereld vind je prachtige pleinen omzoomd met bomen.
  Behalve in Utrecht. Daar heerst de kettingzaag.
  Tranen schieten je in de ogen als je ziet hoeveel groen er op de Neude gekapt is.

 20. Tja...

  @Coen:
  De fietsen die je ziet staan niet in de tijdelijke fietsenstalling maar zijn los daar neergezette fietsen. Terwijl de officiële fietsenstalling er vlak naast onder het Postkantoor zit.
  Zo jammer dat al het Utrechtse moois onder de fietsvervuiling wordt weggestopt.

 21. Erwin

  @henk: inderdaad, de dam in amsterdam staat idd ook vol met bomen.
  Net zoals in de rest van de wereld: plaza mayor in madrid en piazza navona in rome.
  Oh nee 🤓

 22. Henk

  Plein Den Haag. Onze lievevrouweplein Maastricht. Leidseplein Amsterdam. Enzovoorts enzoverder. Even verder kijken dan je dorpse neus lang is, beste Erwin.

 23. UTRECHTSE JANTJE

  Vroeger werd de Neude veel beter gebruikt dan tegenwoordig , zo was er regelmatig een markt , stond er een prachtige fontein en een toilet , en er was een opstap plaats voor de paardentram ….

 24. UTRECHTSE JANTJE

  Vroeger werd de Neude veel beter gebruikt dan tegenwoordig , zo was er regelmatig een markt , stond er een prachtige fontein en een toiletgelegenheid , een poffertjeskraam en er was een opstap plaats voor de paardentram ….

 25. Erwin

  @henk: dorps? Moi? Je komt zelf aan met Den Haag (geen stad) en plaatst die tegenover Madrid en Rome. Wie denkt er hier dorps..?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).