Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.
Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.
Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.
Voorstraat
Ganzenmarkt
Janskerkhof
14 Reacties
ReagerenZullen we weer eens een ‘winkelweek’ houden ? Hoe zou dat geweest zijn ?
De bomen groeien niet heel hard op het Janskerkhof…
ik sluit me aan bij de vraag van ton. wie weet meer?
@baliekluiver: dit is dan ook niet hun natuurijke habitat. Bomen horen in een bos, niet op een plein in een stad… ☝🏼
@Ton
“Zullen we weer eens een ‘winkelweek’ houden ? Hoe zou dat geweest zijn ?”
In die tijd had je allerlei soorten middenstanders die op een legale manier je portemonnee compleet leeg roofde en de gemiddelde consument kreeg er maar geen genoeg van, dus heel veel consumenten brachten meestal een week later weer een vrijwillig bezoek aan een paar middenstanders die op hun beurt op de inmiddels weer aangevulde inhoud van de portemonnee van de consument doken.
Hahaha, Erwin.
@Erwin
“@baliekluiver: dit is dan ook niet hun natuurijke habitat. Bomen horen in een bos, niet op een plein in een stad… ”
Dus als ik het goed begrijp doen die bomen aan boomlijke ongehoorzaamheid en verdomme zij het om nog langer te groeien.
@ Baliekluiver en Erwin
Het zijn niet dezelfde bomen op de foto. Ze zijn dus ooit vervangen. Dat gebeurd in een stad,
@ Kadoendra
“In die tijd had je allerlei soorten middenstanders die op een legale manier je portemonnee compleet leeg roofde en de gemiddelde consument kreeg er maar geen genoeg van, dus heel veel consumenten brachten meestal een week later weer een vrijwillig bezoek aan een paar middenstanders die op hun beurt op de inmiddels weer aangevulde inhoud van de portemonnee van de consument doken”.
Dit is toch nog steeds wat winkelkets en middenstanders doen?
*winkelketens
Ik denk dat de meeste bomen op die oude foto van Janskerkhof in 1945 in een kachel zijn beland.
nu nog een opmerking over auto- en fietsvervuiling en we hebben de favoriete onderwerpen, naast bomen, weer gehad.
on topic: wat een verloedering in de jaren 80 zeg. Utrecht ziet er momenteel veel mooier uit dan de foto’s die ik zie uit die tijd.
@ Kadoendra.
Bedankt voor de uitleg. Blijft de vraag of er ook ‘niet-winkel-weken’ waren en hoe dat dan ging.
@De count
“on topic: wat een verloedering in de jaren 80 zeg. Utrecht ziet er momenteel veel mooier uit dan de foto’s die ik zie uit die tijd.”
Op het einde van de jaren ’70 begin ’80 was er een zware economische crisis en werd er zwaar bezuinigd.
Toentertijd zat ik op de middelbare school en de ernst van de economische crisis liet zichzelf ook zien in de kleinste details, zoals het meenemen naar school van eigen papier voor de repetities.
In die tijd verdiende Nederland heel veel geld met de hoge productie van aardgas.
Maar dit zorgde voor een zeer sterke gulden en dit zorgde er weer voor dat Nederlandse bedrijven slecht konden concurreren met buitenlandse bedrijven.
Hierdoor was er veel werkeloosheid en moest er een groot deel van de aardgasbaten uitgegeven worden aan werkeloosheidsuitkeringen.
Dit gegeven is de geschiedenis ingegaan als De “Dutch Disease”.
Overigens had het er naar mijn idee voor Nederland toentertijd beter uitgezien met de Euro want de enorme Nederlandse aardgasbaten had nooit in zijn eentje de Europese munt kunnen stuwen.
Kan de glazen lichtzuil aan de rechterkant van de City bioscoop weer terugkomen? Misschien past dat wel in de nieuwe plannen. Lijkt ook wel een beetje op de lichtzuil van Heck’s Lunchroom aan de Potterstraat!