Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Marga Klompébrug

1969. Foto: Gemeentearchief Utrecht

Oosterkade

1920-1930

Vredenburg

1960-1965

10 Reacties

Reageren
 1. Ton

  Waar nu Kloek zit zat in 1960 Kip ?

 2. Ton

  In 1969 had het SHV gebouw nog iets van een ‘kantoorvilla’.

 3. Cor Nelis

  @Ton, het was maar een 1/2 kip bij Beter Belegde Broodjes Bij Ben Bril😂‼️

 4. Blikhater

  Die fietsen op het Vredenburg! Weg ermee!

 5. Katja

  Oosterkade was stuk mooier met die groene helling.

 6. Tja

  Lijkt wel alsof overal vooral het groen is verdwenen. Plantsoenen met grasstroken worden wegverbreding en hekwerken, en bonen worden meer asfalt en gebouwen.
  Hopelijk zetten ze meer groen ook weer eens hoog op de lijst bij de eindeloze projecten en plannen voor stadsverbeteringen en -vernieuwingen.

 7. Jeroen

  @Blikhater er staan daar in 1960-65 geen fietsen omdat iedereen met de auto kwam en deze op het Vredenburg parkeerde. Wat mij betreft dan liever een rijtje fietsen.

 8. Kees Truijens

  @Jeroen
  “op het Vredenburg” En op de Neude en op het Domplein. Geef mij maar fietsen.
  Ik realiseer me wel dat op de plaats waar de foto genomen is de aanloop begint naar een enorme parkeergarage en dat naast de SHV nu een foeilelijke parkeergarage staat op de plaats van een mooi huis.

 9. Boudewijn

  “Utrecht is constant in beweging.” Als in: het wordt steeds onbetaalbaarder om er te wonen. Een niet zo subtiele verandering die we met leden ogen aanzien.

 10. Ton

  En Cor, waren de belegde broodjes bij Ben Bril ook echt beter ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).