Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Vredenburg

1969. Foto: Gemeentearchief Utrecht

Lange Nieuwstraat

1971. Foto: Gemeentearchief Utrecht

Vismarkt

1974. Foto: Gemeentearchief Utrecht

14 Reacties

Reageren
 1. herman

  Wat een mooi gemonteerde foto van het Neude!
  Mooie auto’s in 1969, voor de rest , doe mij 2020 maar.

 2. Martijn

  “Automobielen” – een autoverkoper aan de Vismarkt… wat een andere tijd!

 3. Anlies

  eind jaren 60/begin jaren 70, toen kon je nog gewoon lekker met de auto naar de stad en dicht bij de winkels parkeren, ook op de Steenweg. Heerlijke tijd – jammer dat dat niet meer kan/mag. Toen was geluk nog heel gewoon.

 4. wollie

  de dom heeft er wel wat coronakilo’s bij gekregen 😉

 5. Florence

  Wat jammer dat het echte hart van Utrecht zo veranderd is.te modern te volgebouwd. Helemaal niet gezellig meer.is begonnen met komst van H Catharijne,nu weer vernieuwd, bus en trein stations vernieuwd en vergroot en verplaatst,weg is het oude vertrouwde vredenburg ,ook al volgebouwd.IK vind nog weinig terug van mn oude statsie.😩

 6. John

  @Herman: de Neude? Niet “het” Neude.

 7. chris

  Ik zie geen foto’s van het of de Neude? Alleen van het Vredenburg

 8. Ed.

  Heerlijk foto’s voor autoliefhebbers!

 9. Hans

  Nederland had in 1969 2 miljoen auto’s, in 2019 8,5 miljoen. De keuze voor alle mensen die anno 2020 hun auto in de binnenstad willen parkeren: de parkeerplaats op het Vredenburg 4x zo groot, of alle auto’s vierhoog stapelen…

 10. UTRECHTSE JANTJE

  Ik wil niet flauw doen , maar ik ben het met @John eens ….maar ook met @chris ….

 11. Joop

  Gelukkig is de stad een afspiegeling van vele tijdsbeelden. Stel je voor anno 2020 wonen in een Utrecht anno 1520 o.i.d.

 12. Wim

  @ Hans

  Dat 4x zo groot en vierhoog stapelen is er gekomen.
  Onder de grond. In een prachtige garage.
  Die door ons visionaire bestuur onbereikbaar wordt gemaakt.

 13. Hetty

  Utrecht is in beweging…..als de Dom maar overeind blijft in deze schokkende stad.

 14. Frank Rubin

  My Opa was in a orphanage in Utrecht a lot of years before i got stationed at Soesterberg AFB, Holland from 1985 thru 1987. The building was still there. I love Utrecht and they had a Military Hospital there as well. My Dutch girlfriend named Ineke helped me with finding the building as well. Tot Ziens my friends from California.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).