Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Korte Jansstraat

1920-1930

Neude

1926-1927

Janskerkhof

1991-1992

11 Reacties

Reageren
 1. Inez

  Het kruispunt bij het Janskerkhof (laatste foto) is er op achteruitgegaan. Het is een ontzettend onduidelijk en onoverzichtelijk verkeerspunt geworden, waar wandelaars vaak niet doorhebben dat ze op een fietspad lopen. Dit is ook het geval bij het fietspad langs de kerk, als je de bocht om komt als wandelaar sta je gelijk op het fietspad, wat je niet als zodanig herkent, omdat alle stenen de zelfde kleur hebben. Er zouden veel meer witte markeringen moeten komen, waar het fietspad overgaat in de stoep.

 2. Vera

  Wat zonde dat dat mooie brede fietspad op janskerkhof weg is gehaald.. Een van de meest heikele punten om langs te fietsen nu met de drukte op zo’n smal fietspad..

 3. Ton

  Toen was een postkantoor nog heel gewoon.

 4. Kadoendra

  @Ton

  “Toen was een postkantoor nog heel gewoon.”

  Het was toen ook heel gewoon dat je eerst de achterkant van koningin Beatrix moest likken voordat je een brief op de bus deed…………..

 5. Lexus

  @Inez: juist. Er moest daar kennelijk zo nodig een taxistandplaats komen. Helaas is het niet de enige plek in de stad waar de veiligheid is opgeofferd aan allerlei commerciële belangetjes. Trouwens, die zogenaamde space sharing is ook op tal van plaatsen een regelrechte ramp. De stad moet terug aan de voetgangers en de nette fietsers (dus weg met het grote aantal onverantwoordelijke berijders van auto’s, scooters, brom- en snorfietsen en e-bikes) en goed aangeduide en veilige gescheiden rijbanen.

 6. Koos

  Volgens mij vinden ze het in Utrecht soms belangrijker om aanneners en stratenmakers aan het werk te helpen met herinrichtingen vooral voor de sier. Verkeersituaties verbeteren er door vaak niet, zie hier dus een prima breed en duidelijk fietspad. Het valt me verder op hoe smal straten en stoepen e.d. voor de gebruiker soms worden (ook soms voor het gevoel en oog) na een herinrichting.

 7. Kees Truijens

  Als je de Korte Jansstraat uit de vorige jaren ’20 vergelijkt, denk je “Ogenblikkelijk weg met die kwartieruithangsels”. Vergelijk het uitzicht op de Domkerk. We willen toch graag toeristen in Utrecht? Dan verknoei je het wandelinkje van Janskerk naar Domkerk niet zo. Trouwens, het Museumkwartier is een succes, maar die andere kwartieren maken op geen mens enige indruk.

 8. UTRECHTSE JANTJE

  @Kadoendra .. we hebben zelfs nog aan de achterkant van Juliana mogen likken , toen we wat jonger waren …Gelukkig zijn die met Willem wat beter voorgelijmd … En @ Kees Truijens , ik ben het helemaal met je eens hoor , gauw weghalen die onzinnige uithangborden !

 9. Co veringa

  Utrecht door de jaren heen. Elke keer weer leuk om te zien. Het karakter van de stad, dat op veel plaatsen behouden is gebleven, is wel terug te zien in oud naar nieuw. Fijne jaarwisseling redactie.l

 10. Cico

  Ik zou zo graag eens cijfers willen zien over de ‘Shared Space’ knooppunten. Ja, het VOELT chaotisch en onduidelijk, dat is de bedoeling want dan ga je opletten. Maar weten is weten: zijn er nu meer ongevallen gebeurt?

 11. UTRECHTSE JANTJE

  Gezellige jaarwisseling hier Allemaal , en natuurlijk ook de Redactie en Medewerkers van DUIC ,… En voor 2021 … allemaal een goed en bovenal Gezond Jaar iedereen !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).