Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Maliebaan

1939

Lange Nieuwstraat

1971. Foto: Gemeentearchief Utrecht

Oudegracht

1926

20 Reacties

Reageren
  1. WvR

    Nooit verwacht dat dat gebouw aan de rechterkant op de hoek nachtegaalstraat – maliebaan van voor de jaren 50 was. Stond er echt al in 1939?

  2. Martijn

    Het is verwant aan Dudok – misschien van Planjer, net als het gymnasium aan de Homeruslaan (https://www.duic.nl/cultuur/voormalig-stedelijk-gymnasium-klassiek-modern-aan-de-homeruslaan/)?

  3. BZ

    @WvR Volgens het kadaster is het pand van 1937. Gloednieuw dus in die tijd.

    Zie https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer/index.html#?objectId=0344200000141350&geometry.x=137560.665&geometry.y=455927.912&zoomlevel=6&detailsObjectId=0344010000149524

  4. Uuutje

    @ WvR

    Aan alle details kan je zien dat het jaren twintig/ dertig architectuur is. Raar dat je dacht dat het jaren vijftig was.

  5. Henk

    Leuk om eens de nieuwe plannen van de gemeente voor de herinrichting van de Nachtegaalstraat naast een foto uit 1950 te leggen: na 70 jaar en diverse herinrichtingen verder is alles weer vrijwel bij het oude. Het verschil: rood in plaats van zwart asfalt en een bordje met de maximale snelheid van 30.

  6. WvR

    @Uuutje:
    Op het gevoel had ik het meer eind jaren 40 / begin 50 geschat, maar gelukkig zijn er specialisten zoals jij om mijn gebrek aan architectonische kennis genadeloos aan de kaak te stellen. Als ik dit al niet weet, kun je wel na gaan wat ik nog meer niet weet.

  7. Wim

    Bravo Uuutje. Wat een opmerkingsgave.

  8. Jantien

    @ Wim

    Bravo voor de nutteloze en niets toevoegende opmerking. Uuutje heeft gewoon gelijk.

  9. Herman

    @Uuutje, ik hoop/vermoed dat je leuk probeert te zijn, maar dat ligt er niet echt bovenop.
    Zo niet, dan ben je misschien zo’n architectuur paus die op het gepeupel neerkijkt die niet eens meteen zien van wanneer een gebouw dateert. Dat zien die kenners zelf ook pas na heel veel drank, daar niet van.

  10. Uuutje

    Herman

    Ah, het is weer het standaard bashen van mensen die ergens kijk op hebben door de reaguurder. Eng, die mensen die ergens verstand van hebben ja. Ik drink verder geen alcohol. En het is een waarheid als een koe, dat wat ik eerder zei

    Overigens is mijn opmerking vooral een zakelijke. Ik snap dat je hem wat denigrerend kan interpreteren, maar dat is dan ook vooral een aanname vd ontvanger.

  11. Jantien

    Grappig. Talloze reaguurders lopen maar de hele dag, iedere dag, de grootste nonsens uit te kramen en dat is dan geen probleem. Sterker nog, ze worden ook nog geloofd. Is er een uuutje die het daadwerkelijk bij het rechte eind heeft, is het niet goed. Mensen zijn vreemd….

  12. Henk

    Ja Jantien, alias Uuutje. De mens is vreemd. Sommige zijn zo vreemd dat ze meerdere personen in zich verenigen en zichzelf toespreken.

  13. wollie

    hoe het ook zij: dergelijke panden zouden we nu weer kunnen bouwen. maar dat doen we niet, want tegenwoordig is arbeid duur en materiaal goedkoop.

  14. Kadoendra

    @Jantien 18/1/2021 – 12:34

    “@ Wim”

    “Bravo voor de nutteloze en niets toevoegende opmerking. Uuutje heeft gewoon gelijk.”

    Als trouwe DUIC reaguurder lees ik vaak de reacties van Uuutje en ik vind het opmerkelijk dat Uuutje ook geregeld bij andere DUIC artikels gelijk heeft.

  15. Ton

    @ Henk
    @Wim
    Ja Henk, alias Wim. De mens is vreemd. Sommige zijn zo vreemd dat ze meerdere personen in zich verenigen en zichzelf toespreken.

  16. Lexus

    @wollie: ik ben het niet met u eens dat er de laatste decennia niet gevarieerd gebouwd wordt. Vaak gaat het ook om retroarchitectuur. Ga maar eens in Leidsche Rijn kijken. Je weet niet wat je ziet! Ik ben er geen voorstander van, maar dat is natuurlijk ook maar een mening, net als wat mooi of lelijk is.
    Nog een opmerking over de volkshuisvesting: in de jaren vijftig werden er grote aantallen foeilelijke rijtjeshuizen gebouwd, maar wat waren de mensen, waaronder mijn ouders, er toen blij mee. Misschien moeten we nu ook maar eens een tijd minder kieskeurig zijn, want in de jaren vijftig bestond er al woningnood en we moeten tot onze schande bekennen dat dit na driekwart eeuw nog steeds het geval is. Er zijn helaas te veel mensen die heel goed verdienen aan de woningnood en daarvan zitten de vertegenwoordigers op het pluche (met name VVD, CDA en D66).

  17. Kadoendra

    @Lexus

    “Nog een opmerking over de volkshuisvesting: in de jaren vijftig werden er grote aantallen foeilelijke rijtjeshuizen gebouwd, maar wat waren de mensen, waaronder mijn ouders, er toen blij mee.”

    Ik heb het sterke vermoeden dat dit kwam door meer comfort dan bij de oude huizen van toentertijd.

  18. WvR

    Sjesses…wat één simpele vraag al niet kan opleveren…

  19. Lexus

    @Kadoendra: veel jonge gezinnen woonden toen bij anderen in. En die door de overheid afgedwongen huisvesting werd niet verleend door de bezitters van grote huizen, maar juist van kleine. De bezitters van grote huizen konden door middel van hun connecties — bijvoorbeeld van bestuurders, ambtenaren, huisartsen en dergelijke — meestal door middel van een verzonnen reden een vrijstelling van de vordering krijgen. Er zijn helaas zaken die niet snel zullen veranderen… Mijn ouders woonden na hun huwelijk in bij een oudere weduwnaar; ik heb er als peuter en kleuter een geweldige derde opa aan gehad. In 1954 kwam er voor mijn ouders, die geen connecties hadden, een eengezinswoning beschikbaar.

  20. Kadoendra

    @Lexus 19/1/2021 – 16:32

    Bedankt voor je reacties!
    Het vult het DUIC artikel goed aan en dat is iets wat de internet versie van DUIC interessanter maakt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).