Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Vredenburg

1921-1928

Lange Viestraat

1970. Foto: Gemeentearchief Utrecht

Vredenburgplein

1987. Foto: H. Verschuur

19 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Jammer dat die lichtkranten van het Vredenburg zijn verdwenen waarop concerten stonden aangekondigd… Weet iemand waar die zijn? Zou leuk zijn als ze weer op dezelfde plek werden opgehangen.

 2. UTRECHTSE JANTJE

  Wat leuk dat de Engel van het oude verzekeringspand de ,,Utrecht ,, weer zichtbaar in beeld is gebracht op het Vredenburg ….

 3. Koel Hoofd

  Kan er niets aan doen, maar blijf tivoli vredenburg een lelijk lomp gedrocht vinden.

  Opvallend is het ontbreken van de massa fietsen op de stoep van Lange Vie dankzij corona. Triest dat er een virus voor nodig is om de stoep weer terug te geven aan de voetganger omdat het gemeentelijk beleid zo glorieus faalt.

 4. Willem

  Chapeau @Koelhoofd hoe je bij dit item de gemeente wederom een sneer weet te geven, en fietsers. Mooi man!

 5. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @ Erwin , misschien dat ze in de Gemeentelijke opslag zijn op geslagen ….En @ Koel Hoofd , ik ben het met jouw eens , dat het Tivoli er inderdaad niet heel bijzonder uitziet…

 6. (echte) utrechter

  De “hoek” van de Jaarbeurs met de ingang van de thea-room was zo’n beetje het laatste stukje wat rond 1970 omgetrokken werd nadat hele delen al opgeblazen waren. Het was een indrukwekkend gezicht! (Foto vanaf de oude Catharijnebrug gemaakt.)
  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/bf969d8c-c57a-5e37-8d28-60973a5c1681/media/1f5268e3-e12c-c1c1-8ee5-f770b7650a53?mode=detail&view=horizontal&q=jaarbeurs%20vredenburg&rows=1&page=117&sort=order_i_datering_laatst%20desc

  De dame met de kinderwagen wandelt net onder de luifel van Kreymborg door (hoek st. Jacobstraat) waar een “attractieve” uitverkoop wordt gehouden.
  Kom daar nu eens om…..
  Opvallend de stalen paaltjes met kettingen. Deze stonden door de gehele stad op drukke punten.
  Vaak hingen er aan de kettingen -om en om- ook nog stalen reclamebordjes aan waarvan die van “Stimorol kauwgum” regelmatig voorkwam. Een bescheiden manier van reclame uitingen.
  Ben benieuwd of de grote neonletters op de oude Galerie aan de overkant ook nog terug komen.

 7. Ton

  Wat natuurlijk nog meer opvalt; niet alleen de ‘rijwielen’ ontbreken anno 2021 maar ook een NSU Prinz, een Dyane in cabriostand, een T1 natuurlijk. En waarschijnlijk een Mustang?
  En de ‘attractieve verkoop’.

 8. Herman

  @Willem, haha, zeker een prestatie.

 9. Michael

  @Koel Hoofd: Zou het virus kunnen zijn. Zou ook het enorme gele bord kunnen zijn waarop staat dat fietsen parkeren verboden is en je fiets wordt weggehaald. Waarschijnlijk een combinatie van die twee.

 10. Gas

  Het leuke is dat op beide foto’s van de Lange Viestraat op ongeveer de zelfde plaats een bord staat; “Hier geen fietsen plaatsen”. In 1970 nog rijwielen geheten, continuïteit in beleid? Oh ja, die paaltjes met kettingen er tussen, speeltoestellen midden in de stad, aan hangen, slingeren en schommelen, wachtend op het groene voetgangerslicht.

 11. Len

  Ja TivoliVredenburg ziet er echt uit alsof iemand een slechte dag had met een bak lego.

 12. antonia karpisova

  Geachta dame,heer,
  ben op zoek in Utrecht naar het viertel/stadsdeel met ‘Rietveldhuisjes’ – relatief onopvallend eengezinshuisjes,
  niet groot/ niet klein,ze zijn geel/gelig geschilderd.Kunt u mij een of twee van die straten daar i.d.buurt noemen, er woonde daar ooit goede vriendin v.me jaren geleden, ben haar adres kwijtgeraakt,wil haar graag gaan opzoeken.
  Hartelijk dank,Antonia

 13. Inez

  @Len: bedoel je het oude of nieuwe Vredenburg?

 14. Ton

  Ik vind het Muziekcentrum Vredenburg wel zeer geslaagd, zowel de oorspronkelijke versie als ook de huidige.

 15. Watnboudel

  @Koel hoofd: zie ook de foto’s van het muziekcentrum die zijn gemaakt vanaf het Vredenburg: in 83 geen fietsen gestald en nu wel. Dat straatje staat meestal massief vol gestald met fietsen en als voetganger moet je daar opzij springen voor de fietsers die hun stalen ros er ook nog kwijt willen. Terwijl de fietsenstalling om de hoek nog volop plek heeft.

 16. Erwin

  @Antionia: bedoel je misschien de Tjepmahof en Rijnesteinhof en Hoograven?
  Succes!

 17. Utrechtse Jantje

  Hallo @ Antonia Karpisova , de meeste Rietveld huizen staan op Hoograven ,in de buurt bij het Smaragdplein….zover ik mij herinner …

 18. Len

  @Inez, eigenlijk allebei wel, maar ik bedoelde de nieuwe 😄

 19. Gas

  @antonia karpisova, het kunnen ook de woningen zijn aan de Koningin Wilhelminalaan en achterliggende straten in stadsdeel Transwijk-noord. Hier vindt men een aantal huizenblokken, die niet groot en niet klein zijn, met een boven verdieping die glad gestuct is en licht geel geschilderd. Deze zijn niet van Rietveld maar kunnen door bewoners wel zo genoemd zijn omdat een paar straten verder wel een paar blokken van Rietvelds hand staan, Rietveld had wel een soort van supervisie over de bouw van die wijk, dus vandaar misschien de term Rietveldhuizen.
  https://www.google.nl/maps/@52.0770276,5.1017354,18z?hl=nl

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).