Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Haverstraat

1953-1957. Foto: G.J.C.A. Smilda

Neude

1910-1920

Wittevrouwenstraat

1913-1914

8 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  De foto’s van de Haverstraat laten het mooi zien. Vroeger een wereld met kinderen en nu zonder. Resulterend in een steeds meer vergrijzende samenleving. Met alle gevolgen vandien.

 2. herman

  @Massagast: Foto’s Haverstraat laten ook zelfde aantal auto’s zien, conclusie autobezit is gelijk gebleven ondanks vergrijzing?
  Grote conclusie op basis van een foto!

 3. (echte) utrechter

  Ziet er zo vredig uit dat stukje van de Haverstraat ware het niet dat daar zo’n 10 jaar later een roofmoord gepleegd werd op een dame door Hans van Zon (zijn derde …..) Deze keer opgezet door Ouwe Nol, een bekende scharrelaar uit de buurt die ook zaken deed met Joop de Lor.
  Deze had een handel in ongeregelde goederen een paar pandjes voorbij de kinderen op de foto.
  Ouwe Nol in de bak, Hans van Zon levenslang. De kranten stonden er destijds bol van.
  Ondanks dat was in die tijd de volkse Springwegbuurt gezellig maar de panden vaak ernstig verpauperd. Overigens net zoals in Wijk-C .
  Gelukkig heeft deze buurt het uiteindelijk wel overleeft!

 4. Massegast

  @Herman — Op de Illustere School had ik voor wetenschapsfilosofie altijd een zware onvoldoende. Volkomen terecht, zoals nu maar weer eens blijkt…..
  @(echte) utrechter — Het pandje van Ouwe Nol (hoek Ridderhofstad – Oudekamp) passeer ik dan ook altijd met gepast ‘ontzag’

 5. Otto Nelemans

  Welnee Massegast, die kinderen zitten allemaal te vervetten achter hun smartphone etc. Bovendien: we vergrijzen wel, maar als het om absolute getallen gaan zijn er mogelijk per saldo meer kinderen dan in de vijftiger jaren.

 6. Jos

  Heel leuk deze oude foto van de Haverstraat, ben geboren precies op de hoek waar de kinderen nu staan. M’n ouders woonden in bij m’n oma die meerdere ” kostgangers” had.
  Idd zoals “echte Utrechter” zegt later omstreden buurt.

 7. jos

  Heel leuk deze oude foto van de Haverstraat! Ben er geboren in 1959 precies op de hoek waar de kinderen nu staan. Mijn ouders woonden in bij mijn oma die vervolgens ook nog meerdere ” kostgangers” huisveste .Idd later een omstreden buurtje zoals -echte Utrechter- vermeld.

 8. Mark

  De roofmoord op de bejaarde weduwe ( en ex- geliefde van ouwe Nol) die in de Haverstraat woonde, mislukte. Ze overleefde de moordaanslag en kon een gedetailleerde beschrijving geven van seriemoordenaar Hans van Zon, op grond waarvan hij werd opgepakt.

  Ze was dus niet zijn derde dodelijke slachtoffer. Hans had er ten tijde van zijn aanval op de weduwe er al 3 ‘koud gemaakt’

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).