Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Jaarbeursplein

1987

Stadhuisbrug

1929

Vredenburg

1971

14 Reacties

Reageren
 1. paul

  Die vuilnisbakken bij Stadhuisbrug zijn wel echt een aanwinst !!! Welke ambtenaren bedenken dat ??

 2. Jeroen

  Voor het jaarbeursplein was een foto van de Van Seypesteijnkazerne leuker geweest natuurlijk. Dat is pas een verschil met nu.

 3. Erwin

  Die lichtwagen op het Vredenburg is wel echt een aanwinst !!! Welke ambtenaren bedenken dat ??

 4. Steve

  Jaarbeursplein?
  Dit is de G.van Roggenweg met in de verte het Westplein.
  Vroeger het Scandic Crown Hotel (op de achtergrond)

 5. Esrin W.

  Dat zijn types die 1. er zélf niet wonen en 2. geen flauw benul hebben van hoe het in the real world gaat en alles vanaf achter hun bureau bedenken. Deze groep is groter dan je denkt.

 6. Johannes

  @ Paul

  Vreselijk ja. Ze staan zelfs op diverse plekken in het Zocherpark, nota bene beschermd stadsgezicht en een rijksmonument. Hoe verzinnen ze het.

 7. Mark

  @Paul, ja echt hè. Ik dacht hetzelfde. Kunnen ze niet mooie vuilnisbakken ontwerpen met een minder schreeuwerige tekst. En mooie tekstkarren voor de binnenstad.

 8. UTRECHTSE JANTJE

  @Paul ..@Steve .. @Mark .. @Esrin W. en @Johannes…ik ben het helemaal met jullie eens luitjes …En er is verder weinig aan toe te voegen hé …………..

 9. Fiederelsje

  Dit is niet leuk. Dit is onthullend. Hoe desastreus stedelijk beleid uitpakt als het door ondeskundigen wordt geleid en uitgevoerd. Niet alles wat oud is is de moeite van het bewaren waard maar niet al wat nieuw is is evenmin beter en de reden om al wat oud is rigoreus te slopen. Hoe het centrum er nu gaat uitzien is om te huilen.

 10. Herman

  @Paul, vrger was ALLES beter, er waren geen prullenbakken en idereen pleurde alles in de gracht……

 11. Karla

  Vroegah was het straatbeeld wat rustiger aan de ogen. En ja, stond hier niet laatst een stukje op DUIC dat de meeste ambtenaren niet in Utrecht wonen, laat staan in de binnenstad?

 12. Bernhard

  Ik ben de laatste om het begrip ‘festivalisering’ aan te halen, als we het over de Utrechtse binnenstad hebben, maar zulke units met tig kliko’s op een rijtje ken ik eigenlijk alleen van festivals. Waarom zou je dat in godsnaam langs de Oudegracht plaatsen?

 13. Johannes

  @ Bernhard

  Laat staan in het Zocherpark. Van de ratten besnuffeld.

 14. jankanerwatvan

  Tja, je ziet tegenwoordig steeds meer uitpuilende vuilnisbakken met wegwerpbekertjes gekocht bij de duurzame koffiebar. En het is niet duurzaam vaker te legen, dus dan maar extra bakken. ik zou er nog 2×3 bakken bijzetten, hoef je niet minder vaak te legen, nog duurzamer.

  Deze “afvaleilanden” zijn overigens afkomst van festivals; zie de tekst boven de kliko’s “op een schoon event is iedereen vrolijker”. Of er moet een event aanstaande zijn in Utrecht centrum.. Wel fijn trouwens die teksten boven de kliko’s, ik was even in verwarring of het trio kliko’s een kunstuiting betrof of dat ze functioneel waren neergezet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).