Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Drift

1974

Mariaplaats

1925

Oudegracht

1878. Foto: G.L. Mulder

9 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Uit deze foto’s kan je opmaken dat bomen in Utrecht niet oud worden….

 2. WvR

  Uit deze foto’s kan je opmaken dat bomen er in de lente heel anders uit zien dan in het najaar…

 3. Kadoendra

  De Drift uit 1974 met in de verte die enge winkel van Nico Chiotakis.

  https://www.youtube.com/watch?v=E_0Y0pGxMpc

 4. Wim

  Wat een kaalslag op de Oudegracht zeg.

 5. w niet

  Koel Hoofd Bekijk de foto’s nog eens; op de meest recente foto’s staan meer bomen en die zijn ouder. Zie de Mariaplaats nu ,

 6. (echte) utrechter

  Mooie foto van de Mariaplaats met de Dominicus-kerk. Rechts het oude (katholieke) ziekenhuis Johannes de Deo dat tot een eindje in de jaren 70 dienst heeft gedaan.
  Had je geluk (bij een ongeluk) dan had je prachtig uitzicht op de Dom! 🙂

  De Dominicus-kerk is al ergens eind jaren 30 gesloopt.
  Deels op die plaats (maar dan aan de Walsteeg zijde) kwam een langgerekt noodgebouw van de belastingdienst wat daar nog veel te lang gestaan heeft.

 7. Peter van Zoest

  Waar eens de Dominicuskerk stond … https://mariaplaatsutrecht.wordpress.com/2015/08/26/waar-eens-de-dominicuskerk-stond/

 8. Massegast

  @(echte) utrechter — In dat noodgebouw aan de Walsteeg heb ik nog menige keer geld aan de staat afgedragen. Ach, voor mij zit de stad vol met dit soort ‘mooie’ herinneringen….

 9. Co veringa

  Elke keer weer genieten van de oude en nueuwe foto’s. Dank jullie wel!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).