Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Kromme Nieuwegracht

1932

Wed

1900-1905

Oudegracht

1990

21 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Ahhh, cafe de vriendschap. Heel wat geld heen gebracht. Toffe kroeg was dat.
  Vraag: waarom is dat hoekpand aan de kromme nieuwegracht ooit afgebroken? Ik herinner me dat dat heel lang braak heeft gelegen daar.
  Overigens vind ik de winkel van sinkel in het wit mooier (1990). Maakt nu erg smoezelige indruk.

 2. Kees N

  Voor mij een ontdekking: er heeft op de hoek Kromme Nieuwegracht / Grift vroeger ook al een pand gestaan! Zou het toentertijd ook al een van de kleinste huizen zijn geweest? Vast niet. Ik ken het plekje alleen als lege hoek, dat me nog niet groot genoeg leek om er een auto te parkeren (beetje overdreven). Ik zag dat het huisnummer 2 heeft gekregen, terwijl op de Drift wel degelijk een even en oneven kant heeft. Pragmatische oplossing natuurlijk. Maar wat zouden straatnaam / huisnummer van het eerdere pand geweest zijn?

 3. Pee

  Ik vind de eerste foto ,kromme nieuwe gracht ,mooier dan hoe het geworden is.

 4. Yoshua

  Nooit beseft dat Café de Vriendschap in 1900 al bestond.
  Lag waarschijnlijk aan mij, ik rolde wanneer Rani zijn kroeg dichtgooide naar De Vriendschap die dan openging of nog open was dat is me nooit duidelijk geworden.

 5. Wim

  Wat jammer dat de gevel van de Winkel van Sinkel niet gewoon wit is gebleven. Die geel-oker tint is een in Utrecht niet passende kleur.

 6. Gas

  @KeesN Het moderne stalen pand heeft als adres Kromme Nieuwegracht 2, de voordeur zit aan de Kromme nieuwegracht, het pand rechts ervan is Nr. 4, het pand rechts ervan is Drift 1. Het oude hoekhuis(je) had ook adres Kromme nieuwegracht 2. https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/2ada011f-804c-554a-b3c0-7c1e83d923ec/media/590fbbdf-b706-d3ce-a998-ae75ce96a9de?mode=detail&view=horizontal&q=Drift&rows=1&page=28

 7. Koel Hoofd

  Ha de Vriendschap, heel wat uurtjes doorgebracht…

  @Erwin, idd ouwe gracht ziet er nu wel erg smoezelig uit in verhouding tot vroeger.
  Misschien het door et weer?

 8. Luuk Upuuk

  @Kees N, het adres is Kromme Nieuwegracht 2. Op deze website kun je zien hoe het van binnen uitziet. https://www.oozo.nl/woningen/utrecht/binnenstad/nobelstraat-en-omgeving/woning/922700/woning-kromme-nieuwegracht-2-utrecht

 9. Inzoomer

  @Erwin, aan de stutting te zien was het gebouw te vervalleb om nog fatsoenlijk gerenoveerd te worden.

  @Kees N, inzoomen op het pand laat zien dat ook het vorige gebouw huisnummer 2 droeg.

  Wat mij dan weer verbaast is dat er blijkbaar een tramlijn liep op de Oudegracht. Zal wel van voor de tijd met parkeerplaatsen dateren.

 10. De count

  Zal de tramlijn richting ledig erf zijn dan, waar onlangs nog die betonplaat van werd gevonden tijdens de herinrichting ervan

 11. JR

  Wat was het heerlijk zitten onder de kastanje bij Bloem. Als je ziet wat voor armetierige boompjes er nu staan..

 12. Marcel

  Hier heb je een duidelijk voorbeeld van hoe het in mijn optiek niet in Utrecht zou moeten veranderen. Krankzinnig stalen gebouw op plek waar het oude gebouw makkelijk gerenoveerd kon worden. Maar zoals zo vaak: CWM is hopeloos. Daar zitten mensen in die nergens wat om geven. Oude binnenstad mollen, ja dat is goed plan.

 13. Johan

  @ Marcel

  Hier heb je een duidelijk voorbeeld van hoe het in mijn optiek wél in Utrecht zou moeten veranderen. Prachtig stalen gebouw op plek waar jarenlang een desolate lege plek was. Gebouw voegt zich naadloos in zijn omgeving en is een mooi voorbeeld van hedendaagse architectuur die echt meerwaarde aan de stad biedt.

 14. Willem

  @Marcel
  Renoveren? Daar stond niets meer. Wees blij dat die plek een mooie eigentijdse opvulling heeft gekregen.

 15. Ramon

  Johan +1

  Prachtig gebouw, en er zijn meerdere voorbeelden van moderne architectuur die naadloos opgaat in de oude stad.

  Neem het woonhuis van Mart van Schijndel op de Pieterskerkhof of Galeries Modernes

 16. Marcel

  @Johan
  U vindt dat de binnenstad erop vooruit gaat? U vindt vast de veranderingen aan de Neude gebouw dan ook mooi? En de veranderingen op het Vredenburg? En dat mooie gebouw met de kleurtjes op het Vredenburg? En de nieuwe concertzaal? En so on en on? Ben het duidelijk niet met u eens. Goed dat er over goede smaak niet te twisten valt is het gezegde toch?

 17. Tja...

  @Luuk Upuuk Dank voor de link, leuk om daar eens binnen te kijken!
  Maar poehee: wat een lelijkheid! Niet alleen van buiten, maar dus ook van binnen! Koop je een huis van 775.000, om dan alle muren te bekleden met panelen lelijk bouwmarkthout, afgewisseld met een bijzonder kille stalen trap en kozijnen en een metalen douchecabine… En dan die keuken, pfff! En dan ook alleen geld overhebben voor wat IKEA meubels…

  Kweetniet hoor, maar ik zou voor dat geld dan toch liever een normaal formaat huis op een andere locatie hebben, waarbij er ook nog budget overblijft voor badkamer en keuken, normale wandbekleding (!) en in z’n geheel een wat gezelliger inrichting… Haha!

  Maargoed: over smaak valt niet te twisten, maar wat mij betreft zondegeld! En die IKEA inrichting in zo’n duur huis snap ik dan ook wel weer: je moet geen goed geld achter slecht geld aangooien. Haha

 18. Wim

  @ Tja

  Dank voor deze irrelevante persoonlijke ontboezeming.

 19. Ton

  @ Wim
  Ben jij ook zo nieuwsgierig naar het nachtlampje van Tja ?

 20. Wim

  @ Ton

  Ik vrees het ergste.

 21. Ton

  @ Wim.

  Ik vrees niets.
  Ik gun iedereen zijn/haar eigen interieur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).