Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Mariaplaats

1915

Van Sijpesteijnkade

2013

Weerdsluis

1968-1970. Foto: L.H. Hofland

13 Reacties

Reageren
  1. Bahco

    Wanneer men afgaat op de foto’s van de Mariaplaats zou men haast concluderen dat de Domtoren altijd in de steigers staat …

  2. Koel Hoofd

    Ik moet altijd gniffelen als ik de oude tram netwerk op foto’s zie.
    Utrecht is progressief, dus staat altijd vooraan om mega blunders te maken in het kader van de waan van de dag vanwege de beleving…
    Dus eerst tramrails eruit gerukt vanwege de bus, de bus weer vervangen voor de auto, en toen dat niet meer ging terug op de fiets, en nu moet die tramlijn er weer komen. Dat is 100 jaar progressie in een notedop.
    Oftewel in Utrecht betekend progressie feitelijk regressie.

    De Sijpestijn kade is ook zo een pijnlijk drama, wat een levenloos onheimisch oord is dat geworden. Zal over 40 jaar wel weer neergehaald worden vanwege betonrot en verpaupering.

  3. Kees

    Het heeft waarschijnlijk bakken met geld gekost om de Mariaplaats en de v Sijpesteijnkade te verprutsen.

  4. Wim

    @ koel hoofd

    En dan van veel recentere datum. Een peperdure busbaan dwars door de binnenstad en de berekuil gelegd. Als het college zijn zin krijgt gaat het busverkeer grotendeels buiten de binnenstad om geleid worden. Zitten we met die dure infrastructuur

  5. Ton

    @ Koel Hoofd
    Zo is het leven.
    En zeg nou eens eerlijk, zoiets overkomt ons privé ook allemaal wel eens, toch ?
    Ik zal er niet om gniffelen.

  6. Ramon

    @kees

    Wat is er ingodsnaam verprutst aan de Mariaplaats? Het enige verschil is het pand van De SHV, en dat is een ware parel en inmiddels volkomen terecht gemeentelijk monument.

    De Sypestyenkade is nu een puinhoop, maar ook nog langs niet af.

  7. Laurens

    @Koel Hoofd, laat me raden, jij wil vast ook de gulden weer terug? 😉

    @Ramon, eens, ik vind ook dat er niets is verprutst aan de Mariaplaats. De van Sijpesteijnkade wordt ook prachtig. Een stad is wat mij betreft geen openluchtmuseum, maar moet ook vernieuwen en het groeiende aantal huishoudens en andere activiteiten kunnen herbergen.

  8. Otto Nelemans

    Wanneer ik het geleuter lees bij de reacties, zie ik gedachte altijd een paar van die oude mannetjes, die om iets te doen te hebben zitten te kijken naar hoe andere mensen met het leven bezig zijn en daar vooral commentaar op leveren.
    Het leuek van deze rubriek is dat de beelden voor zich spreken en de jaartallen eronder een extra twist aan het geheel geven. maar mannen: ga vooral zo door.

  9. Willem

    @ Otto Nelemans

    Ook gij, Brutus..

  10. Steve

    Mooie lichtmasten hadden we toen.
    Foto bij de Weerdsluis.
    Kunnen die niet weer in de reproductie?
    Desnoods met led verlichting er in.

  11. Jeroen

    @Laurens bij de Sijpesteijnkade vind ik het nog steeds eeuwig zonde dat niet meer panden zijn geïntegreerd in de nieuwe opzet. Juist het nog bestaande pand laat zien dat dit prima kan, als je maar wilt.

  12. MJB

    Wie echt terug wil naar oude tijden op de Mariaplaats: bekijk het schilderij van Saenredam, geschilderd vanuit bijna hetzelfde perspectief. Zonder steigers rondom de Domtoren, en met Mariakerk. Voor het origineel moet je dan wel wachten tot museum Boijmans weer open is.

  13. Jeroen

    @MJB gelukkig hangt er een kopie aan de zijwand van Mariaplaats 17. Niet het origineel maar je kunt wel beter vergelijken dan in een museum in Rotterdam 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).