Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Nobelstraat

 

1905-1910

Jaarbeursplein

1970-1972. Foto: J.C. Janssen

Oudegracht

1980. Foto: Fotodienst GAU

5 Reacties

Reageren
 1. Bert Vlinders

  Grappig om te zien dat zogenaamde authentieke geveltjes op de oude gracht in de jaren 80 er nog niet eens ware

 2. Wouter

  Er is nogal veel vernielt in de decennia na de 2de wereld oorlog. Het gaat dus wellicht om herstelde gevels.

 3. Ton

  Dat al die hondenkarren uit het straatbeeld zijn verdwenen is dan weer wel een winstpunt.

 4. Cico

  Nee hoor, de Tweede Wereldoorlog heeft er niks mee te maken. Utrecht is niet gebombardeerd.
  Het gaat om veranderende modetrends in architectuur. De realisatie dat de 19e-eeuwse gevels de moeite waard zijn, ontstond pas vrij laat in de jaren ’80. Daarvoor werden ze massaal gesloopt of verstopt achter een ‘moderne strakke gevel’. Dat was toen weer in. In sommige gevallen zijn gevels totaal vernieuwd naar een historiserend ontwerp. Niet van echt te onderscheiden, totdat je kijkt naar het voegwerk of type baksteen.

 5. Jasper

  @ Wouter

  Duh, die gevels waar jij op doelt zijn pas 3 a 4 jaar geleden gerenoveerd. Zeer recentelijk in oude staat teruggebracht.Als je goed kijkt naar de daklijnen achter de gevels, had je kunnen zien, dat de gevels pas later (in de 20e eeuw) aangepast zijn, maar de achterkant nog in oude staat was.

  Hoe lang woon je eigenlijk pas in Utrecht?

  De Camera-Studio is nog niet zo heel lang dicht hoor.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).