Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Hopakker

1953-1957. Foto: G.J.C.A. Smilda

Moreelsepark

1937

Monseigneur van de Weteringstraat

1888-1905

14 Reacties

Reageren
  1. Ton

    Die huizen aan de Hopakker, 1953, staan eigenlijk aan de Stroomkade.
    Je ziet hier de achterkant.
    De voorzijde was aan de Stroomkade, aan het water van de Oosterstroom. Een doodlopend straatje bereikbaar vanaf de Adelaarstraat.
    Ooit waren de Stroomkade en de Oosterstroom belangrijker dan en de Hopakker.
    Deze huizen werden gesloopt in april 1979.

  2. echte Utrechter

    De huizen aan de Hopakker waren zeer zeer slecht. Via een klein trappetje kwam je in het souterain van het huis terecht. De echte ingangen waren echter aan de achterkant tegenover de Gruttersdijk.
    De toegang tot die woningen lag rechts naast wat nu dat Ierse cafe is aan de Adelaarstraat
    Dit zeer armoedige doodlopende stukje heette Stroomkade en is in de eerste helft van de jaren 70 gesloopt.

    https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/faf257e6-89d6-5265-b6ca-76f88b047518

    De toen al vele jaren aanwezige bloemenzaak die op de foto van de Hopakker ter hoogte van de lantarenpaal zat was een begrip voor Utrecht. Zeker ook het feit dat de bloemenhandel met kar door de wijken trok. Het is ze destijds gelukt om in de nieuwbouw op dezelfde plek terug te komen en hebben er nog vele jaren gezeten. Tot de dag van vandaag is de voormalige zaak herkenbaar.

  3. Erwin

    Bijzonder jammer dat de Inktpot zo aan het oog onttrokken wordt door al die grote bomen er om heen. Kunnen die niet weg? Evt vervangen door bonsai-exemplaren.

  4. Massegast

    Ach ja, die ouwe huizen aan de Hopakker. Wat moeten die mensen geleden hebben. Maar…. vroeger was toch alles beter…. HGB 3 zonder schotel! Van mij mag ie weg. HGB 3 is een schoonheid van zichzelf. Een prachtige vrouw stuur je ook niet naar de schoonheidsspecialist. En nog een uitsmijter: alle beperking maakt gelukkig.

  5. BARBARA

    HEB MOOIE HERINNERINGEN AAN SPECIAAL DIT GEDEELTE, ELKE DAG LIEP IK LANGS DE hOPAKKER, BEETJE ARMOEDIG DAT WEER WEL, MAAR DE SFEER VAN TOEN IS NOOIT MEER TERUGGEKOMEN. bIJ DIE OUDE MOLEN KOCHT I MIJN EERSTE MUIS EN MEELWORMEN OM HET BEESTJE TE VOEDEN.

  6. Jeroen

    Haha, bij een graanmolen hadden ze vast muizen in overvloed Barbara 😉

  7. Massegast

    @Jeroen — Lache waor!

  8. Herman

    De Hopakker laat zien we een triestheid er in de jaren 70 onder mom stadsvernieuwing is gebouwd. Korte Nieuwstraat ook zo’n lelijk voorbeeld.
    Wat dat betreft doen we het anno nu veel beter met inpassen nieuwbouw.

  9. Moniek

    De schotel op HGB3, de Inktpot mág niet weg, Massegast, het lelijke ding MOET weg. Een monument behoort niet zo te worden verprutst.

  10. Joop

    Herman, die triestheid van de Hopakker ging verder dan de huisjes …. er waren ook zekere dames te vinden.

  11. Wim

    Nou Herman, echt niet. Ga eens kijken in de Lange Nieuwstraat. Dat duploblok. Of de Groenestraat. Twee totaal uitstralingsloze projecten uit de huidige tijd.

  12. Herman

    @Wim, klopt ook nu zijn er wat minder geslaagde projecten.
    Maar in zijn algemeenheid vind ik de kwaliteit van huidige projecten stukken hoger dan de triestheid uit de jaren 70.

  13. erwin

    @barbara: je capslock staat volgens mij aan.. 😉

  14. Martijn

    @Herman, dat is een interessant idee – velen vinden de stadsvernieuwing van eind jaren ’70 en de jaren ’80 nu saai, maar ik vind eigenlijk dat het wel meevalt met hoe onaangepast het is. Zéker als je het vergelijkt met de jaren daarvóór – het oude HC tegen de Korte Nieuwstraat…?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).