Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Nachtegaalstraat

1967

Nijntje pleintje

2000

Pandhof Domkerk

1916-1917

12 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  DUIC Beeldtaal grap over het Nijntje Pleintje!

  Schitterend en ook lachen hoe die DUIC medewerkers niet alleen de geschiedenis van Utrecht altijd weten te belichten maar ook het laatste nieuws over Utrecht!

 2. Silvia

  Machtig mooi om te zien maar ik vond vroeger leuker.

 3. Anlies

  @silvia: ik vond vroeger ook leuker. Toen was geluk nog heel gewoon.

 4. cas

  Het ergste wat mij altijd opvalt is de enorme verrommeling in het straatbeeld tegenwoordig. Vele uithangborden aan lantaarnpalen, enorme hoeveelheid aan borden, stukjes rood/zwart asfalt en dan weer klinkers, verkeerseilanden met weer extra blokken erop, zwerfafval etc.

 5. Moniek

  De tuintjes in de pandhof zonder heggetjes ogen momenteel kaal en zijn beslist geen verbetering. Maar in 1916/17 was het helemaal treurig.

 6. Wim

  @Sylvia & Anlies
  En toen tierde de armoe weelderig rond.

 7. Anlies

  @wim: beter arm en gelukkig dan rijk en vreugdeloos.

 8. Guus

  Zie ik het nou goed dat de gebeeldhouwde versiering in het pandhof, boven waar vroeger de ramen zaten, nu helemaal anders is? Hoezo en waarom, weet iemand dat?

 9. RABE

  Ach Wim, wat is armoede.
  In die tijd keken de mensen nog naar elkaar om, en waren we met minder tevreden.
  Hoe groter het aanbod hoe hebberiger we worden.
  Dat vind ik erg jammer in deze tijd. Toen waren we blij met een bal of een springtouw. Als je daarnaar terug kijkt lijkt het armoede, maar we hadden elkaar.
  Ja toen was geluk heel gewoon.

 10. WvR

  Ik snap gelijk dat de kruising op de Lucasbrug is aangepast.
  Die was in 1967 veeeeeeeels te overzichtelijk.
  Dat voldeed helemaal niet meer aan de onduidelijkheidsnormen van de navolgende decennia.

 11. Ton

  Dat nieuwe monument op het Nijntje Pleintje is in ieder geval in onze stadsstijl: rood/wit met diagonalen.

 12. Hannes

  @Guus: Scherp opgemerkt. Met al die restauraties vraag ik mij ook wel eens af hoeveel procent van de originele middeleeuwse Dom er nog over is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).