Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Achter Sint Pieter

1977

Janskerkhof

1967

Oudwijkerdwarsstraat

1934

11 Reacties

Reageren
 1. Steve

  Prachtig, het Janskerkhof zonder al die irritant geparkeerde fietsers.
  St.Maarten staat tegenwoordig vol met (illegaal) geparkeerde fietsen om ‘m heen.

 2. Kees N

  We vergeten wel eens hoe weinig bomen er vroeger op sommige plekken stonden. Gelukkig doen we dat tegenwoordig toch beter!

 3. [email protected] 🤔

  Toen was geluk nog echt heel erg gewoon ….. in Utrecht.

 4. Luuk Upuuk

  In dat pand op Achter Sint Pieter zat mijn favoriete platenwinkel Le Bon Ton. Een enorme collectie folk-blues-jazz en klassieke muziek. Dat was toen het beste geheim van Utrecht. Door de grote ingang in het midden, kwam je in een halletje en dan moest je links een deur door.

 5. Pee

  @Kees N
  Toen was er om utrecht heen nog vol op natuur ,waar nu complete wijken uit de grond gestampt zijn .
  Dus of het nu beter is vraag ik me af.
  En het laatste beetje natuur gaat er nu ook aan door het vol te bouwen.
  Dus beter word het er sowieso niet op.

 6. guus

  Tsss, zomaar je witte auto op de stoep parkeren. Met terugwerkende kracht alsnog een parkeerboete, verhoogd met rente op rente te rekenen van 1977 is dat een behoorlijk bedrag.

 7. Casper

  Steve, Op het Janskerkhof staat Willibrord, de monnik die een deel van ons land kerstende en naar het Domplein rijdt waar hij in de zevende eeuw twee kerkjes bouwde. Stadspatroon Sint Maarten staat aan de Oudegracht bij de voormalige Martinuskerk, vlak bij de Tolsteeg.

 8. Ton

  @ Luuk,
  Inderdaad, Le Bon Ton! Zulke paradijsjes bestaan niet meer, zover ik weet.
  @ Guus
  Dat wordt dan waarschijnlijk zelfs meer dan de nieuwwaarde van deze Ford Granada.

 9. Moniek

  Ik let op details. Waarom heeft men het straatnaambordje bij de voormalige sigarenzaak op de hoek van Achter St. Pieter niet op dezelfde plaats laten zitten, of nog beter een fractie hoger geplaatst, maar in plaats daarvan zo lelijk over de boogvormige versiering aangebracht? Als je zo alle details optelt, wordt het straatbeeld van tegenwoordig storend. Kijk naar electriciteitskastjes, verkeersborden (vaak nog op verschillende palen ook), grote afvalbakken met afschuwelijk ontwerp en zo maar door.
  Deze series foto’s van oude en nieuwe situaties maken dat prima zichtbaar.

 10. Kees Truijens

  @Luuk Upuuk
  Kon je toen die prachtig gepolychromeerde houten boog achterin de winkel zien?

 11. Vivienne Hoyng-Geel

  Ben in 1946 op de Maliebaan in Utrecht geboren en woon nog steeds in de stad (wel met onderbrekingen: Bunnik en de VS)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).