Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Biltstraat

1979

Ganzenmarkt

1932. Foto: Blitz en Zn, E.A.

Lange Jufferstraat

1932. Foto: Blitz en Zn, E.A.

7 Reacties

Reageren
 1. Kees N

  De foto’s van de Ganzenmarkt zijn wel wat lastig te vergelijken: de oude foto is van het deel parallel aan het tunneltje, tegenover Theater Kikker (de 3 rechtse panden staan er nog), de nieuwere foto is van de Ganzenmarkt tegenover café De Zaak: gezicht op het huidige stadhuis.

 2. Wim

  Interessant, de Lange Jufferstraat. Alle pandjes op de hoek, hebben er een verdieping bovenop gekregen.
  Perspectief Ganzenmarkt klopt niet, is niet dezelfde hoek.
  En de Biltstraat. Toen was een weg nog gewoon een weg..

 3. Wim

  Oef, correctie. Perspectief Ganzenmarkt klopt wel. Onherkenbaar veranderd daar. 😏

 4. Dick Schiferli Sr

  Biltstraat hoek F.C.Donderstraat, liep in de jaren ’50 daar elke dag door naar mijn school op de Maliebaan. Liep toen nog een tram naar Zeist door de Biltstraat.
  Leuk om het weer te zien.

 5. Henk

  Ik hoop dat de Biltstraat ook nog een keer zo’n mooie transformatie mee mag maken als sommige andere straten in Utrecht gehad hebben. Ik denk dat met de huidige kijk op verkeer/ het indelen van de openbare ruimte er vast iets beters/ mooiers van gemaakt kan worden dan dat het nu is.

 6. Erwin

  @wim: oh nee toch niet.
  Foto had meer vanaf griekse snackbar gemaakt moeten worden.

 7. UTRECHTSE JANTJE

  Het is steeds weer leuk om de oude straatbeelden weer eens terug te zien , en te vergelijken met het heden ! GEWELDIG !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).