Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

De Lijnmarkt

1911

Het Jaarbeursplein

2007. Foto: H. Boland

De Nachtegaalstraat

1930-1940

 

 

13 Reacties

Reageren
 1. Jos

  Zonde van alle mooie oude bomen, die steeds maar weer moeten verdwijnen. Die maken de stad (voor een groot deel), zeer sfeer bepalend, Maakt meteen falend beleid duidelijk.

 2. Rob H.

  Jos 1/9/2019 – 20:21: Jos: zoek eens foto’s van het Domplein of van de grachten, van vroeger. Niet tot nauwelijks bomen. Bomen verdwijnen niet. Bomen komen op andere plekken weer terug.

 3. Teunis

  Leuk, die tram en die bus op de foto’s van de Nachtegaalstraat!

 4. Henk Joustraa

  Onder zo’n beetje ieder bericht op deze website dat over verandering gaat staan negatieve commentaren, over falend beleid, verkeerde keuzes, verschrikkelijke wethouders, schele architecten, etc.

  En dat terwijl de stad groeit & bloeit, de inwoners die ik ken stuk voor stuk blij zijn met de stad, hier gelukkig zijn, Utrecht een van de mooiste plekjes op aarde vinden.

  Is veel van het publiek dat hier reageert extra zuur? Kunnen ze slecht tegen veranderingen? Zien ze iets wat ik niet zie?

  Ik vind het leuk dat de stad in beweging is, moet er niet aan denken dat we nog in het Utrecht van de jaren ’80 (of eerder) rondlopen, we moeten bij de tijd blijven, bouwen verbouwen, opschonen. Soms vind ik een nieuw gebouw prachtig, soms is het niet mijn smaak maar ik denk dat dat altijd zo zal zijn. Zowel nationaal als international trekt Utrecht nog steeds enorm veel nieuwe inwoners aan, mensen willen hier graag wonen. Ik zie dat als positief, dat de stad het goed doet!

 5. Wim

  Jos,
  Bomen gaan soms dood en worden dan vervangen door jonkies net als bij mensen.
  Dus hou eens op met zeuren over bomen
  Kijke eens hoeveel bomen er in Utrecjt bij zijn gekomen.

 6. Herman

  Leuke foto’s.
  Veel is toch min of meer hetzelfde en zelfs verbeterd zoals Jaarbeursplein.

 7. Michael

  Prachtig die kiekjes naast elkaar. Natuurlijk is er altijd wel iemand die er een falend beleid uit weet te persen. Knap hoor @Jos.

 8. Martijn Carlier

  Cheers Henk Joustra(a)!!

 9. Willow

  Jos, ben helemaal met je eens. We moeten grote bomen meer koesteren.

 10. Erwin

  Over welke bomen hebben we (cq Jos) het eigenlijk? Die op het oude Jaarbeursplein…???

 11. Marcel

  @HJ
  Koesteren? Blij zijn? Ga is kijken vanaf de ingang Bijenkorf naar eind Vredenburg? Janken? Flatgebouw links? Prachtig gerestaureerd oud C&A gebouw? ( JA ! )Maar: Bomen? Groen? Toeristen? Waar? Op de Singels in de binnenstad? Ja daar wel maar het Vredenburgh is toch bizar? Neude oude Postkantoor gezien? Zijingang? Slaat echt nergens op. Achterkant wordt vernieuwd. Wordt u daar vrolijk van? Binnenstad is nog steeds prachtig maar eromheen is echt niet beter geworden. En tuurlijk, de oude garde weet hoe het was en de nieuwe kijkt ernaar en haalt z’n schouders op. De oude stad hebben ze nooit gezien dus wat niet weet wat niet deert. Maar politiek en CWM hebben er echt de balle verstand van. Geen enkele visie voor nu en in de toekomst.

 12. Ramon

  @Marcel,

  Toch iets beter kijken gok ik. Tussen de Bijenkorf en Smakkelaarsveld staan zeker 20 bomen, ja moeten nog wat groeien. Vinkenburg opgeknapt, Smakkelaarsveld wordt eind van het jaar mee begonnen.

  Dan het oude Postkantoor, de zij ingangen ( los van dat er één in het originele ontwerp zat) zijn die extra entree’s nodig voor de publieke functie die het pand krijgt. Er komen straks veel meer mensen dan in het Postkantoor. Intern is het pand helemaal opgeknapt( was door PostNL aardig verkloot binnen) Om de boel rendabel te krijgen is de aanbouw nodig, die overigens prachtig wordt ingepast in de oud bouw. Ik zou zeggen ga begin volgend volgend jaar eens kijken

 13. Max Maat

  Het blijft toch mijn Stadzie!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).