Utrecht een stap dichter bij eigen vuurwerkshow tijdens jaarwisseling - De Utrechtse Internet Courant Utrecht een stap dichter bij eigen vuurwerkshow tijdens jaarwisseling - De Utrechtse Internet Courant

Utrecht een stap dichter bij eigen vuurwerkshow tijdens jaarwisseling

Utrecht een stap dichter bij eigen vuurwerkshow tijdens jaarwisseling
Vuurwerk. Archiefbeeld DUIC
Een centrale vuurwerkshow in Utrecht tijdens de jaarwisseling is een stap dichterbij gekomen. Het voorstel van GroenLinks Utrecht kreeg donderdag voldoende steun van de andere partijen in de Utrechtse gemeenteraad. De eerste Utrechtse centrale vuurwerkshow moet volgens het voorstel plaatsvinden tijdens de jaarwisseling van 2019-2020.

Een centrale vuurwerkshow in Utrecht tijdens de jaarwisseling is een stap dichterbij gekomen. Het voorstel van GroenLinks Utrecht kreeg donderdag voldoende steun van de andere partijen in de Utrechtse gemeenteraad. De eerste Utrechtse centrale vuurwerkshow moet volgens het voorstel plaatsvinden tijdens de jaarwisseling van 2019-2020.

Eerder dit jaar schreef burgemeester Jan van Zanen aan de gemeenteraad dat er geen centrale vuurwerkshow komt in Utrecht tijdens de aankomende jaarwisseling. Het zou geen groot effect hebben op de openbare orde in wijken, duur zijn en onnodig veel inzet vragen van de politie. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag toch voor het voorstel voor een vuurwerkshow volgend jaar.

“Dit is een positieve manier om het individueel afsteken van vuurwerk en de daarmee gepaard gaande overlast terug te dringen”, aldus Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht. De partij laat weten dat 20 procent van de Utrechters aangeeft zelf geen vuurwerk af zal steken als er een centrale vuurwerk show is.

GroenLinks Utrecht stelt dat de gemeente partijen en ondernemers actief moet gaan uitnodigen als organisatoren voor de show. Het evenementenfonds wordt genoemd als bron voor een gemeentelijke bijdrage. De Boer: “Na afloop moeten we goed evalueren. We moeten kijken naar het effect op het individueel afsteken van vuurwerk, de gevolgen voor overlast en vuurwerkafval, en een eventueel effect op de inzet van politie en handhaving in de stad.”

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Rotterdam en Amsterdam koersen inmiddels voor de jaarwisseling 2019/2020 op het inrichten van vuurwerkzones, dat zijn speciale afwerkplekken voor vuurwerkfundamentalisten. Daarmee wordt vuurwerkvrij dus eindelijk de algemene norm, en vuurwerkgevaarlijk de gecontroleerde uitzondering! Met een beetje voortvarende aanpak kunnen we dat in Utrecht vast ook nog wel gaan regelen, toch?

 2. cas

  Ik denk dat de evaluatie nu al is geschreven, maar pas na nieuwjaar uitkomt met “verrassende” uitkomsten.

 3. Sjaak

  @cas: jeetje man, een complot..?

 4. Harry

  Wij zijn geen Rotterdam of Amsterdam. In Utreg houden we van zelf de knallers bij de voordeur af te knallen. En mij dit verbieden omdat jij dit zielig vindt voor je huisdier? Kom op, ten tijde van de aanschaf van je huisdier wist je dat het op 31 januari weer van knallenstein zou worden. Dus beste eigenaar je bent zelf schuld aan het feit dat dat leuke kleine hondje van de zenuwen je nieuwe tapijtje onderzeikt. Dus wie is hier nu de dierenmishandelaar?

 5. katja

  Ipv vuurwerkvrije zone’s; óf een totaalverbod, óf vuurwerkzones instellen. Zo krijgt de meerderheid (die tenslotte tegen vuurwerk is) ook eens rust.

 6. Harry

  Sorry, 31 december. De enige 4 uurtjes dat vuurwerkvrij NIET de norm is.

 7. Bart

  @ katja 9/11/2018 – 13:23
  Hoe komt u er bij dat de meerderheid tegen vuurwerk is?
  Dat het overgrote deel tegen vandalisme (al dan niet met vuurwerk) is okay. Vuurwerk afsteken buiten de toegestane tijden afsteken zal ook op weinig draagvlak kunnen rekenen maar zo breed als u het nu trekt gaat mij te ver.

 8. BW

  @Harry
  Spreek voor je zelf Harry. In Utreg houden we niet allemaal van knallen en voor je eigen bestwil doe ik net of ik die kromme logica die daarna volgt niet gelezen heb.

 9. Bertje 030

  De grootste en meeste overlast komt van illegaal en knalvuurwerk, illegale vuurwerkafstekers komen niet naar een centraal geregelde vuurwerkshow en knalvuurwerk kun je verbieden maar handhaven is een ander iets. De volgende eindeloze discussie wordt natuurlijk weer de locatie van de vuurwerkshow, iedereen wil het maar natuurlijk niet in de eigen straat of buurt.
  Kortom, deze eindeloze discussie gaat nog jaren duren.

 10. JvS

  Die 20% die geen vuurwerk af zal steken zijn vast de mensen die ook voor de overlast zorgen…
  Geld verbranden noem ik het. Ons belastinggeld.

 11. Jeroen

  Ik kan niet voor anderen spreken maar een van de leukste dingen aan Oud en Nieuw vind ik dat alle buurtbewoners de deur uitkomen om naar het vuurwerk te kijken. Je ziet elkaar, geeft een oliebol of glaasje bubbels, zegt gelukkig nieuwjaar tegen toevallige passanten. Allemaal leuke dingen die verdwijnen als er geen vuurwerk meer mag worden afgestoken in de straten. Dat zou ik persoonlijk erg jammer vinden.

 12. Thea

  Op zich niets mis met een vuurwerkshow. Maar alles heeft er schijn van dat dit een opmaat is naar een algeheel afsteekverbod. Dit terwijl legaal vuurwerk op dit moment tot nauwelijks overlast leidt. Daarbij zal een vuurwerkshow bij de eerste de beste bezuinigingsronde van de gemeente sneuvelen.

  Ik verwacht dat een vuurwerkshow als event in de binnenstad best aan kan slaan. Als vervanging voor een half uurtje vuurwerk afsteken om 12 uur zie ik het een stuk minder in..

 13. Yoshua

  Vuurwerkshow kunnen ze beter op een andere dag doen dan met de jaarwisseling.
  Dan zit iedereen bij vrienden/familie een feestje te vieren.
  Die gaan echt niet de deur uit voor een vuurwerkshow buiten in de kou en vaak ook nog eens in de regen.
  Leuk voor de eenzame mensen in de stad, die kunnen dan gezellig samen komen.
  Beter een vuurwerkshow met Koningsdag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).