Utrecht eerste stad in Europa met elektrische deelauto’s die stroom terugleveren Utrecht eerste stad in Europa met elektrische deelauto’s die stroom terugleveren

Utrecht eerste stad in Europa met elektrische deelauto’s die stroom terugleveren

Utrecht eerste stad in Europa met elektrische deelauto’s die stroom terugleveren
Foto: Renault Group
In Utrecht kunnen elektrische deelauto’s vanaf nu niet alleen opladen, maar ook stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarmee heeft Utrecht een primeur: het is de eerste stad in Europa waar deze Vehicle-to-Grid-technologie (V2G) op grote schaal wordt toegepast. Uiteindelijk komen er 500 auto’s, beheerd door MyWheels, met deze nieuwe technologie in de stad.

In Utrecht kunnen elektrische deelauto’s vanaf nu niet alleen opladen, maar ook stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarmee heeft Utrecht een primeur: het is de eerste stad in Europa waar deze Vehicle-to-Grid-technologie (V2G) op grote schaal wordt toegepast. Uiteindelijk komen er 500 auto’s, beheerd door MyWheels, met deze nieuwe technologie in de stad.

De voertuigen zijn voorzien van zogenaamde bidirectionele laadtechnologie. Dat houdt in dat de elektrische auto functioneert als een mobiele batterij: de auto slaat duurzame energie op – bijvoorbeeld afkomstig van zonnepanelen – en levert die op een later moment, tijdens bijvoorbeeld piekuren, weer terug aan het net. Zo helpt het systeem om het stroomnet stabiel te houden en beter gebruik te maken van hernieuwbare energie.

Samenwerking

De V2G-technologie is ontwikkeld door Mobilize, een merk van het Franse Renault Group dat zich richt op nieuwe mobiliteit. De eerste auto’s zijn vijftig exemplaren van de Renault 5 E-Tech Electric, en worden beheerd door autodeelplatform MyWheels. We Drive Solar levert de slimme laadpalen en ook de gemeente Utrecht is onderdeel van de samenwerking. In totaal komen er 500 elektrische deelauto’s met de nieuwe technologie in Utrecht.

Tien procent netflexibiliteit voor regio Utrecht

Het project, Utrecht Energized, ging op 5 juni officieel van start. Volgens de initiatiefnemers kunnen de 500 voertuigen samen ongeveer 10 procent van de benodigde flexibiliteit in de regio Utrecht leveren om zonne- en windenergie in evenwicht te brengen voor gebruik tijdens piekuren. Dat betekent dat ze helpen om pieken in de vraag naar stroom op te vangen, en zo overbelasting van het net kunnen voorkomen.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. BouwpUtrecht

    De komende jaren moet de teruglevering van stroom aan het elektriciteitsnet worden beperkt. Netbeheerders adviseren dit aan de overheid en willen dat vanaf 2040 tijdens piekuren nog maximaal de helft van de opgewekte stroom terug gaat naar het elektriciteitsnet.

    En dan gaat Utrecht initiatief nemen om stroom o.a. tijdens piekuren terug te leveren.
    Is daar nou echt over nagedacht, of zijn we nu bij de gemeente toch niet zo goed geïnformeerd, en roepen we maar weer wat omdat het nieuw en sexy klinkt? Hoeraaaaa….. we zijn weer de eerste, inclusief de kinderziektes.
    Terugleveren gaat niet overdag, dat doen we als we thuiskomen van het werk, en dat zijn nu net de piekuren waarvan de netbeheerders zeggen, belast het net nu niet te veel.
    Vervolgens hebben we teruggeleverd en kom je er s’ morgens achter dat je toch wat verder moet die dag dan eerder gepland, helaas batterij bijna leeg want stroom is dan teruggeleverd.

    Utrecht investeert hier weer in, om het later weer terug te moeten draaien?

  2. Binnenstadbewoner

    Kan die misleidende term ”deelauto” eens worden afgeschaft? Het gaat hier om gewone huurauto’s, dus met een verhuurder/ eigenaar, een huurder. huurprijs en een borgsom. Een verhuurder die gewoon winst maakt. Een deelauto is als je een auto zou delen met de buren ofzo, en dan alleen kostendekkend.

    Verder is dit gewoon een copy – paste van een ronkend persbericht van MyWheels. het gaat om Renault 5. De teruglevering stelt bijzonder weinig voor. Accu’s hebben een capaciteit van 52 KWH. In theorie zou je dan maximaal 52 KWH kunnen terugleveren, maar dat kan niet want dan heb je een lege accu. Dus klein percentage daarvan zal terug kunnen worden geleverd. Verwaarloosbaar.

  3. Utrechtvoorutrecht

    @Bouwput. Ik denk dat u piekuur qua opwekken verwart met piekuur qua gebruik. Netbeheerders willen niet dat de pieken tijdens het opwekken erger worden aangezien die stroom nergens heen kan. Maar tijdens het verbruik kunnen initiatieven zoals deze ervoor zorgen dat er geen extra centrales aan hoeven. Dus dit initiatief wordt door iedereen toegejuicht.

  4. Lombokker

    Op zich een mooi initiatief, maar bij de huidige netcongestie slechts een druppel op een gloeiende plaat. Het geeft echter wel aan in welke richting we een oplossing voor de netcongestie moet zoeken, namelijk het gebruik van lokale batterijen.

    Dat zal je dan wel grootschalig moeten aanpakken, door bijvoorbeeld bij wijkstations van het elektriciteitsnet een flink accupakket te plaatsen. Dat kan veel sneller en is waarschijnlijk ook goedkoper dan uitbreiding van het hoogspanningsnet.

    Accu’s worden steeds beter én goedkoper, er zijn momenteel veel particulieren die een thuisaccu aanschaffen om de energie van hun zonnepanelen zelf te gebruiken, of te kunnen terugleveren aan het net op tijden dat ze daar een hogere prijs voor krijgen.

  5. Max

    @BouwpUtrecht Ik betwijfel of ze ronduit hebben gezegd dat teruglevering van stroom moet worden beperkt.
    Ja, tijdens de piek zon-uren tussen 11:00 en 14:00 misschien.
    Maar deze accu’s gaan juist terug leveren tussen 17:00 en 20:00 wanneer de zon al een stuk lager staat en iedereen de oven/kookplaat/vaatwasser aanzet.

    Kort na 20:00 heeft het elektriciteitsnet meer dan genoeg capaciteit om deze auto’s weer helemaal vol te laden voor gebruik de ochtend daarna

  6. Scherpschutter

    Wie betaalt de peperdure rekening van het regelmatig moeten vervangen van de accu-packs van deze huurauto’s…? Die vliegen op deze manier door het maximale aantal laadcycli heen.

    Uit alle denkbare opties (denk alleen al aan wijkbatterijen) lijkt vooral op een bizar dure en extreem inefficiënte wijze van energieopslag, nog los bezien van het gegeven dat die hele energietransitie defacto al een kostbare totale flop is.

  7. Nina

    Is dit weer zo’n feelgood verhaal dat veel subsidie (= gemeenschapsgeld) kost, maar waar we verder weinig mee opschieten qua klimaatbeleid?

    Net als milieuclubs die gemeenschapsgeld verspillen door te procederen om de stikstofuitstoot te reduceren en de boeren die ons voedsel produceren te forceren te stoppen. Onze rechterlijke macht is bovendien ook nog overbelast.

    Ik was Eerste Pinksterdag in Zeeland. De oevers van een Natura-2000 gebied daar waren volledig onder gepoept door de ganzen en konijnen; je kon er serieus niet lopen zonder poep te raken en dat over een lengte van kilometers.

    Poep is stikstof. Waar gaat het eigenlijk nog over die stikstofrestricties bij Natura-2000 gebieden, vraag ik mij dan af als ik daar wandel. Het is een papieren werkelijkheid opgemaakt in computermodellen. Ga eens meten en ter plaatse kijken, zou ik zeggen.

  8. Alain

    @BouwpUtrecht

    Het idee is juist dat de accu’s van deze auto’s een reservoir kunnen vormen: stroom afnemen *van* het net wanneer er veel wordt opgewekt (tijdens een zonnige dag) en terugleveren wanneer er veel gevraagd wordt (wanneer mensen ‘s avonds thuiskomen en elektrische oven en de inductiekookplaat aan zetten).

    Op die manier helpen ze om de curves van levering en verbruik meer in evenwicht te brengen. Op papier helpt dat de netwerken te ontlasten.

    Dit wordt al op enigszins grote schaal gedaan in Californie, maar dan met allemaal thuisbatterijen (“Virtual Power Plant”). Dit is een van de eerste grootschalige initiatieven in Nederland. Ben benieuwd naar de uitkomst.

  9. W

    Bouwput haalt verschillende piekuren overduidelijk door elkaar… maar wat maakt het allemaal uit joh

  10. Realist

    Het was goedkoper geweest om gewoon 500 accu’s te plaatsen want de huurautomarkt is nu niet bepaald een bijzonder lucratieve markt. Daarnaast nemen 500 huurauto’s wel erg veel openbare ruimte in.

  11. Le coq sportif

    Supermooie ontwikkeling, en top dat Utrecht hierin vooroploopt. En die Renault 5 is echt een leuk bakkie

  12. Thuisblijver

    Gratis reclame voor MyWheels. Slim van die gasten. Via normale straat reclame was het waarschijnlijk afgekeurd, want het is toch blik dat ruimte inneemt.

  13. Scherpschutter

    Na de duurste tramlijn ter wereld gaan we nu ook voor de duurste batterij ter wereld? Een peperdure ‘automotive’ batterij die verpakt is met een geheel overbodige auto eromheen lijkt me persoonlijk nu niet de meest efficiënt denkbare oplossing om energie op te slaan. Installeer dan gewoon een batterij.

  14. Patricia Broos

    Dit gebeurde toch al langer in een Utrechtse wijk met met de ioniq 5? Zou iedereen met een ev moeten kunnen maar vrees dat dat nog heel lang duurt.

  15. wollie

    dit was er toch allang? persbericht uit 2016: https://www.lomboxnet.nl/info-we-drive-solar/mobiliteit-van-de-toekomst

  16. BouwpUtrecht

    Aa iedereen die twijfelt aan netcongestie en de oorzaak: https://www.stedin.net/energietransitie/congestie#:~:text=Wat%20is%20congestie%3F,teruglevering%20(opwek)%20van%20stroom.

    Handig zou zijn als je je eigen auto zou kunnen gebruiken als thuisbatterij, maar ja dan moet je wel voor je eigen huis staan en dat gaat niet in de stad Utrecht. Kabeltje over de stoep, Handhaving voor de deur. We zijn er nog lang niet, en het huidige initiatief van de gemeente is vooral gebaseerd en opgeklopt door commerciële partijen die er gewoon geld mee willen verdienen.

  17. Jopie

    Piek verbruik in de stad Utrecht is ongeveer 420 MW. Dus 420.000 KW. Ik ga er vanuit dat deze auto’s 10 KW kunnen leveren. Dat x 500 is dus ongeveer 1,2% van de totale stroomvraag. Dat is best veel.

  18. Ed.

    Was er (heel) lang geleden ook niet een dergelijk initiatief in de J.P. Coenstraat nabij de entree van het Molenpark?

  19. Utrechtvoorutrecht

    @SS. U vindt het opboren van olie in Saoedi Arabië, vervoeren naar de raffinaderij, vervoer via schip naar Nederland, en vervolgens vervoer via een tankwagen naar een tankstation, waar u met uw aangedikte vier-wiel-fiets heen rijdt, een handiger plan?

    Er worden deel/huurauto’s gebruikt die er toch al stonden. Als die auto’s niet rendabel waren, zouden ze er wellicht niet zijn? MyWheels is een commercieel bedrijf, ze krijgen geen subsidies voor hun normale bedrijfsvoering. Enige voordeel dat ze hebben is dat ze gebruik kunnen maken van speciale parkeerplaatsen. Maar daar betalen ze alsnog het conforme parkeergeld voor.

  20. Koel Hoofd

    Xi heeft net de spierballen enkel laten rollen door de uitvoer van aardmetalen afgeknepen.
    The Don heeft heel snel bakzijl gehaald…

    Goed plan, afhankelijk worden van China terwijl die lachend onze industrie de nek om draait. DIe paar Renaultjes gaan de wereld niet redden.
    Maar ze nemen wel extreem veel openbare ruimte in voor paar kleine batterijtjes met ultra korte levensduur dus lekker peperduurzaam.

    Ik ga maar vast kaarsen inslaan…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).