Utrecht en andere steden doen nogmaals oproep buitenruimten en terrassen te openen Utrecht en andere steden doen nogmaals oproep buitenruimten en terrassen te openen

Utrecht en andere steden doen nogmaals oproep buitenruimten en terrassen te openen

Utrecht en andere steden doen nogmaals oproep buitenruimten en terrassen te openen
De vier grote steden doen opnieuw een dringend appèl op het kabinet om de buitenruimten, inclusief de terrassen, toegankelijk te maken. Dat laten Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam weten nadat zondag bekend werd dat er voorlopig geen versoepelingen van de coronamaatregelen komen.

De vier grote steden doen opnieuw een dringend appèl op het kabinet om de buitenruimten, inclusief de terrassen, toegankelijk te maken. Dat laten Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam weten nadat zondag bekend werd dat er voorlopig geen versoepelingen van de coronamaatregelen komen.

Even leek het erop dat er op 21 april versoepeld zou worden. Eerder deze week werd namelijk duidelijk dat het demissionaire kabinet aan een plan van zou werken om te gaan versoepelen. Maar het openen van de terrassen en het beëindigen van de avondklok is voorlopig niet aan de orde.

‘Handhaving onhaalbaar’

De Utrechtse burgemeester had juist eerder al de oproep van de burgemeester van Amsterdam gesteund om de buitenruimte geleidelijk meer te heropenen. Hier valt ook het openen van de terrassen onder. Dit gaat dus voorlopig niet door.

De vier grote steden schrijven in een reactie: “In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan. Juist om besmettingen te voorkomen door ongeregelde samenkomsten en voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid is beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk.”

43 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Nu veel burgemeesters liever volle ziekenhuizen dan lege terrassen zien stel ik voor dat ze eerst de hart- en kankerpatiënten waarvan de operatie is afgezegd (vanwege de enorme toestroom van coronapatiënten) uitgenodigden om samen een lekker kopje koffie op die terrassen te gaan drinken. Kunnen ze meteen nog even uitleggen waarom ze horeca belangrijker vinden dan gezondheidszorg!

 2. Binnenstadsbewoners

  Burgemeesters die het gezag ondermijnen
  Voorstel
  Laat de burgemeesters eens dag meelopen op de ic
  Kunnen ze zelf de ellende van Corona zien

 3. Koel Hoofd

  Buitenruimtes moeten idd open kunnen want de horeca kan ongewenst gedrag reguleren.
  Want het is onmenselijk op mensen opgesloten te houden in flats zonder balkon maar met tralies voor het enige raam wat open kan (frans balkon).
  Utrecht is uit zuiver winstbejag grootgrutter in die onmenselijke woningen aan het worden.

 4. Manou De R.

  Een oproep in de woestijn.

 5. Mark

  Lijkt me verstandig. Anders wordt het kneiterdruk in de parken. En als de parken telkens ontruimd worden, dan worden mensen vanzelf vervelend en krijgen we weer de ellende met rellen enzo. De samenleving moet gewoon weer langzaam open. het is niet gezegd dat het na het vaccineren over is met de maatregelen. We kunnen niet eeuwig in een lockdown zitten

 6. Bernhard

  Nederland is verworden tot een technocratie van virologen.

 7. BW

  @Baliekluiver
  Dan zullen ze uitleggen dat ze lege terrassen (uiteraard) niet belangrijker vinden dan volle ziekenhuizen, maar dat ze simpelweg niet kunnen tegenhouden dat parken volstromen zodra de zon begint te schijnen. Verder zullen ze dan uitleggen dat het veiliger is om op een terras te zitten (want controle, regulering, afstand) dan wanneer iedereen zij aan zij in een park zit.

  Als het een biertje mag zijn ipv koffie, dan wil ik het je anders ook wel uitleggen.

 8. trol

  Baliekluiver…roepen om het roepen. We weten allemaal dat de meeste besmettingen elders plaatsvinden. Zonder handhaving op de regels, maken open terrassen echt niets uit.

  Zolang iedereen gezellig bij elkaar op bezoek gaat, met het hele gezin lekker naar de Appie gaat, zich niet aan de basisregels houdt, kan net zo goed alles open. dat men niet wil luisteren (is ook lastig he, verwend volk) en dat men niet kan of wil handhaven is natuurlijk het probleem.

  Overigens vind ik dat de kwetbaren maar binnen moeten blijven t.o.v. de rest van Nederland, maar dat is slechts mijn persoonlijke realistische mening. De kans dat niet kwetsbaren ook enstig ziek worden van Covid is niet groter dan dat ze ziek kunnen worden van/door iets anders of bijvoorbeeld ene ongeluk krijgen.

  Ook denk ik, dat we als een malle zorgpersoneel moeten invliegen, opleiden en capaciteit moeten uitbreiden. Want daar zit uiteindelijk het probleem. Hebben we een paar duizend bedden meer, is er niks meer aan de hand. Wil je geen risico lopen, blijf je binnen, het is net als het verkeer.

 9. JdV

  De grootste problemen worden op dit moment veroorzaakt door de ziekenhuizen. Met een torenhoog ziekteverzuim van meer dan 10% ligt daar de kern van het probleem. Bedden en apparatuur zijn aanwezig. Echter doordat er te weinig personeel is kunnen de ziekenhuizen niet voldoen aan de vraag. Een vraag die overigens maar 60% is van die van een jaar geleden. Toen lagen er 1400 corona-patienten op de IC, nu 750. Alle ziekenhuismedewerkers die nu thuis zitten zitten niet thuis met corona (want al ingeënt toen in de verzorgingshuizen mensen stierven bij bosjes) maar met andere klachten. Laten de ziekenhuis bestuurders eerst maar eens aktie ondernemen en het verzuim terugbrengen naar normale proporties. Daarnaast graag alle scholen en gebedshuizen voor minimaal 4 weken sluiten.

 10. Binnenstadbewoner

  Als de terrassen wel opengaan zitten de stadsparken bij mooi weer ook ramvol en heb je met dezelfde problemen te maken. Picnicken in het park kost nu eenmaal een fractie van wat je op je een terras kwijt bent en blijft voor studenten en anderen dus ideaal.

  Bij opening van de terrassen wordt het gelijk superdruk in de binnenstad. Ook superveel dagjesmensen van buiten Utrecht die hier naartoe komen voor een terrasje die niet komen als de terrassen dicht zijn. Sluiting van de terrassen i.c.m. soepele handhaving is dan nog even het beste.

 11. ook binnenstadbewoner

  @binnenstadbewoners: burgemeesters zíjn het (lokale) gezag. Zij zijn verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde en uitvoering van die belachelijke coronaregels die ervoor zorgen dat de terrassen gesloten zijn maar de parken niet. Zijn zien in dat dat niet te handhaven is. Zoals uit onderzoek blijkt: buiten is de besmettingskans vrijwel 0, dus er is geen enkele reden om de terrassen gesloten te houden.

 12. Suus

  Misschien kunnen degene die graag koffie leuten eens koffie drinken in het ziekenhuis en in gesprek gaan met het zorgpersoneel dat helemaal aan de taks zit. Ondertussen kunnen emotionele patienten wiens operatie is uitgesteld aanschuiven en op de terugweg even rond de Ic om zelf te kijken. Misschien kunnen ze daarna beter de kwestie begrijpen waarom het advies is de tentjes nog even dicht te houden. O ja. Ondertussen kunnen de mensen die niks ander willen dan naar de horeca misschien vrijwilliger worden in de verpleeghuizen, waar eenzame ouderen zijn die gezelschap zoeken.

 13. Herman Sanders

  Volgens de cijfers ligt er de helft van de mensen daar tov een jaar geleden. Dus zo vol is dat nog niet. Natuurlijk geen reden om dan maar terrassen open te gooien. Vraag me af of de horeca wel zit te wachten op alleen terrassen open. Sta je daar met personeel en van alles ingekocht en dan blijkt het te regenen of te koud. Nog meer kosten dan en geen inkomen

 14. Yoshua

  Vanmorgen liep ik met de honden in een natte sneeuwbui, maar wanneer het binnenkort lekker weer gaat worden zou ik ontzettend blij worden om een biertje te mogen drinken op een terras.
  Mijn laatste biertje was vorig jaar september.
  De oplossing kan zijn door terrassen open te stellen voor risico groepen de 60+ van 6 tot 14 uur.
  Daarna de terrassen open voor de 60- van 14 tot 2 uur.
  De horeca kan 20 uur per dag omzet draaien en alle groepen tevreden houden met een zeer laag risico.
  Zolang we de 60+ scheiden van de 60- kan alles weer naar het aanvaardbare.

 15. Don

  Inderdaad @Baliekluiver horeca wordt belangrijker gevonden dan de gezondheidszorg omdat de horeca erg goed is in moord en brand schreeuwen tussen alle steunpaketten door. Goed voorstel om de mensen met uitgestelde operaties ook plaats te laten nemen op het terras misschien nog een live stream vanuit de IC erbij.

 16. TJA...

  Zou je die roeptoeters die vinden dat er van alles maar open moet gaan hoofdelijk verantwoordelijk kunnen stellen voor de nieuwe Corona-slachtoffers die er (volgens mij wel, volgens de toeteraars niet) daardoor bijkomen?

  Inbreken mag ook niet. Toch gebeurt het. En dit terwijl het bevoegd gezag er meestal niets tegen kan doen of tegen doet. Dan ook maar vinden dat inbreken moet mogen?

 17. Binnenstadbewoner

  @ ‘andere binnenstadbewoner’: die besmettingskans is bij grote druktes waar we het hier over hebben, is helemaal niet ‘vrijwel nul’ maar risicovol plus dat dit zich veel verplaatsingen in o.a. OV met zich meebrengt.

  Terrassen open betekent direkt dat bewoners uit alle wijken van Utrecht naar de binnenstad stromen voor een terrasje. Dat niet alleen. De binnenstad is ook heel populair bij dagjesmensen uit de regio/ gehele provincie Utrecht en daar buiten. Je krijgt dan dat men in de binnenstad gaat shoppen op afspraak i.c.m. een terrasje voor een hapje en drankje tussendoor. Ofwel een vergelijkbare situatie als vanouds.

 18. Janah

  Wat de kerk is voor Urk en Opheusden zijn de terrassen voor Utrecht etc.: Geestelijk voedsel. Het ziet er naar uit dat de wal het schip gaat keren. Benieuwd hoe Nederland er daarna uitziet.

 19. Erwin

  de meeste coronabesmettingen vinden nog steeds op de biblebelt plaats. Zal wel iets met kerkgang te maken hebben. Niet uit te leggen dat honderden mensen wel binnen met elkaar mogen zingen, en de terrassen (besmettingskans nihil) dicht moeten blijven.
  Binnenkort met het mooie weer zal de drukte in de parken niet te handhaven zijn, tenzij je daar standaard een waterkanon neerzet. Maar die kan je volgens mij dus beter voor een kerkgebouw neerzetten.

 20. Joey

  De verwende mannetjes en vrouwtjes in het ziekenhuis moeten maar eens echt werken en niet zeuren over de werkdruk.
  Echte druk hebben de ondernemers waar nu geen cent binnen komt.

 21. Pensionado

  Bericht uit Nieuwegein. De vernieuwde sneltram doet het weer na de nodige jaren testen. Beste opgehokte Utrechters, park Oudegein ligt er fantastisch bij en biedt zeeën van ruimte!

 22. Len

  Aan beeldspraak hebben we niks. Corona is corona en er worden draken van maatregelen genomen die inmiddels wel weer passé zijn. Maar de status quo loopt graag achter de feiten aan.

 23. JdV

  @Tja: Zeker. Zullen we dan ook de overheid verantwoordelijk stellen voor de nieuwe corona-slachtoffers die er zijn ontstaan door het openen van de scholen? Al die gezonde dertigers die nu in het ziekenhuis liggen zijn daar rechtstreeks aan terug te relateren. En door het openhouden van de gebedshuizen, wat aantoonbaar heeft geleid tot onnodige besmettingen?

 24. Pensionado

  Bericht uit Nieuwegein. De vernieuwde sneltram doet het weer na een jaartje of wat testrijden. Op 20 minuten ligt Park Oudegein er fantastisch bij en biedt zeeën van ruimte voor opgehokte Utrechters

 25. Scherpschutter

  Ik sluit me aan bij de oproep van deze burgemeesters, al blijft het wel wat curieus natuurlijk dat diezelfde burgemeesters eerst maanden alles potdicht willen houden met het argument ‘om besmettingen tegen te gaan’, waar ze nu alles willen open gooien met het argument ‘het lukt ons anders niet om de orde te handhaven’…Dat is wel wat bizar natuurlijk, maar soit. Een kniesoor die erover valt. Nederland moet weer open en terug naar normaal. Het is tijd.

  Verder hoeven we het niet moeilijker te maken dan het is. Gooi heel Nederland weer lekker open. Dit seizoensvirus is op z’n retour en verder kan iedereen die bang is of gezondheidsproblemen heeft zichzelf prima opsluiten in huis. Zelfbescherming is een simpele keuze. Daarvoor hoeft de rest van Nederland natuurlijk niet ook binnen te blijven.

 26. Wim Vreeswijk

  We zitten bij de politie al met een enorme onderbezetting vanwege de a.s. pensioneringsgolf dus van een serieuze handhaving kan m.i. geen sprake meer zijn.
  Ook zouden dienders beter betaald moeten worden zodat het aantrekkelijker wordt om in Utrecht te werken.

 27. Janah

  Misschien is een terrastoeslag te overwegen. Iedere consumptie plus 50%. Opbrengst voor het zorgpersoneel. Dan hebben ze nog een beetje voordeel van die terrashonger.

 28. G. de Vries

  Ben regelmatig op bezoek in een Utrechts ziekenhuis en zie de verpleging worstelen met onderbezetting wegens ziekte of quarantaines. Bedden op afdelingen worden zgn ‘blockbedden’ omdat er niet genoeg handen aan het bed kunnen zijn en daarmede worden operaties uitgesteld. De i.c.’s liggen immers overvol.
  Daarnaast is het bijzonder schrijnend om te zien dat bezoek- al dan wel/niet besmet- het mondkapje af doet tijdens bezoek aan bed bij een patiënt of kinderen onbekommerd door gangen en zalen laat rennen. Totaal respectloos naar het zorgpersoneel maar ook naar de overige vaak zeer zieke patiënten die op dezelfde zaal liggen. Een ‘corona haard is snel gevuld’ .
  Heb weinig fiducie in het zgn ‘openen’ van de samenleving als mensen zich in een ziekenhuis al niet aan de regels kunnen houden.

 29. Moniek

  Het wordt van een bespottelijke omvang, dat dagelijks gezeur over terrassen, ons grootste nationale belang lijkt het wel. De besmettingscijfers blijven torenhoog, inmiddels ook bij jongeren, maar… de terrassen moeten open, en volgens sommigen moet alles weer open.
  Te vroeg, mensen. Te vroeg! Het is geen seizoensvirus. Bent u daar nu nog steeds niet achter?
  Maar gelooft u het vooral niet. Dan duurt het nóg langer.

 30. erwin

  Voor alle virologen, corona- en ic-deskundigen op dit forum:

  Gommers: terrassen open als dat tot betere handhaving leidt

  Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging van intensive care, sluit zich aan bij het pleidooi van een groep burgemeesters om de terrassen te openen, zodat de parken niet te druk worden. In het NPO Radio 1-programma 1 op 1 zei hij: “Ik ga uit van de expertise van de burgemeesters. Als zij zeggen dat ze beter kunnen handhaven met geopende terrassen, dan moet je dat volgen.”

  De IC-baas onderschrijft daarmee de woorden van bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Die schaarde zich op Twitter achter de burgemeesters en stelde dat versoepeling van de regels niet per se in strijd hoeft te zijn met het belang van de ziekenhuizen.

 31. Piet

  Tja ik kijk er enorm naar uit om met de weer op het terras te zitten. Volgens de weersvoorspellingen blijft het de komende 2 wkn toch zeker maximaal 13/14 graden en af en toe een bui. Dit lijkt mij niet het perfecte weer om je terras open te gooien. Gelukkig blijft dan ook het park rustig met zulke vooruitzichten kijken we over 2 wkn weer verder wat we kunnen/willen.

 32. Baliekluiver

  @erwin:
  Inderdaad, het hoeft te zijn met het belang van de ziekenhuizen, maar dat zal wel gaan gebeuren. Als de terrassen open gaan gaat de hele stad open, althans in de beleving van het terrassenvolk dat van heinde en ver naar onze binnenstad gaat komen. En die gaan zich echt niet aan de maatregelen houden want ze voelen zich gesteund door onze burgemeesters. Hun boodschap is nu: als de regels vervelend worden schaffen we de regels af, en zo degraderen ze zichzelf tot de lintenknippers die ze niet wilden zijn.

 33. Moniek

  @Erwin,
  Op die manier zijn straks de parken vol én de terrassen.
  Óp naar de vierde en vijfde golf en aan het eind van dit jaar weer lockdown.
  Die “intelligente” lockdown weet u nog? Tjonge, wat intelligent was dat alles toch, vorig jaar. En nu stevenen we af op meer van hetzelfde als de rommelig ingedeelde vaccinatie-strategie toch iets anders uitpakt dan door onze nationale demissionaire schoenen-fetisjist is voorzien.

 34. Bernhard

  Half Nederland – zie ook vele reaguurders alhier – is volkomen murw gebeukt. Van het kritisch denkvermogen gecastreerd door een jaar lang ‘zorgwekkende’ cijfers en schreeuwerige sensatie-headlines over overbezette ic’s en een levensgevaarlijk killervirus dat ‘echt niet alleen ouderen en zwakkeren treft’ (wel, nalatens een paar uitzonderingen die de regel bevestigen). Wanneer historici over enkele jaren de balans opmaken kunnen zij niet anders dan concluderen dat we ons verloren hebben in een gekte, laten meevoeren in het cijferfetisjisme en de tunnelvisie van de facto een technocratie van medici. Het maatregelenpakket van het ‘demissionair’ kabinet Rutte – en de naweeën ervan – zal veel schadelijker blijken dan de directe gevolgen van het virus.

 35. Uuutje

  Waar is de nuance eigenlijk?

  Ja, we hebben een echte pandemie met alle gevolgen van dien.

  Maar we hebben ook een overheid die er al meer dan jaar een potje van maakt.

  Het een sluit het ander niet uit.

  Met goede maatwerk maatregelen hadden we lagere besmettingscijfers gehad en minder economische problemen in bepaalde sectoren.

  Het was mogelijk geweest om met verstandig beleid mensen aan basisvaardigheden te laten houden (mondkapje, afstand, handen wassen, contacten vermijden indien mogelijk, sneltesten) en tegelijkertijd de boel veel meer open te houden. Er is niet gehandhaaft wanneer het mogelijk was en er is structureel te laat ingegrepen, WAARDOOR mensen juist in steeds grotere getalen lak hebben gekregen aan de maatregelen.

  De slechte horecaondernemers hadden in een vroegtijdig stadium vorig jaar gedwongen gesloten moeten worden, waardoor de fatsoenlijke overige ondernemers met nagenoeg geen besmettingen met maatregelen open hadden gekund; om maar eens een voorbeeld te noemen.

 36. Luuk Upuuk

  Terrassen worden meestal bevolkt door rokers, dus die openstellen is niet echt bevordelijk voor de gezondheid en het milieu.

 37. Kees

  Doen! Het wordt een puinhoop in de parken met mooi weer op komst.

 38. Scherpschutter

  @Bernard 16:10

  Goede comment. Absoluut. Deze periode zal de Nederlandse geschiedenisboeken ingaan als Tulpenmanie 2.0. De omgekeerde variant. In plaats van dat iedereen snel rijk en vrij probeerde te worden in een totale massapsychose, probeerde iedereen vanaf 2020 zo snel mogelijk arm en geknecht te worden…LOL

 39. JdV

  @moniek: de besmettingen bij jongeren komt door het openen van de scholen. Nergens anders door. Als je lagere besmettingscijfers wil kunnen de terrassen open zolang scholen en gebedshuizen worden gesloten. En sneller vaccineren zodat we niet meer 23e binnen europa staan.

 40. Moniek

  We zullen zien, Scherpschutter. Bij de volgende golf zal ik u nog wel eens aan uw commentaar herinneren.

 41. BdV

  Inderdaad wel leuk als alles heel ontzettend langzaam aan weer open gaat. Voor ingeënte 90+ en 80+ zou het nu al kunnen. 70+ binnenkort waarschijnlijk ook wel.
  Het duurt voor de jongeren wel wat lang.

 42. Kees

  @Moniek. De parken wel eens gezien? Als dat zo doorgaat komt er zeker een tweede golf. Het openen van buitenruimtes is waarschijnlijk veiliger dan iedereen opgepropt op een paar vierkante meter beschikbare buitenruimte laten zitten. Handhaven lijkt onmogelijk, mensen zijn egoïstisch en gaan toch bij elkaar zitten dus verspreiding van deze mensen lijkt de beste optie.

 43. Pee

  @suus.
  “Ondertussen kunnen emotionele patienten wiens operatie is uitgesteld aanschuiven en op de terugweg even rond de Ic om zelf te kijken ”
  Die patiënten kunnen zich over het algemeen niet verplaatsen of aanschuiven voor koffie.
  We hebben het niet over een gebroken arm maar over aandoeningen waar tijd zeer kostbaar voor is .en aangezien er vorig jaar de helft meer aan corona patiënten waren dan dit jaar valt de druk dus wel mee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).