Utrecht en de voedselvoorziening: Hoe was dat vroeger geregeld? | De Utrechtse Internet Courant Utrecht en de voedselvoorziening: Hoe was dat vroeger geregeld? | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht en de voedselvoorziening: Hoe was dat vroeger geregeld?

Utrecht en de voedselvoorziening: Hoe was dat vroeger geregeld?
Op zaterdag 9 september vindt in Utrecht de 31e Open Monumentendag plaats. Het thema dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Het is ook het Jaar van De Stijl, daarom ook veel aandacht voor de monumenten van Gerrit Rietveld en enkele tijdgenoten. In Utrecht kunt u kiezen uit meer dan zeventig opengestelde monumenten en een uitgebreid programma met onder meer lezingen en speciale rondleidingen. Wij pikken er deze week alvast een paar uit.

Op zaterdag 9 september vindt in Utrecht de 31e Open Monumentendag plaats. Het thema dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Het is ook het Jaar van De Stijl, daarom ook veel aandacht voor de monumenten van Gerrit Rietveld en enkele tijdgenoten. In Utrecht kunt u kiezen uit meer dan zeventig opengestelde monumenten en een uitgebreid programma met onder meer lezingen en speciale rondleidingen. Wij pikken er deze week alvast een paar uit.

Voor de voedselvoorziening was de stad afhankelijk van het buitengebied. Hoe was dat vroeger geregeld? Ziedaar het onderwerp van de populaire themalezingen, die dit jaar worden gegeven door René de Kam en Bettina van Santen, erfgoedspecialisten bij de gemeente Utrecht.

In Eten wat de pot schaft gaat René de Kam na hoe de vroegere Utrechters aan hun voedsel kwamen en hoe dat in de loop der tijd veranderde. Daarbij bestrijkt hij de periode van de oude steentijd tot de 19e eeuw. Hoe kwamen de eerste Utrechters aan eten? En wat veranderde daarin toen Utrecht in 1122 stadsrechten kreeg en van het platteland werd afgescheiden door stadsmuren?

In Buitenlui worden burgers richt Bettina van Santen zich op de periode na 1850, toen de stad zich sterk begon uit te breiden. Dat ging ten kosten van de buitengebieden, die tot dan in gebruik waren bij hoveniers en boeren. Wat voor impact had dat op deze mensen, op de omgeving, en op de voedselvoorziening in de stad? Sommige tuinders veranderden van beroep, anderen werden groenteboer of melkman in de nieuwe stadswijken.

Deze lezing is onderdeel van de Open Monumentendag op zaterdag 9 september. De lezingen duren 30 minuten en beginnen resp. om 14.00 en 15.00 uur in de hal van het Stadhuis.

De Open Monumentendag is zaterdag 9 september. Deze week elke dag een tip op DUIC.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).