Utrecht financiert onderzoek duurzame energie in Reijerscop | De Utrechtse Internet Courant Utrecht financiert onderzoek duurzame energie in Reijerscop | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht financiert onderzoek duurzame energie in Reijerscop

Utrecht financiert onderzoek duurzame energie in Reijerscop

Komende maanden wordt in kaart gebracht wat het opwekken van duurzame energie voor agrariërs in Reijerscop betekent op technisch, financieel, organisatorisch en planologisch vlak. Dit haalbaarheidsonderzoek is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht. De insteek van het onderzoek is om te achterhalen of agrariërs bedrijfseconomisch voordeel kunnen behalen uit het opwekken van duurzame energie en of er collectieve belangen mee gediend kunnen worden.

In 2011 deden studenten Energy Science van de Universiteit Utrecht onderzoek naar de mogelijkheden van duurzame energie in het agrarisch gebied Reijerscop langs de A12 bij Harmelen. Reijerscop is een buurtschap en voormalige heerlijkheid en behoort tot de gemeente Woerden. Zij rekenden na wat het potentieel voor het opwekken van duurzame energie in het betreffende gebied zou zijn. Tijdens hun presentatie aan agrariërs uit het gebied en omstreken bleek belangstelling te bestaan dit serieus verder op te pakken. Een aantal keukentafelgesprekken tussen tien agrariërs, NMU en de gemeente Utrecht volgden. Daarbij bleken niet alleen ideeën die het individuele belang dienen in goede aarde te vallen. Ook voor collectieve belangen bestaat interesse, zoals het gezamenlijk investeren in één of meerdere windmolens, waarbij ook inwoners van Leidsche Rijn en IJsselstein mogen mee-investeren en profiteren. Of voor het besteden van de opbrengsten aan de ontwikkeling van het gebied (richting natuur en recreatie).

Hoewel de interesse groot is hebben de betrokken agrariërs aangegeven niet over de benodigde kennis te beschikken en geen tijd te hebben om zaken verder uit te zoeken. Gemeente Utrecht en NMU maken het nu mogelijk een nader haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Komende maanden zal in kaart worden gebracht wat het opwekken van duurzame energie betekent op technisch, financieel, organisatorisch én planologisch vlak. Gemeente Utrecht, Agentschap NL (van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), gemeente IJsselstein en de agrariërs zelf zorgen voor financiering van het onderzoek. Mogelijk sluit de gemeente Woerden zich daar nog bij aan.

3 Reacties

Reageren
 1. h.w.fluks

  Leuk dat u mijn foto met bronvermelding (hoewel ongevraagd) gebruikt.
  Maar zet er dan wel het correcte webadres onder, dus zonder www!

 2. maurice

  Excuses Harry en fijn dat we hem mogen laten staan. Webadres wordt z.s.m. gecorrigeerd. Het was nogal moeilijk om mooi beeld te vinden van Reijerscop.

 3. Frank van den Hoven

  Mooie foto inderdaad, van een (nog) idyllisch landschap, net buiten de nieuwbouw van Leidsche Rijn. Laten we hopen dat dit zo blijft en de buurtschap niet wordt platgewalst voor het zoveelste bedrijventerrein. De gem. Woerden heeft of had hier namelijk plannen voor. Maar zo te zien, als men nu serieus de mogelijkheden voor duurzame energie-opwekking in Reijerscop onderzoekt, is dat bedrijventerrein gelukkig van de baan…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).