Utrecht gaat ondanks eigen misser door met inzet ‘loktieners’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht gaat ondanks eigen misser door met inzet ‘loktieners’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht gaat ondanks eigen misser door met inzet ‘loktieners’

Utrecht gaat ondanks eigen misser door met inzet ‘loktieners’
Utrecht gaat door met de inzet van zogenoemde loktieners in de horeca, ondanks dat de gemeente zelf aan den lijve heeft ondervonden hoe lastig het is voor ondernemers om leeftijden in te schatten van bezoekers.

Utrecht gaat door met de inzet van zogenoemde loktieners in de horeca, ondanks dat de gemeente zelf aan den lijve heeft ondervonden hoe lastig het is voor ondernemers om leeftijden in te schatten van bezoekers.

Journalist Tom Staal testte vorige maand de gemeente op haar eigen beleid. De gemeente Utrecht heeft sinds enkele jaren namelijk een beleid opgesteld waarin het jongeren inzet om alcohol mee te krijgen in horecagelegenheden. Als dit lukt zonder dat er om ID-bewijs is gevraagd kunnen ondernemers boetes krijgen. Zo is Henk Westbroek als eigenaar van Stairway to Heaven een keer getrakteerd op een bon van 1400 euro.

Staal ging zelf met drie loktieners op stap om te kijken of de gemeente zich wel aan haar eigen beleid houdt. Dit bleek niet zo te zijn. Dat moest het Utrechtse college afgelopen dinsdag ook toegeven in antwoord op vragen van de fractie van Student & Starter. De cateraar die het zogenoemde stadsgesprek verzorgde is gewaarschuwd en zal als het nog eens gebeurt een bestuurlijke boete van 1300 euro krijgen.

Het strenge beleid heeft al voor veel protest gezorgd. Het college erkent dinsdag dat “de gebeurtenissen tijdens het stadsgesprek illustreren dat naleving de nodige inspanningen vergt.” De gemeente gaat toch door met het inzetten van ‘mystery guests’ om het beleid te controleren.

“Die kan snel beoordelen of een ondernemer zich aan de plaatselijke regels houdt,” zo stelt het college. “Dit is een goede les, wij zelf moeten ook altijd alert zijn en blijven. Aan alle ambtenaren die een bijeenkomst organiseren wordt nogmaals een duidelijke instructie gegeven, zodat zij zich goed bewust zijn van regels die gelden bij de gemeente en alert zijn op de naleving.”

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Ronald

    Je zou natuurlijk ook de overtredende tiener zelf kunnen aanpakken. Waarom zou dat niet gebeuren?

  2. Tom

    @ronald. Dat komt omdat iemand van 18+ niet strafbaar is met alcholol in bezit. De horeca-uitbater die een 18plusser alcohol serveert maar niet om legitimatie vraagt wanneer deze persoon onder de 25 is, is dan weer wel strafbaar. Tis krom. I know

  3. Utregter

    De tiener kan niet worden bekeurt omdat deze geen enkele wet overtreed!
    Een minderjarige is namelijk niet strafbaar als deze alcohol koopt of probeert te kopen.
    Wel als hij deze bij zich heeft op straat….
    Degene die het verkoopt is wel strafbaar want die heeft een verantwoordelijkheid…die wil namelijk alcohol verkopen…
    Dus ook ome Henk W die gewoon alcohol aan een minderjarige heeft verkocht en dit met veel poeha probeert te verdoezelen en de Gemeente de schuld geeft voor zijn (grote) fout….!

  4. Wim Vreeswijk

    Het is en blijft een onmogelijke, juridisch en ook zeer onsympathieke klus om via ‘loktieners’ het leven zuur te maken voor de horeca-ondernemer. Dit is weer het typische treiteren van extreem-links, net zoals bij de milieu-zone, om alles en iedereen op oneigenlijke wijze proberen te betuttelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).