Utrecht gaat statushouders tijdelijk huisvesten in Ibis hotel Utrecht gaat statushouders tijdelijk huisvesten in Ibis hotel

Utrecht gaat statushouders tijdelijk huisvesten in Ibis hotel

Utrecht gaat statushouders tijdelijk huisvesten in Ibis hotel
Omdat de asielzoekerscentra in Nederland overvol zitten en Utrecht naar eigen zeggen een ‘forse’ achterstand heeft in het huisvesten van statushouders, krijgen deze mensen nu tijdelijk onderdak in het Ibis hotel aan de Bizetlaan. Daarnaast zegt de gemeente zich samen met de woningcorporaties in te spannen om de statushouders snel te huisvesten in de stad.

Omdat de asielzoekerscentra in Nederland overvol zitten en Utrecht naar eigen zeggen een ‘forse’ achterstand heeft in het huisvesten van statushouders, krijgen deze mensen nu tijdelijk onderdak in het Ibis hotel aan de Bizetlaan. Daarnaast zegt de gemeente zich samen met de woningcorporaties in te spannen om de statushouders snel te huisvesten in de stad.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is nog steeds overvol omdat er niet genoeg plekken zijn waar de asielzoekers naar door kunnen stromen. Eén van de oorzaken hiervan is dat er momenteel zo’n 16.000 statushouders verblijven in de azc’s in afwachting van een woning. Den Haag wil dat de gemeenten snelheid maken met het huisvesten van deze mensen, zodat er weel opvangplekken voor asielzoekers vrijkomen. “Utrecht heeft op dit moment een forse achterstand in de taakstelling huisvesting statushouders”, is te lezen in een brief van het college.

De gemeente Utrecht en het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) gaan daarom één jaar lang maximaal vijftig plekken – verdeeld over gedeelde kamers – in het Ibis hotel aan de Bizetlaan realiseren. “Door de statushouders tijdelijk onder te brengen, komen er meer plekken vrij voor asielzoekers in het azc en de statushouders kunnen alvast starten of verder gaan met hun inburgering in Utrecht.”

Joseph Haydnlaan

Het Ibis hotel ligt vlakbij het azc aan de Joseph Haydnlaan. Hierdoor kunnen de statushouders makkelijk gebruik blijven maken van bijvoorbeeld de kook- en studiefaciliteiten van dit azc. De overige kamers van het Ibis hotel blijven beschikbaar voor overige gasten.

“We zijn blij dat we met deze stap een bijdrage kunnen leveren in de opgave asielopvang en dat deze Utrechtse statushouders zich kunnen richten op hun toekomst in en bijdrage aan de stad Utrecht.” De gemeente zegt zich tot slot samen met de woningcorporaties in te blijven spannen om de statushouders snel te huisvesten in de stad.

25 Reacties

Reageren
 1. Alex

  Op een paar honderd meter verwijderd van een AZC. Wordt Oog in Al toch nog eens lekker multicultureel. Mooi nieuws dit!

 2. Simply Ed

  Utereg me statsie………ben benieuwd of er over een jaar nog echte Utrechters in Utreg te vinden zijn, volgens mij is het een uitstervend ras aan het worden dankzij het beleid van de Haagse kliek!!!!!!!!!!!!

 3. Janah

  Hoewel ik het erg zou toejuichen dat er eindelijk grip op de immigratie komt, schaam mij voor de taferelen die zich momenteel in Nederland afspelen rond asielzoekers. Het gaat wel om mensen, mensen.

 4. wollie

  @Simply Ed
  definieer echte Utrechter? bedoel je geboren/getogen?

 5. Lombokker

  Net zoals meer asfalt meer auto’s oplevert, zal meer opvang meer asielzoekers opleveren.
  Hotels afhuren om asielzoekers onder te brengen is helemaal geen oplossing voor dit probleem, het zorgt er alleen maar voor dat het probleem nog groter wordt.

 6. Franca

  Denk bij het toekennen van woningen niet alleen aan statushouders of mensen met een urgentieverklaring, maar zorg dat jong volwassenen die in Utrecht werken ook een betaalbaar huis kunnen vinden in Utrecht. Ondanks allerlei toezeggingen een verwaarloosde groep! Geboren in Utrecht en daar willen ze ook graag blijven. Fijn als dit kan

 7. Hoera

  @Franca, je hebt dus meer rechten als je in Utrecht bent geboren? Wat een ongelooflijke flauwekul en vooral: wat ben je eng bezig.

 8. Joop

  Ik zie mijn OZB aanslag bibberend tegemoet

 9. Kloek

  @ lombokker

  Dat is niet juist, het aantal conflicten in de wereld en waar in de wereld bepaalt of er veel of weinig vluchtelingen (dus statushouders) deze kant op komen.

  Andere migrantengroepen als expats, gastarbeiders, veilige landers of economisch vluchtelingen behoren allen niet tot deze groep, maar vormen wel 85% van de groep migranten. In deze groep zitten ook (in meer of mindere mate) de overlastgevende migranten.

  Die bevinden zich over het algemeen niet in de groep van 15% statushouders (dus echte vluchtelingen).

  In dit hotel komen alleen maar ex-vluchtelingen en hun gezinnen te wonen. Zij het slechts tijdelijk, waardoor je er op lange termijn nog weinig aan hebt. Altijd nog beter dan wanneer deze statushouders sociale huurwoningen bezetten of bezet houden lijkt mij.

  Interessant om te zien hoe weinig kennis van het onderwerp de roeptoeteraars altijd hebben.

 10. Annet

  Wil er graag even douchen daar kan mijn energierekening niet meer betalen

 11. Abe

  @Hoera, natuurlijk kan je groepen die een binding hebben met Utrecht voorrang geven, daar is niets engs aan. Omdat ze hier geboren zijn en familie hebben, hier werken al jaren zoeken naar een woning. Wel eng als mensen een ‘anders klinkende’ achternaam niet als ‘echte Utrechter’ worden gezien terwijl ze (ook) in Utrecht geboren en getogen zijn.

 12. Utrechtse Jantje

  JA … @ Wollie , ‘n echte utrechter ! dat is voor mij nog steeds diegene , die in Utrecht geboren en getogen is hoor … géén discussie mogenlijk vind ik …..

 13. Anne-Fleur

  Mijn dementerende moeder woont bij in huis ze staat in de wacht dit is pas schreiend

 14. buurtbewoner

  @kloek
  lekker naief, ze gaan uiteindelijk wel degelijk met voorrang, lees: wachttijd max. 14 weken, naar een sociale huurwoning, dat terwijl er mensen al 15+ jaar wachten, vooral die buiten alle voorrangsregels vallen ivm inkomen, groot beter enz, zijn het meest de dupe

 15. Nathalie

  Nog ff zijn alle hotels bezet met asielzoekers dat levert meer op 🤦

 16. Kloek

  @ Utrechtse Jantje

  Hoeveel families ken jij die 2000 jaar geleden al woonden in dat bos en moeras wat Utrecht toen was? Iedereen is import als je het jaar nul als uitgangspunt neemt.

  De meeste mensen woonden 2000 jaar geleden meer ten zuiden van wat we nu Utrecht noemen of in het oosten of westen.

 17. Floris

  ‘statushouders’…die raken we dus niet meer kwijt en zullen voornamelijk aan de tiet van de staat gaan hangen voor hun melk.

 18. Alain

  @Alex Het AZC staat al jaren in Oog-in-Al en als iemand die er steenworp vandaan woont, daar merk je nagenoeg niks van.

  Altijd goed contact als ik een ommetje met de hond langs het terrein maak en anders kun je in het weekend langs bij restaurant A Beautiful Mess. https://abeautifulmess.nl/utrecht/

  Mijn (hoop en) verwachting is dat deze tijdelijke uitbreiding ook niet heel veel aan de buurt verandert. Het is een wijk met meer dan 4000 inwoners, 50 bezoekers kunnen we wel handelen.

  Het is wel schandalig dat de rijksoverheid op dit punt er *bewust* zo’n zooitje van maakt. Dit “probleem” is namelijk ons niet vandaag of gister overkomen, maar is een volkomen voorspelbaar gevolg van VVD-beleid, waarbij in de loop der jaren talloze AZC’s zijn gesloten en er stemming wordt gecreerd door beelden van een overvol Ter Apel te kunnen tonen.

  Het heeft de VVD ook in de staart gebeten, want het is Wilders die nu met de winst wegloopt.

  Het allerergste: het gaat wel over mensen hier. Het zijn vieze politieke spelletjes over hun rug heen.

 19. Oudere woningzoekende

  @ Franka:

  Wat dacht je van oudere (alleenstaande) Utrechters? Die willen ook graag eens mooi, zelfstandig wonen voordat ze de kist ingaan, naar of verzorgings- cq bejaardenhuis.

 20. Pee

  “Den Haag wil dat de gemeenten snelheid maken met het huisvesten van deze mensen, zodat er weel opvangplekken voor asielzoekers vrijkomen. ”
  Zo dat het weer van voren af aan begint en het eind zoek is.
  Stoppen met de instroom en eerst orde op zaken stellen en het kaf van het koren scheiden.
  Zonder stop word het alleen maar erger dat ziet een blind paard nog wel.

 21. Pee

  Het worden er gewoon teveel.
  En iedereen die eerlijk tegen zichzelf is weet dat er maar een handjevol aan het werk gaat en de meesten gewoon gaan genieten van hun uitkering .
  We worden op deze manier verdrongen .
  Als je dat niet ziet dan is er iets goed mis met je .

 22. Nina

  En naar welke woningen stromen deze statushouders door om het hotel weer leeg te krijgen? Er zijn geen woningen nl.

  Tussen willen en kunnen opvangen van mensen zit een groot verschil. Wat een mensonterende en beschamende wantoestand is er gecreëerd in de vluchtelingenopvang.

  En dan is er ook nog de woningnood onder Nederlanders. Mensen met een baan slapen in hun auto. En kinderen moeten bij hun ouders blijven wonen.

  Men blijft maar dweilen met de kraan open.

  Bouw toch bejaardenhuizen voor onze ouderen in plaats van geld te besteden aan noodwoningen, dan komen er weer woningen vrij en zijn onze hulpbehoevende ouderen geholpen.

  Hopelijk komt er nu snel sociaal beleid.

 23. Binnenstadbewoner

  Niet slecht. Half januari een weekendje voor 2 personen inclusief alleen ontbijt kost in dit hotel 180 euro …. .

 24. Utrechtse Jantje

  Beste @ Kloek , jij kent blijkbaar de geschiedenis van onze stad niet , hier even ‘n korte versie speciaal voor jou , 47 na Christus bouwden de Romeinen hier ‘n Castellum , daar waar nu het Domplein ligt …. en daarmee begint de geschiedenis van wat nu destad Utrecht is … In het jaar 1122 , kregen we officieel onze stadsrechten …dus dit heeft niks met het jaar nul van jou te maken toch … Toch ‘n vriendelijke groet van mij , ‘n echte Utrechter , geboren en getogen in en vanaf 1946 …..

 25. Utrechtse Jantje

  Je bent natuurlijk ook een echte Utrechter als er een straatnaam naar jou familie is vernoemd, zoals in mijn geval , en je ‘n beroemde naamgenoot hebt , zoals mijn oud oom , die de architect was van ‘n voormalig iconisch pand op de Leidseweg de Utrecht ….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).