Utrecht gaat van huis-aan-huis naar ondergronds afval inzamelen | De Utrechtse Internet Courant Utrecht gaat van huis-aan-huis naar ondergronds afval inzamelen | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht gaat van huis-aan-huis naar ondergronds afval inzamelen

Utrecht gaat van huis-aan-huis naar ondergronds afval inzamelen

De komende zeven jaar wordt in alle wijken in Utrecht zoveel mogelijk overgestapt van huis aan huis inzameling naar ondergrondse inzamelen van huishoudelijk afval. De ondergrondse containers gaan werken op zonne-energie.

De gemeente streeft ernaar om in een periode van zeven jaar de huisvuilzakken uit het straatbeeld van Utrecht te laten verdwijnen. Een aantal Utrechtse wijken is al voorzien van zogenoemde ondergrondse containers voor huisafval.

Bewoners kunnen voortaan op één centrale plek in de buurt van hun woning terecht met hun huisvuil. Deze vorm van inzameling zorgt voor minder zwerfafval en bovendien kunnen bewoners alle dagen van de week hun afval kwijt.

Naast de wijken die nu al gebruik maken van ondergrondse containers, kunnen straks nog eens 60.000 Utrechtse huishoudens profiteren van een ondergrondse container. Bij de plaatsing van ondergrondse containers in een bepaald gebied worden ook meteen de ondergrondse voorzieningen van de andere afvalstromen verbeterd, bijvoorbeeld die van kunststof en papier.

Perscontainer op zonne-energie

Op dit moment voert de gemeente testen uit met ondergrondse perscontainers die werken op zonne-energie. Een zogenoemde zonnemodule kan gemakkelijk op bestaande containers geplaatst worden en net zo gemakkelijk weer worden verwijderd.

Er hoeft dus geen nieuwe container geplaatst te worden. Het afval wordt met behulp van de zonnemodule samengeperst waardoor één ondergrondse perscontainer op zonne-energie drie gewone ondergrondse containers vervangt.

4 Reacties

Reageren
 1. Edwin

  Om welke (nieuwe) wijken gaat het??

 2. Thies

  In Leidsche Rijn zijn ze juist gestopt met de inzameling van groenafval via de ondergrondse containers en moet iedereen het nu in rolcontainers doen. Gaat dat dan ook weer veranderen?

 3. S. Evers

  Ha prachtig! Kom maar plaatsen dan in Tolsteeg, want minder dan halfjaar geleden (bij de wijziging van de vuilophaallocaties), stond het nog niet in de planning! Zitten we niet meer de hele week met de zakken op het balkon.

 4. Generaal

  Ik lees niet dat de kostenbesparing zal worden teruggeven aan de burgers of zullen we moeten bijbetalen….?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).