Utrecht gaat voor Eurovisie Songfestival in tent; maar zonder gemeentegeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht gaat voor Eurovisie Songfestival in tent; maar zonder gemeentegeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht gaat voor Eurovisie Songfestival in tent; maar zonder gemeentegeld

Utrecht gaat voor Eurovisie Songfestival in tent; maar zonder gemeentegeld
Wethouder Klaas Verschuure samen met de fietskoerier en het bidbook. Foto: Robert Oosterbroek
Het bidbook om het Eurovisie Songfestival naar Utrecht te halen is met een fietskoerier onderweg naar Hilversum. Op het Domplein werd de fietser uitgezwaaid door tientallen aanwezigen. De Jaarbeurs wil het evenement organiseren in een tent. De gemeente laat weten geen geld in het feest te steken.  

Het bidbook om het Eurovisie Songfestival naar Utrecht te halen is met een fietskoerier onderweg naar Hilversum. Op het Domplein werd de fietser uitgezwaaid door tientallen aanwezigen. De Jaarbeurs wil het evenement organiseren in een tent. De gemeente laat weten geen geld in het feest te steken.  

Utrecht stelt zich kandidaat voor het Eurovisie Songfestival 2020. Zowel de gemeente, Jaarbeurs en andere partijen zien graag dat het evenement naar de stad komt. De partners leveren, net als vier andere steden, vandaag het bidbook in.

Jaarbeurs moet het kloppende hart van het feest worden, met daarnaast in de hele stad grote en kleine muzikale of culturele evenementen. Jaarbeurs zal voor het festival een tent opzetten waar de optredens plaatsvinden en daarnaast gebruik maken van de eigen zalen.

Utrecht wil het evenement organiseren volgens de ‘Utrechtse stijl’ die ook bij andere, grote, internationale evenementen zoals de Tour de France in 2015 is gehanteerd. Hierbij werken publieke, culturele, maatschappelijke en zakelijke partners intensief samen aan evenementen in stad en regio.

Geen gemeentegeld

Het gemeentebestuur steunt de kandidaatstelling op voorwaarde dat Jaarbeurs en partners dit zelfstandig en met eigen geld organiseren omdat het college de financiële risico’s niet in verhouding vindt staan tot de kosten.

Wethouder Klaas Verschuure (economische zaken) vertelt dat het niet gepast is om een groot geldbedrag beschikbaar te stellen voor het feest. “We moeten reëel zijn op dit moment. Morgen bespreken de we voorjaarsnota en gaan we het hebben over bezuinigingen van 13 miljoen euro. Dan past het niet in deze tijd om heel veel geld voor een evenement als het Songfestival neer te leggen. Dat hebben we ook gewoon niet.”

De gemeente geeft daarom alleen een garantie op het faciliteren van het festival op het Jaarbeursterrein en heeft verder medewerking toegezegd in de publieke taken, zoals vergunningverlening en veiligheid. Toch hoopt de wethouder dat de organisatie niet alleen kijkt naar geld als criterium, maar naar alle andere zaken in het bidbook.

Verschuure:“Het Eurovisie Songfestival 2020 wordt wat ons betreft het meest duurzame, sociale en innovatieve festival ooit. Jaarbeurs heeft het initiatief genomen en al snel sloten veel andere enthousiaste partijen uit de stad zich aan. Dat laat de kracht van de stad zien om dit evenement te organiseren.”

Jaarbeurs

“Al meer dan honderd jaar organiseren wij aantrekkelijke evenementen om mensen hun passie te laten beleven”, zegt Albert Arp, CEO van Jaarbeurs. “Voor het Eurovisie Songfestival slaan we de handen ineen met de gemeente en andere partners om hier een groot feest van te maken en mensen in binnen- en buitenland met elkaar te verbinden.”

De organisatie van het Songfestival is in handen van NPO, Avrotros en de NOS, in samenwerking met European Broadcasting Union. Zij bepalen in augustus in welke Nederlandse stad het Songfestival volgend jaar plaatsvindt. Nederland is gastland omdat Duncan Laurence dit jaar de editie in Tel Aviv won.

31 Reacties

Reageren
 1. Guus Baas

  In een wigwam?

 2. Frits

  Die tent is wellicht een wat zwak punt in het verhaal. Verder niets dan hulde voor de manier waarop het wordt aangepakt! Prachtig dat Utrecht laat zien dat zoiets ook georganiseerd kan worden zonder blanco cheque van de overheid!

 3. PjotrM

  Dat de gemeente en de provincie niets willen bijdragen snap ik wel. Al het geld zit immers in de nieuwe tram.
  Overigens zal ik niet verdrietig zijn als dit festival Utrecht voorbij gaat.

 4. Peter

  Mooi. Dit is ongeveer hetzelfde als zeggen dat we geen kandidaat willen zijn. Lijkt me prima. Maar dan hadden we dat hele bidbook ook beter kunnen laten, zonde van de energie.

 5. Scherpschutter

  Niet meer dan logisch. Het is moreel onverdedigbaar dat een overheid die geld afpakt van burgers dat geld gebruikt om evenementen te steunen waar een burger in de eerste plaats ook zelf vrijwillig met het geld voor had kunnen betalen, voordat de overheid het afpakte. De overheid is hierin niets anders dan een overbodige broker die haar geweldamonopolie misbruikt.

  Rotterdam alvast gefeliciteerd. Een tent….voor een muziekevenement van dit niveau. LOL!

 6. Willem

  Gemeente maakt zich er wat gemakkelijk vanaf. Misschien had de gemeente een klein deel van de miljoenen aan subsidies die in FC Utrecht gepompt worden kunnen overhevelen. En wordt de Vuelta ook helemaal zonder overheidsgeld georganiseerd ? Nu is t wel heel erg scheef. En de gemeente maakt zich normaal gesproken niet zo druk over financiele risico’s. Waarom nu opeens dat wel als argument gebruiken.

 7. Peet

  Als utrecht een beetje zorgvuldiger metbelasting geld was omgegaan
  Lees 500 miljoen overschrijding uithoflijn
  Nog vele andere blunders
  Had utrecht moeiteloos het songfestival kunnen binnenhalen
  Komt utrecht nu met wigwam voorstel,,,lachwekkend
  Utrecht 0 points

 8. Do

  wat gek dat het NOS journaal Utrecht niet noemt?

 9. Freddy

  Geweldig. Dit is “joy of missing out!”

 10. RV

  het hele circus dus in en circustent…..

 11. Herman

  Kansloos met de grote “K”.
  Hopelijk is er ook in de voorbereiding geen geld of energie zoals menskracht in dit bod gestoken.

 12. Jos

  @ Do helemaal niet gek

  Zoals nu al meerdere malen gebleken is, is Utrecht voor de European Broadcast Association helemaal geen (serieuze) kandidaat.

  In Utrecht leeft men nogal in ene bubbel, alsof men er (internationaal) toe doet als stad. Dat vind je in allerlei facetten terug in de stad. De rest van de wereld draait in de tussentijd gewoon door.

 13. Massegast

  ‘Droom en passie’ ontbreken. Dus: …… Gefeliciteerd!
  Minder evenementen in Utrecht en de victorie begint met het Songfestival.

 14. Paul

  Bewondering voor het doorzettings vermogen bij de jaarbeurs ! Helaas is ook pijnlijk aan het licht gekomen dat Utrecht een dergelijk hoge hal nog niet. In de nieuwe jaarbeurs plannen dient dan hier in voorzien te worden.
  Een tent lijkt me niet een aantrekkelijk optie met onvoorspelbare weer…en accoustiek. De tenten van nu zijn natuurlijk wel een betere kwaliteit..maar niet profi.
  De beste faciliteit is denk ik dan Geldre dome. De stad Arnhem is natuurlijk niet bepaald bruisend maar bezoekers kunnen dan in utrecht of amstradam in het hotel en dan met bussen na de Geldre dome…

 15. Cohen

  @Jos ik denk ook niet dat Utrecht een goed verhaal heeft, maar het is ook niet alsof de andere kandidaten er internationaal wél toe doen. Rotterdam een beetje, maar de rest is natuurlijk nog provincialer dan Utrecht.

 16. JdV

  Buitengewoon grappig dat er miljoenen worden uitgegeven aan Tour, Vuelta en Giro. En dan beweren dat het niet opportuun is om geld uit te geven aan evenementen als een ESF. 13 mio tekort? Bedank de incompetentie van alle betrokkenen bij de Uithoflijn maar.

 17. bee

  bestaat die willem ruis tent nog?
  nemen ze die tent toch.

 18. Luuk Upuuk

  Welcome to the big tent in Joetrekt for the Eurovison songcontest………..ik hoor het (bijvoorbeeld) Linda de Mol al zeggen………………………

 19. Joost

  @ Cohen

  Maastricht is vertuit de meest internationale stad van het land, op Amsterdam na.

  Verdrag van Maastricht bijvoorbeeld, of gelet op toeristische positie.

  Maastricht kent men in Europa. Den Bosch en Arnhem niet (en Utrecht weet ik eigenlijk niet).

 20. Bill

  Dit is toch lachwekkend voor zo’n grote stad als Utrecht… Heb de plannen uiteraard niet gezien, en het kan meevallen. Maar kijk eens naar de andere vertegenwoordigers, onze stad komt alleen met een fietskoerier… Allemaal erg ludiek, en helemaal in de GroenLinks filosofie die deze stad uitdraagt. Groen, maar te onbekwaam en amateuristisch om een stad van deze grootte te vertegenwoordigen. Tijd voor wat ondernemerschap en zwaargewichten om de stad écht goed op de kaart te zetten.

 21. Jeroen

  gemeente Utrecht betaalt 2,1 miljoen voor een Spaans wielerfeestje maar geld voor het Songfestival is er niet?

 22. w

  de kans dat de Olympische Spelen naar Utrecht komen is nog groter haha

 23. Koel Hoofd

  Verschuure:“Het Eurovisie Songfestival 2020 wordt wat ons betreft het meest duurzame, sociale en innovatieve festival ooit.”
  Duurzaamheid, sociaal en innovatief is hier compleet doorgeslagen naar niveau holbewoner in een circustent!

  Die arme fietskoerier op de milieubelastende ebike komt ook nog eens bezweet aan om dat bidbook te overhandigen aan een stel piekfijn geklede en gekapte mensen. Dat is geen representatief visitekaartje in een wereld waar alles draait om geld, representativiteit en showmanship. Had dan tenminste nog een Tesla gehuurd of die hybride Volvo dienstauto van Utrecht genomen. Of is het misschien een subtiele manier om de kans van het festival binnenhalen te ondermijnen?

 24. Frits

  @JVD
  Buitengewoon grappig dat je je nu drukmaakt dat de gemeente de portemonnee niet trekt, en dat je je eerst uiterste zorgen maakte over de miljoenen die de gemeente mogelijk in dit feestje zou stoppen.

  Ach, als een mens maar wat te zeuren heeft, nietwaar?

 25. BW

  @Joost
  In het buitenland vraag ik nooit of men Maastricht, Arnhem, Den Bosch of Utrecht kent, dus daar krijg je het voordeel van de twijfel, maar je overige argumenten zijn aantoonbaar onjuist. Maastricht staat op de lijst van meest toeristische steden pas op de 7e plek, o.a. achter (jawel) Utrecht en Den Bosch. Zie link hieronder. Verder zegt het niet zoveel dat ‘het verdrag van Maastricht’ in Maastricht is gesloten, want dergelijke verdragen worden op de raarste plekken gesloten. Of wil je beweren dat – pak ‘m beet – Schengen met z’n pakweg 4 duizend inwoners ook een internationale hotspot is?

  https://tripwise.nl/top-10-meest-bezochte-nederlandse-steden/

 26. Koel Hoofd

  En inderdaad, Utrecht wordt nu volledig uitgelachen in de media.
  Maar voor de gemeente zal wel het motto gelden “ook negatieve publiciteit is publiciteit” Verschuure zou zich helemaal kapot moeten schamen want hij heeft net op duurzame wijze de reputatie van Utrecht geschaad.

 27. carlos

  @Koel Hoofd. ik weet niet hoe jouw ebike eruit ziet. Maar dit is een bamboefiets, waar je gewoon zelf het werk op moet doen, niets geen ebike… (zoek even op bamvelo, zie je meteen dat het een mooi vervoers middel is en juist erg duurzaam)

 28. Jelle

  Kansloos, en dat is prima. Leuk feestje, maar één groot feest per jaar (Vuelta) is genoeg. Gewoon over een paar jaar nog een keer winnen. En je bent met 40 minuutjes in Rotterdam (de andere steden neem ik echt niet serieus).

 29. Bill

  Op facebook en de gemeentesite (https://www.utrecht.nl/nieuws/artikel/utrecht-wil-meest-duurzame-sociale-en-innovatieve-songfestival/) las ik over deze specifieke tent. De Jaarbeurs wil gebruikmaken van een Grand Arena tent (google maar), deze worden normaal gesproken ook bij andere grote evenementen gebruikt en ziet er heel mooi uit. Mochten er bijvoorbeeld tv-opnames worden gemaakt dan is deze niet van een echte hal te onderscheiden, met alle toeters en bellen erbij. Met deze tent en de faciliteiten van de Jaarbeurshallen, het OV-knooppunt en de bereikbaarheid is het toch een goed bod. Ik denk toch dat we niet al te snel moeten oordelen.

 30. Joost

  @ BW

  Is nogal een verschil of het om buitenlandse of binnenlandse toeristen gaat. Maastricht scoort nogal goed met hotelovernachtingen van BUITENLANDSE toeristen, geen dagjesmensen dus ook nog. Den Bosch trekt bijvoorbeeld vooral Nederlandse dagjesmensen. Den Bosch is een hele mooie stad; 1 van de mooiste, maar Maastricht is meer.

  Niks aantoonbaar onjuist dus. Je gebruikt de verkeerde cijfers om je verkeerde punt te maken.

  Daarnaast is volgens insiders Maastricht de meest serieuze kanshebbers en is er zelfs al beslist. De Nederlandse zienswijze staat vaak ver af van de Europese, maar daar maken ze wel de beslissing. Dus je hebt niet zoveel aan Nederlandse zienswijzen.

 31. Don

  Met bakken wordt het geld over de balk gegooid in Utrecht aan de meest onzinnig mislukte kunstuitingen. Vredenburg mozaiek, Neude, binnenkort een kunstenaars springkussen op het Vredenburg plein (dan zie je het mislukte mozaiek ten minste niet) enz enz. En nu er een plat gil feestje is gaan we op de centen letten hoe hypocriet kun je zijn. Hop dat dit hautaine gemeentebestuur ook zo kritisch is als er weer een onzinnige kunstuiting op het programma staat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).