Utrecht gaat werken aan nieuw ontwerp voor gebied rondom Weerdsluis: ‘Poort naar de binnenstad’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht gaat werken aan nieuw ontwerp voor gebied rondom Weerdsluis: ‘Poort naar de binnenstad’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht gaat werken aan nieuw ontwerp voor gebied rondom Weerdsluis: ‘Poort naar de binnenstad’

Utrecht gaat werken aan nieuw ontwerp voor gebied rondom Weerdsluis: ‘Poort naar de binnenstad’
Weerdsluis. Foto: Robert Oosterbroek
De omgeving rond de Weerdsluis is een prachtig stukje Utrecht, maar het kan nog beter meent de gemeente. Daarom gaat de gemeente samen met bewoners een nieuw ontwerp maken voor de openbare ruimte. Het eerder bekritiseerde idee om een nieuwe brug te maken, maakt daar geen onderdeel meer van uit.

De omgeving rond de Weerdsluis is een prachtig stukje Utrecht, maar het kan nog beter meent de gemeente. Daarom gaat de gemeente samen met bewoners een nieuw ontwerp maken voor de openbare ruimte. Het eerder bekritiseerde idee om een nieuwe brug te maken, maakt daar geen onderdeel meer van uit.

De gemeente wil de omgeving Weerdsluis aanpakken, waardoor het wordt omgevormd tot een ‘aantrekkelijke en levendige poort naar de binnenstad’. Er moeten onder andere meer zitplekken komen, ruimte voor voetgangers en fietsers en er moet groen toegevoegd worden. Om ruimte te maken moeten er parkeerplekken verdwijnen. Er wordt ook nagedacht over een laad- en losplek voor goederenvervoer over water.

Spreiding bezoekers

“We willen dat de Weerdsluis meer dan nu ‘een plek om naartoe te gaan’ wordt, en niet alleen een plek om doorheen te gaan. Kortom: een prettige ruimte om te zitten, bootjes te kijken, een ijsje te eten en vrienden te ontmoeten. We willen graag het contact met het water verbeteren en de monumentale waarde van de plek beter zichtbaar en beleefbaar maken”, aldus het college van B&W in een raadsbrief. De gemeente hoopt met het nieuwe ontwerp ook bij te kunnen dragen aan de spreiding van bezoekers over de binnenstad.

Het plan is nu vooral nog een visie. De gemeente wil het komende jaar gebruiken om met bewoners een eerste ontwerp te maken. Of alle wensen en plannen ook ingewilligd kunnen worden is nog niet zeker, er is voorlopig nog maar beperkt budget beschikbaar. Mogelijk komt daar in de toekomst nog wel meer geld bij.

Brug

In 2021 keek de gemeente Utrecht al hoe de ruimte rond de Weerdsluis aangepakt kon worden. Daarbij zijn onder andere mogelijke varianten met een nieuwe fietsbrug verkend. Kort daarna is in het coalitieakkoord 2022 – 2026 besloten dat er geen nieuwe fietsbrug bij de Weerdsluis komt.

34 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Sympathiek plan. Zal de gemeente toch eerst de kaatstraat/adelaarstraat moeten aanpakken: dat is nml een racebaan.

 2. Koel Hoofd

  Kortom, een nieuwe vermaaklocatie.
  Je zou toch gaan denken dat Utrechters veel teveel vrije tijd hebben.

 3. rmn

  @Koel Hoofd

  Hoe kom jij dan aan al die vrije tijd om hier elke dag zo veel berichten te schrijven?

 4. Rutger

  Samen met bewoners maar we geven vast de volgende richting: ‘Er moeten onder andere meer zitplekken komen, ruimte voor voetgangers en fietsers en er moet groen toegevoegd worden. Om ruimte te maken moeten er parkeerplekken verdwijnen.’ Wedden dat de brug ook weer terug komt omdat dat ten gunste van de hele stad is?

 5. Anne-Fleur

  En meer horecagelegenheden want dat is essentieel in Utrecht

 6. S

  @kh: gelukkig wel ja!
  Behalve jij natuurlijk – oh nee, gezien het aantal reacties zit je ook ruim in je vrije tijd. Of reageer je in de baas zn tijd… 🫢

 7. Ewin

  @anne-fleur: ja er mag inderdaad wel wat meer horeca komen. Elke keer dat ik naar de kroeg of restaurant ga zit het knettervol…

 8. Wendy

  Tijdens mooi weer zijn er nu al behoorlijk veel mensen zich aan het vermaken.
  Ik woon op 20 meter afstand en vind het gezellig

 9. Zuilen030

  Vergeet niet om meteen de vieze walmende en stinkende pleziervaart te verbieden, anders wordt het niet zo heel fris op de nieuw aan te leggen terrassen.

 10. w

  het is prima zo als t nu is, ik woon er op steenworpafstand vandaan, anders krijgen we dezelfde extra drukte als bij paardenveld en bij de munt in de zomer

 11. kroegie

  Utrechters willen meer horeca. Is een groot tekort van. Ook in andere buitenwijken moet er echt meer horeca komen. Liefst horeca dat in de nacht ook gewoon open is.

 12. pim

  Klinkt goed. Minder auto’s en hopelijk een beter wegdek op de Bemuurde Weerd OZ. Nu is dat voor fietsers nog een stuiterroute.

 13. henkie

  Graag ook meer aanlegplekken en horeca in die buurt.

 14. Wouter

  Dit vind ik een heel goed idee, zeker aan Bemuurde Weerd OZ. Ik kom hier dagelijks doorheen en verbaas me er telkens over dat er nog zoveel parkeerplekken zijn. Door de parkeerplekken aan de kant van de huizen worden voetgangers al snel gedwongen over de straat te lopen waardoor de straat te druk wordt.

  De parkeerplekken aan de waterkant kunnen mooi vervangen worden door bankjes of door groen, zodat je daadwerkelijk de singel kunt zien in plaats van een geparkeerde auto.

 15. TJA…

  Ha, daar komt de aansluiting op de fietsracebaan aan die langs de Weerdsingel wordt aangelegd.
  Als voetganger ben je nu al je leven niet zeker als je met een ijsje in het hand een beetje naar de boten in de sluis loopt te kijken.
  Opzij opzij de fietser moet voorbij…

 16. Henri Koopman

  In het Actieplan luchtkwaliteit 2006 wordt de Oudenoord omschreven als de noordelijke stadspoort waar de lucht smerig is en minder verkeer daardoor noodzakelijk. 18 jaar later is de Oudenoord nog steeds een asfalt woestenij en zijn er plannen om de BemuurdeWeerd/Weerdsingel leefbaarder te maken? Eerst oude plannen nu s aanpakken voordat we aan iets nieuws beginnen?

 17. WJM

  Historisch stukje Utrecht!
  Laat het zo en maak er géén kermis van!
  Of is dit een reactie van D66 op het niet mogen doorgaan van horeca aan de singel bij politiebureau?

 18. Henri Koopman

  Reacties worden gecensureerd? Waar blijft de mijne?

 19. loes fortuin

  De gemeente stelt dat zij met de omwonenden van de Weerdsluuis een plan gaan maken…wie betrekken zij daar dan bij???? Als bewoners van de Lauwerecht en Bemuurde Weerd OZ (stuk van Draaiweg naar brug Kaatstraat/Adelaarstraat) hebben hierover geen bericht gehad terwijl wij ook direct betrokken moeten worden bij die plannen.
  Dat blijkt een terugkerende reactie (of nietreactie) van de gemeente te zijn….wij zijn een eeuwig stukje vergeten straat die van alle (her) inrichtingsplannen gevolgen ondervinden maar nooit betrokken worden. Te gek om los te lopen omdat onze straten van nauwelijks 2.5 meter breed met beperkte voetgangersmogelijkheden al gevaarlijk zijn voor fietsers en voetgangers die elkaar aan- of overhooprijden als er een auto of vrachtwagen door de straat gaat……..
  Dat geven we al jaren aan maar nog nooit een concrete reactie gehad van de gemeente op onze opmerkingen/hulpvragen. Gemeente laat eens wat van je horen!! Op onze laatste brief van begin maart , waarin we de gevaarlijke situatie in de straten aankaarten ten gevolge van de herinrichting en verkeerssituatie oudenoord-kaatstraat, hebben we nog geen enkele reactie ontvangen. We koersen af op harde actie om gehoord te worden door de gemeente…dat is toch te gek?!

 20. trol

  Tja: je kunt op de stoep lopen, schijnt daarvoor gemaakt te zijn.
  Parkeerplekken weg betekent: meer, bankjes, meer hangen, meer vertier…dan is daar weer overlast van…het zal nooit goed zijn. Ik kan altijd genieten van mensen die meer zitplaatsen, meer groen etc. willen. Ongetwijfeld overal, behalve voor hun eigen deur. Ik heb liever een parkeerplek dan een bankje voor de deur.

  w heeft helemaal gelijk: lekker laten zo. Mensen willen zo graag in Utrecht wonen, in hun 10m2 studio’s, waar maar van gebouwd en gebouwd wordt (Utrecht wil meer meer meer) Ga maar lekker in je kleine huis je ruimte claimen i.p.v. buiten, bij Munt, sluis, paardeveld, parken etc. Overal moeten parkjes/vermaak komen, alleen maar omdat de stad ongezond groeit.

  Rutger. Als bewoner wil je dal die voorstellen dus vooral niet. Weer typisch hoe de gemeente dit aanpakt.

 21. Appel

  Goed dat er wordt nagedacht over hoe je de stad levendig en leefbaar houdt. Maar iets nieuws bedenken en dan geen geld beschikbaar hebben voor noodzakelijk onderhoud is er dan niet. Brug over de Grift bij de Blauwkapelseweg is in matige staat. Even verderop zit een gat in de weg en deel straat is geheel versleten en lijkt af en toe wel een ribbelpad. Kortom gemeente alleen iets nieuws als je de rest op orde hebt.

 22. Fab

  De Gemeente zegt overleg met bewoners toe, maar komt deze beloften aantoonbaar niet na rond zowel de Kaatstraat, Adelaarstraat, Bemuurde Weerd Westzijde, Monicabrug. begin Oudenoord en nog zo wat. Ik woon hier sinds 1991, maar ieder ding wat de gemeente aanzwengelt wordt vooral achteraf gecommuniceerd als het al gecommuniceerd wordt, en heel toevallig zijn de vorige projectmanagers, gemeenteraadsleden etc. altijd net weer elders begonnen. Het vervelende is dat er bakken met geld door dit soort dingen over de balk gesmeten wordt en mensen terecht gaan dwarsliggen. Ook nu weer Adelaarstraat, Bemuurde Weerd WZ Kaatstraat, Monicabrug, Oudenoord etc. Waarom zou je als bewoner überhaupt nog meewerken aan welk gemeenteplan dan ook? De lade waar alles in verdwijnt is onvoorstelbaar groot en het uitdeelvermogen ‘van kijk ons eens leuk doen’ van deze Gemeente is groot. Waar blijft het groen in de Kaat, op het eerste stuk Oudenoord, wanneer wordt het hele traject verkeersveilig gemaakt? Niet alleen voor fietsers, maar ook en vooral voor voetgangers en wanneer krijgen we adequate afwatering in plaats van volgelopen straatdelen bij de Monicaburg, op het Oudenoord en zo verder.

 23. Marlous

  Wat leuke terrassen en meer horeca daar zou de omgeving van opknappen

 24. Frank van Geloven

  Hoezo overleg met bewoners Bemuurde Weerd Oostzijde? Wij hebben niets ontvangen of gehoord. Wat wel speelt is de situatie rondom de Kaatstraat. De gemeente breekt in het verleden gemaakte beloften zoals het openhouden van de Zeedijk voor autoverkeer van Noord naar zuid. Dit wordt nu door de gemeente verplaatst naar de Lauwerecht-Bemuurde Weerd Oostzijde wat een zeer smalle straat is die bovendien door erg veel fietsers wordt gebruikt. Als je hierover met de gemeente in gesprek wil geven zij niet thuis. Op een schrijven komt geen reactie en ook terugbel verzoeken worden niet opgevolgd.

 25. Monique de Ruijter

  Lekker dan, alweer een plek nodeloos opleuken (want meer is het niet) terwijl er om de hoek al jaren geroepen wordt om echte oplossingen.
  Hier zitten we niet op te wachten, gemeente!

  Maar als het dan toch perse moet omdat Utrecht van de gemeente schijnt te moeten bruisen, en geen enkele mooie plek meer heilig is, kan er dan svp een barriere komen op de VOETGANGERSbrug op het sluisje, zodat er geen fietsen meer overheen kunnen? Het is namelijk een brug voor VOETGANGERS, niet voor fietsers. Maar ja, aangezien fietsers in Utrecht niet kunnen lezen, en zelfs pictogrammen niet snappen, graag een fysieke barriere tegen het fietsen. Daar zou deze prachtplek WEL van opknappen. Binnen 200 m liggen twee bruggen waar je wel kunt fietsen, dus waarom moeten de fietsers de VOETGANGERS op de VOETGANGERSbrug de hele tijd lastigvallen?

 26. woutvr

  Laten we dit deel van Utrecht vooral niet nog aantrekkelijker maken voor toeristen zeg….

 27. Niet mijn overheid

  Inspraak bij de gemeente betekent in het algemeen dat je je best mag doen om je mening netjes te formuleren waarna de gemeente het afserveert en haar mening alsnog doordrijft. Da’s in ieder geval mijn ervaring met de inspraak over de MUW ( Westelijke Utrechtse stadsboulevard ) – de inrichting van de Cartesiusdriehoek en discussies over de onevenredige verhogingen van de parkeer belastingen. Overigens is bij het invoeren van de nieuwste maatregelen daarover, betaald parkeren in de hele gemeente, die hele inspraak maar afgeschaft. ‘we’ gaan dit gewoon krijgen, de gemeente Utrecht weet wel wat goed voor u is.

 28. Peter

  Roost moest verdwijnen terwijl daar nauwelijks omwonenden waren die er last van hadden en nu moet de Weerdsluis wel een bruisend druk gebied worden, #gebrekaanvisie

 29. Wim

  Gewoon laten zoals het is

 30. Mo

  Wat is er eigenlijk mis met vrije tijd? Heerlijk toch. En de Weerdsluis is een mooie plek om van de vrije tijd te genieten.

 31. Bram van Reemst

  Helaas is dit artikel weer actueel. Helaas, want het gebied gaat juist achteruit. Op dit moment is de sloop bezig van twee beeldbepalende huizen daar. Ja, letterlijk nu: meer dan de helft ligt al in de puinbak.

  Het gaat om het prominente huis op de hoek van Bemuurde Weerd Oostzijde met de Adelaarstraat, met daarop de muurschildering ‘Dukdalf met schepen’, die bekend staat als de oudste van Utrecht. Ook het lage huis ernaast aan de Adelaarstraat is foetsie.

  Terwijl de gemeente vorig jaar beweerde ‘de monumentale waarde van de plek beter zichtbaar en beleefbaar’ te willen maken, heeft het ongeveer in dezelfde periode toestemming gegeven voor deze sloop. Er komt een saai appartementencomplex voor in de plaats.

 32. Bram van Reemst

  Als aanvulling de webpagina van het bouwbedrijf zelf, dat overigens erkent dat het verdwijnen van de muurschildering wel jammer is: https://vanderwardtbouw.nl/nieuw-8-appartementen-horeca-in-utrecht/

  De vergunning is om precies te zijn verleend op 15 november 2022, dus vier maanden voor dit artikel, zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-514880.html

 33. Bram van Reemst

  Vooral het verdwijnen van het schilderij, dat ik al sinds mijn kleutertijd bewonder, doet mij verdriet. Als de gemeente het heeft over ‘de poort naar de binnenstad’, dan denk ik: dít is toch die poort?

  Maar ook de sloop van de sierlijke voorgevel van het oude grachtenpand betekent een verlies aan karakter. Het huis staat wel niet op de monumentenlijst, maar eigenlijk zou de oostelijke helft van de oude voorstad Bemuurde Weerd in zijn geheel beschermd stadsgezicht moeten zijn. Zeker vanwege de kaalslag in de westelijke helft, een halve eeuw geleden.

  Het naastliggende lage huis was wat onooglijk, maar wel een karakteristiek voorbeeld uit de tijd dat de Bemuurde Weerd nog een buurt aan de rand van de stad was met veel nijverheid.

  Nieuwbouw hoort erbij in een levende stad; een paar huizen verder staat een goed voorbeeld dat voor een prima afwisseling zorgt. Maar zeker voor het hoekpand hadden wel wat meer argumenten mogen spelen dan ‘de projectontwikkelaar wil het graag’.

 34. Johan

  Nou, Bram, die hoek knapt er erg van op vind ik hoor. Is daar een griebuszooi nu.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).