Utrecht gaat zich als City of Literature inzetten om het leesplezier vergroten | De Utrechtse Internet Courant Utrecht gaat zich als City of Literature inzetten om het leesplezier vergroten | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht gaat zich als City of Literature inzetten om het leesplezier vergroten

Utrecht gaat zich als City of Literature inzetten om het leesplezier vergroten
Utrecht wil zich als Unesco City of Literature gaan inzetten om het belang van lezen onder de aandacht te brengen. Uit recent onderzoek is gebleken dat jongeren de afgelopen jaren minder en slechter zijn gaan lezen en dat heeft volgens de gemeente veel negatieve gevolgen.

Utrecht wil zich als Unesco City of Literature gaan inzetten om het belang van lezen onder de aandacht te brengen. Uit recent onderzoek is gebleken dat jongeren de afgelopen jaren minder en slechter zijn gaan lezen en dat heeft volgens de gemeente veel negatieve gevolgen.

Sinds 2017 mag Utrecht zich Unesco City of Literature noemen. Het initiatief voor de aanvraag kwam van Het Literatuurhuis (inmiddels International Literature Festival Utrecht (ILFU)). Samen met de gemeente en literaire partijen uit de stad werd een bidbook gemaakt. “Het predicaat City of Literature is een internationale erkenning voor onze stad, die een uitzonderlijk levendige literaire scene en een lange literatuurgeschiedenis kent”, aldus de gemeente.

Om de titel te behouden heeft ILFU een toekomstplan gemaakt. Een onderdeel van dat plan is om het plezier van lezen te bevorderen en daarmee geeft het gehoor aan het advies van de Raad voor Cultuur uit 2018. Volgens de gemeente blijkt uit verschillende onderzoeken dat Nederlandse jongeren de afgelopen jaren steeds minder en slechter zijn gaan lezen.

“Met negatieve gevolgen voor hun startpositie als het gaat om bijvoorbeeld kansen op de arbeidsmarkt. Maar ook op het gebied van weerbaarheid en gezondheid zijn er talloze correlaties met geletterdheid te leggen.”

Plan van aanpak

Op dit moment wordt gewerkt om de toekomstvisie te vertalen naar een plan van aanpak. Hiervoor is eind vorig jaar een coördinator aangesteld die onder andere onderzoekt hoe je meer mensen aan het lezen krijgt.

Hoewel er nog gebouwd wordt aan het plan van aanpak, is volgens de gemeente één ding zeker: “Een stad die internationaal erkend wordt als stad van de literatuur zou een bovengemiddelde inspanning moeten doen om het plezier in lezen te bevorderen. En juist in de huidige omstandigheden kan de verbeelding van verhalen troost bieden en tot nieuwe inzichten leiden.”

Kennis

Aan kennis om de doelstelling te halen schort het volgens de gemeente niet. De afgelopen periode zijn er gesprekken gevoerd met partijen als Bibliotheek Utrecht, Broese, Uitgeverij VBK, Universiteit Utrecht, Stichting Lezen en Taal doet meer.

“Uit deze gesprekken kwam naar voren dat veel mensen vanuit verschillende invalshoeken en bovendien vanuit veel enthousiasme met leesplezier en leesbevordering bezig zijn. Er is veel kennis aanwezig, en toch is er wetenschappelijk nog niet een afdoende aanpak gevonden.”

Dit jaar worden de plannen verder geconcretiseerd. “Het uiteindelijke doel is om in 2021 een plan van aanpak te hebben waarin de in dit jaar gestarte samenwerkingen op het gebied van leesplezier met alle spelers in het veld verder zijn uitgewerkt.”

6 Reacties

Reageren
  1. Bertje 030

    Komt alle literatuur nu ook in het Engels, als ik zo de bovenstaande tekst lees zijn er weinig Nederlandse namen meer, ik begrijp dat een internationale organisatie als de Unesco in het Engels communiceert maar lezen begint op de lagere school, in het Nederlands, dus Literatuurhuis was een prima naam.
    Overigens komt dat slechtere lezen niet uit de lucht vallen, op de lagere school wordt meer en meer aandacht besteed aan bijzaken zoals kleien, knutselen, breien en blokfluiten dan aan Nederlands en rekenen.

  2. Scherpschutter

    “The City of Literature”…waar een middelde HBO’er het dankzij erbarmelijk staatsonderwijs niet eens meer voor elkaar krijgt om een coherente sollicitatiebrief zonder spelfouten te produceren.

    Verder mag de Gemeente van mij ook wel eens kappen met dat schaamteloze koketteren met- en collectiviseren van de prestaties van individuele Utrechters. Wie niet beter weet zou welhaast denken dat het ambtenaren van de Gemeente Utrecht waren die persoonlijk alle geweldige historische literatuur schreven, in plaats van enkele briljante Utrechtse geesten die werkelijks NIETS met de Gemeente Utrecht te maken hadden en er zonder enige twijfel ook geen inspiratie aan ontleenden.

    Hou op met dit toeschrijven naar Utrecht als zodanig en respecteer de individuele prestaties van hen die toevallig in Utrecht woonden toen ze hun magnus opus produceerden. Ga liever wat nuttigs doen. Zorgen voor fatsoenlijk onderwijs bijvoorbeeld, zodat HBO’ers op zijn minst voortaan hun eigen naam weer kunnen spellen in de “City of Literature”…

  3. Koel Hoofd

    City of literature?
    Hou toch op stelletje nepintellecutelen!
    Die kinderen kunnen door dat betweterige semi-intellectuele geneuzel niet eens in hun eigen taal lezen.
    Zelfs in de reclame komen steeds meer engelse termen voor omdat de marketing afdeling de Nederlandse taal niet eens beheerst. Dat is wel het toppunt van achterlijkheid…

  4. Niels Bokhove

    #Scherpschutter: “enkele briljante Utrechtse geesten die werkelijks NIETS met de Gemeente Utrecht te maken hadden en er zonder enige twijfel ook geen inspiratie aan ontleenden”.
    Een enkel tegenvoorbeeld: Martinus Nijhoff met zijn nadrukkelijk door Utrecht geïnspireerde lange, beroemde gedicht “Awater”, waarvoor hij volgens kenners (m.n. T.S. Eliot!) de Nobelprijs had verdiend als het in het Engels was geschreven. Denk daarover (m.”beroemd” en “Engels”) maar eens goed na!

  5. Bart

    @Koel Hoofd
    Over Nederlands gesproken. Marketingafdeling (samenstelling), Engelse (Aardrijkskundige naam). Succes verder met je betoog.

  6. E.

    Ok boomers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).