Utrecht geeft geen vergunningen voor braderieën Lombok vanwege te veel misstanden | De Utrechtse Internet Courant Utrecht geeft geen vergunningen voor braderieën Lombok vanwege te veel misstanden | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht geeft geen vergunningen voor braderieën Lombok vanwege te veel misstanden

Utrecht geeft geen vergunningen voor braderieën Lombok vanwege te veel misstanden
De gemeente Utrecht weigert de vergunningen voor twee braderieën in Lombok af te geven. Organisatie Marbo pikt dit niet en is naar de rechter gestapt en heeft gevraagd om een voorlopige voorziening te treffen. De rechter behandelt deze zaak donderdagochtend. Gemeente Utrecht: “De braderieën zijn hartstikke leuk, maar ze moeten wel op een goede manier georganiseerd worden.”

De gemeente Utrecht weigert de vergunningen voor twee braderieën in Lombok af te geven. Organisatie Marbo pikt dit niet en is naar de rechter gestapt en heeft gevraagd om een voorlopige voorziening te treffen. De rechter behandelt deze zaak donderdagochtend. Gemeente Utrecht: “De braderieën zijn hartstikke leuk, maar ze moeten wel op een goede manier georganiseerd worden.”

De evenemtenvergunningen voor de braderieën, die op 21 september en 26 oktober gehouden zouden worden, waren vorig jaar in december aangevraagd. Al jaren organiseert Marbo deze evenementen in verschillende wijken in Utrecht en andere plekken in het land. Yvonne Bos van Marbo: “Het was wel even schrikken toen we zo’n tien dagen geleden hoorden dat de braderieën niet door mochten gaan. We hebben al veel tijd in de voorbereiding zitten.” Bos erkent wel dat er soms wat mis gaat in Lombok: “Soms ontstaan er relletjes, vooral tegen het einde van de dag. De mensen zijn dan hard aan het opruimen en toch willen er automobilisten al door de straat rijden. Het is dan lastig opruimen en ontstaat er wrijving. Vorig jaar was er inderdaad politie nodig om alles in goede banen te leiden.”

Het is een optelsom

Erik Suik, woordvoerder van de gemeente Utrecht, laat weten dat het vorig jaar niet de eerste keer was dat er zaken misgingen: “Marktkramen stonden niet altijd op de juiste plek, er was te weinig organisatie zichtbaar aanwezig, toezicht ging vaak mis, er waren te weinig verkeersregelaars en er waren zaken zoals podia en versterkt geluid waar geen vergunning voor was verleend.” Suik benadrukt dat het een optelsom is: “Natuurlijk is het jammer dat de braderie geen doorgang kan vinden. Maar de basis moet goed zijn. Nu is het een aantal keer geweest dat de gemeente naderhand te veel werk had aan het opruimen van rommel en gesprekken met ondernemers en bewoners om zo weer zaken recht te zetten. Een braderie moet goed georganiseerd worden, voornamelijk zodat de omgeving hier geen last van heeft.”

Marbo en de gemeente Utrecht zouden al langer in gesprek zijn over de situatie in Lombok. “De voorbeelden zijn natuurlijk niet alleen van vorig jaar”, vertel Suik. “Er lijkt geen verbetering te zijn in sommige punten en dan moeten wij als gemeente zeggen dat we de vergunningen niet kunnen verlenen.”

Bos laat weten het niet eens te zijn met het feit dat de gemeente de vergunningen niet afgeeft: “In Lombok is inderdaad extra aandacht nodig tijdens de braderieën. Maar wij hebben veel ervaringen en het gaat bijna altijd goed.”

11 Reacties

Reageren
  1. Jorg

    Wij (mijn vader en ik) doen één keer per jaar mee aan een braderie georganiseerd door Marbo. Ons vader-zoon-weekend, zo ongeveer ;).

    Gezien de manier waarop dit bedrijf braderies organiseert, verbaast het me niets dat er problemen zijn. Als je ergens mee zit, mag je het altijd lekker zelf oplossen, ondanks dat de fout bij hen ligt. Ze lopen een paar keer per dag over de braderie om handjes te schudden en daar blijft het bij. Ik zorg tegenwoordig dat ik om 7u ‘s morgens al aanwezig ben, zodat de _afgesproken_ stand niet weer door anderen wordt gebruikt.

  2. lombok

    Met dank aan de horeca he.
    Met name die muziek draaien en de 1 nog harder wil dan de ander.
    De kroeg op de Kanaalstraat is meester in herrie maken.

    En de standhouders zelf ook opruimen ho maar.
    Lijkt net na de braderie wel een oorlogsgebied.
    ruim je zooi op en hou die muziek normaal en er is niets aan de hand.

    maar in de Kanaalstraat denken winkeliers en horeca dat ze boven de wet staan en zelf mogen bepalen wat ze doen.

  3. Mike

    begrijpelijk. het gaat idd altijd mis. geluid naast de Zeeman daar staat altijd op standje kapotte trommelvliezen en het is voor vele een vrijbrief om te rellen aangezien de politie er ook heel moeilijk bijkomt.

  4. Truus

    Klopt, volume van die boxen staat keihard!! Erg jammer, beetje gewone live muziek zonder versterking veel leuker

  5. Stephan

    Nou lijkt me een duidelijk gevalletje van de participatiemaatschappij met burgers die hun eigen verantwoordelijkheid nemen…. Oh nee schaamtecultuur staat weer in de weg….

  6. Utrechter

    Wat een goed nieuws! Hopelijk pakken ze ook de andere “markten” aan. Als Lombok bewoner heb ik afgelopen jaar een klacht ingediend bij de Gemeente over Koninginnedag. Wat een parkeeroverlast en zooi die gemaakt wordt door mensen die blijkbaar allemaal met de auto willen komen, geen fiets gezien. Opruimen ho maar. Een soort Beverwijkse zwarte markt ipv Koninginnedag.

  7. Lombokker

    Een gemeente die handhaaft: verfrissend! Alleen de signaalwerking die hier van uit gaat heeft al veel effect, wat de uitkomst van het geschil ook wordt.

  8. Mehmet Pamoek

    Waarum wi niet moge spullen verkope aan Hollanders- wij kunne dan beter op fakantie naar thousland.
    Is egt geselig op mark met ale same in lombok

  9. Kees

    Mehmet Pamoek, een cursusje nederlands zou je heel erg goed doen. ook in je thuisland moet je je aan de regels houden.

  10. theo

    wat een onzin dat het niet goed geregeld wordt marbo begin al om 5 uur in de ochtend om alle kramen neer te laten zetten
    zoals er gezegd word over rommel achter laten dat wordt door de gemeente opgeruimd en daar moet marbo heel veel voor betalen waarom gaat het op andere plekken in utrecht wel goed o.a straatweg en overvecht
    er is veel werk om een braderie te organiseren je ben er ruim een jaar mee bezig
    als er niets gedaan wordt in de lombok dan klagen de mensen ook
    waarom was er vroeger een kermis en nu niet meer omdat te veel vernield wordt door de bewoners van lombok

  11. L. Brons

    Als ervaring deskundige kan ik de markten redelijk goed inschatten.
    Het kortzichtig om de vergunning niet te verlenen. De Marbo markten zijn goed georganiseerd.
    De handhaving van uit de gemeente is echter bedillerig en vaak kortzichtig.
    Marbo weet het voor elkaar te krijgen ook veel mensen van buiten de stad te trekken. De markt is een aanvulling op het winkel gebeuren van de stad. En geeft een positieve reuring. Ook geeft het werkgelegenheid. En bevorderd het de sociale cohesie in de multiculturele stad die Utrecht is.
    Ik vraag de gemeente om visie en om de vergunning te verlenen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).