Utrechters die graag zwerfafval op straat willen opruimen, kunnen van de gemeente een gratis knijper krijgen. De uitgifte van deze knijpers was tijdelijk stil komen te liggen vanwege de coronamaatregelen.
Wanneer inwoners nu een knijper aanvragen, wordt deze thuisbezorgd of het gereedschap kan worden opgehaald bij een van de afvalscheidingsstations in de stad. Buiten de hekken van deze stations zijn zogenoemde knijperhubs geplaatst.
“Het is ontzettend fijn dat we deze enthousiaste inwoners op dit moment van een knijper kunnen voorzien. Ik waardeer het enorm dat steeds meer Utrechters tijdens hun ommetje de stad een stukje schoner achterlaten”, zegt wethouder Kees Diepeveen.
Hub
Het idee van de knijperhub komt van inwoner Anton Damen en wijkopzichter Jaco Brobbel Dorsma. Damen: “Op een wijkbewonersavond vertelde ik dat de meest gestelde vraag aan mij was: ‘Hoe kom ik aan zo’n knijper?’. Zo kwam ik op het idee van de knijperhub.” De eerste knijperhub werd begin 2019 in Lunetten geplaatst en wordt volgens de gemeente sindsdien intensief gebruikt.
Vorig jaar steeg de aanvraag van knijpers in de gemeente Utrecht. Begin 2020 waren er ongeveer 300 vrijwilligers die een knijper hadden aangevraagd, eind 2020 hebben ruim 1.800 Utrechters een knijper van de gemeente gekregen om zwerfafval mee op te rapen. Op dit moment ontvangt de gemeente naar eigen zeggen wekelijks zo’n 15 tot 20 aanvragen voor een gratis knijper.
De knijper kan worden aangevraagd door een berichtje te sturen naar samenschoon@utrecht.nl.
17 Reacties
ReagerenIs er al iemand die een knijper heeft aangevraagd? Ik krijg de melding dat het genoemde e-mailadres niet bekend is. (op de site van de gemeente staat hetzelfde adres
@x: je hebt zeker die laatste punt (.) meegekopieerd. Mailadres werkt. Of je antwoord krijgt is een tweede 😉
Het valt me op dat in deze corona-tijd, de stad een stuk schoner is. En wat me ook opvalt is dat bewoners te beroerd zijn om de rommel in hun directe woonomgeving op te ruimen. Met uiteindelijk ratten als gevolg. Handhaven en boetes uitdelen waar de woonomgeving niet opgeruimd is. Leg wijk voor wijk onder de loep. Verras bewoners niet, maar kondig het van te voren aan. En dat geldt voor achterstandswijken, maar ook voor het Wilhelminapark. Bij de komende verkiezingen stemmen velen op een milieu-vriendelijke partij, maar wat doet u zelf? Verder is de politiek ook wel erg traag hoor, als ik kijk naar het statiegeld op blikjes. Doorpakken mensen.
Heb er vandaag een opgehaald bij een afvalscheidingsstation en direct een hele vuilniszak aan rotzooi verzameld, alleen al in mijn eigen straat. Jammer dat het nodig is, maar goede actie gemeente Utrecht!
Fijn zo’n grijper! Ik weet natuurlijk dat de overheid het geweldsmonopolie bezit, en dat is maar goed ook. Maar ik zou soms, met zo’n grijper wel even die onverlaten willen meppen die hun blikjes, flesjes en niet te vergeten peuken in de vrije natuur en op straat smijten! Kent u dat gevoel?
Dus intussen meer dan 1800 knijpers uitgedeeld?
Utrecht participeert enthousiast!
Stuk goedkoper voor de gemeente ook, die bespaart lekker op de vuilnisbakken.
@Hugo Aylva
“maar goede actie gemeente Utrecht!”
U heeft een goede actie verricht door vandaag een hele vuilniszak aan rotzooi te verzamelen.
Terwijl de gemeente op kosten van de belastingbetaler slechts de knijpers heeft gekocht.
Een truc van de overheid en veel politieke partijen is het gratis aan het werk zetten van burgers en daarna over de rug van dezelfde burgers met de eer willen gaan strijken.
Wat een goeie actie!
Meteen aangevraagd.
Er wordt helaas zelden tot nooit gehandhaafd op het vervuilen van de openbare ruimte. Bij mij in de buurt staat bijna elke avond dezelfde (auto)hanggroep die telkens weer een teringbende achterlaat. In plaats van hen eens te beboeten en weg te sturen, stuurt de gemeente elke ochtend een medewerker om de parkeerplaats op te ruimen.
Respect voor de mensen die zich hiervoor inzetten.
@Bernhard heel herkenbaar dat is bij mij in de buurt ook zo. Gemeente Utrecht weigert structureel om te handhaven maar wel op kosten van de Utrechtse belasting betaler het op laten ruimen.
@ Kadoendra
Wat een rare omkering van zaken.
Waarom moet gemeentepersoneel eigenlijk de troep van ons zelf opruimen en doen wij dat als samenleving niet gewoon zelf? Je kan wel alles uitbesteden aan anderen, maar wij zijn nog altijd zelf de samenleving.
Geen opvoeding gehad, dan is zo’n actie noodzakelijk. Iets voor de basisscholen om dat er ingeramd te krijgen bij de leerlingen ?
@Bernard.
Bij mij in de buurt staat bijna elke avond dezelfde (auto)hanggroep die telkens weer een teringbende achterlaat.”
Bij mij voor de deur ook zo’n hangplek. Ik ga juist opruimen als ze er zitten. En zeg dan met een vriendelijke toon: “Ik neem aan dat die rommel niet van jullie is, toch?” “We kunnen het met z’n allen schoonhouden toch, want daar is de prullenbak”. Krijg altijd te horen dat het niet van hun is.
Hoop dat mijn manier van ermee omgaan, toch op den duur tot ze doordringt en ze hun eigen rommel opruimen. Ik bemerk dat er minder vuil achtergelaten wordt. Maar helemaal opgeruimd is het nog niet.
@ Bernhard & Nydi: Gewoon een keer een fles mayonaise leegspuiten op die locatie. En dan zeggen dat dat ook niet van jou is.
Hoewel het een mooi initiatief is, komt het het er inderdaad op neer dat je andermans rotzooi aan het opruimen bent. Ik heb een keer iemand aangesproken op het gooien van afval in Kanaleneiland. Daarna nooit meer…
Graag wil ik 2 van die knijper, maar waar kan ik die ophalen?
1 Waar kan ik de opgeraapte troep kwijt?
Vaak loop ik met 2 zware volle zakken verzamelde troep en kan die nergens kwijt! Waar afvalbakken zijn, doe ik het zo mogelijk erin (ook geen pretje, met name in de bakken met een kleine opening) maar b.v. op de Floridadreef zijn geen afvalbakken. En een heleboel troep. HELP AUB! Zo kan ik niet doorgaan.
2 De knijper is te lang voor iemand van 160cm, het is lastig de dingen in de zak te doen. Pijn in mijn arm.
Bedankt voor de ondersteuning!