Utrecht gelooft – Hoe het kan dat deze kerk elke zondag vol zit | De Utrechtse Internet Courant Utrecht gelooft – Hoe het kan dat deze kerk elke zondag vol zit | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht gelooft – Hoe het kan dat deze kerk elke zondag vol zit

Utrecht gelooft – Hoe het kan dat deze kerk elke zondag vol zit
Lydia Kansen-Brasz, dominee van de Nieuwe Kerk in Wittevrouwen.
In de serie ‘Utrecht gelooft’ gaat DUIC in gesprek met de geestelijk leiders van de stad. Wie zijn zij, wat doen ze en welke plaats heeft hun religie in Utrecht? In het tweede deel van de serie spreken we met Lydia Kansen-Brasz, dominee van de, bij de Protestantse Gemeente Utrecht aangesloten, Nieuwe Kerk in Wittevrouwen.

In de serie ‘Utrecht gelooft’ gaat DUIC in gesprek met de geestelijk leiders van de stad. Wie zijn zij, wat doen ze en welke plaats heeft hun religie in Utrecht? In het tweede deel van de serie spreken we met Lydia Kansen-Brasz, dominee van de, bij de Protestantse Gemeente Utrecht aangesloten, Nieuwe Kerk in Wittevrouwen.

Lydia Kansen (57) komt mij tegemoet en stelt vriendelijk voor om eerst een kijkje te nemen in de kerk. Sinds 2013 is ze werkzaam als predikant bij De Nieuwe Kerk in Wittevrouwen. Het is een grote ruimte met vooraan een podium – relatief nieuw, vertelt Lydia – waar onder andere een drumstel staat. Lydia: “Er passen ongeveer 500 mensen in en de laatste tijd zitten we iedere zondag bijna vol.”

Is het wel eens zo vol dat er er mensen moeten staan?

“Nee, dat niet. Dat zou ook niet veilig zijn. Mensen kunnen de dienst ook online bijwonen en terugkijken dus als er geen plek meer is, doen ze dat liever. Voor ons is dat nu echt een belangrijk vraagstuk: hoe gaan we om met de groei? Het blijkt namelijk dat de groei van een kerk stopt wanneer de kerk vol is, dus we moeten op een bepaalde manier meer ruimte gaan maken.”

In deel 1 van deze serie spraken we met imam in opleiding Osman Celil Ziylan en hij vroeg zich af hoe deze kerk omgaat met de trend van ontkerkelijking in Nederland. Is dat een uitdaging voor jullie?
“Ja, dat is zeker een uitdaging. We zijn een groeiende kerk, dus ontkerkelijking lijkt hier niet te spelen, maar dat geloof niet meer vanzelfsprekend is, geldt ook voor ons. De uitdaging is dan ook: hoe blijft geloof relevant voor mensen die in deze drukke tijd leven? Hoe kun je als kerk mensen daarin ondersteunen?”

Waar hebben jullie de groei aan te danken?
“Een deel van de groei gaat vanzelf. Ieder jaar krijgen we er ongeveer negentig nieuwe mensen bij. Een aantal gaat ook weer weg, meestal in verband met een verhuizing, maar het percentage dat komt is nog altijd hoger dan het percentage dat weggaat. Als je eenmaal groeit, wordt dat proces vaak versterkt. Heel belangrijk in het proces van groei voor ons is het gebed van gemeenteleden. Geloof is uiteindelijk ook een soort mysterie. We kunnen groei en geestelijk leven niet ‘fiksen’, maar we kunnen wel wat verwachten van God. We zijn als Nieuwe Kerk gericht op de kern van het geloof en dat is Jezus Christus. We willen voor en met hem leven en dat overbrengen. Dat vraagt om keuzes maken en moed om die achter die keuzes te blijven staan.”

Wie zijn jullie kerkgangers?
“De Nieuwe Kerk is een gemeente met veel jonge mensen. Ouderen komen hier niet zo veel meer in de diensten. De meesten zijn hoogopgeleid en tussen de twintig en veertig jaar waardoor er ook veel jonge kinderen komen. Ook mensen die niet vertrouwd zijn met de kerk kunnen hier vrij makkelijk inschuiven, omdat we over het algemeen heel toegankelijk zijn. De sfeer in de kerk is inhoudelijk klassiek, maar qua vorm niet. We hebben bijvoorbeeld een orgel én een band die ons op zondag begeleiden. Voor geïnteresseerden organiseren we ook cursussen om kennis te maken met het christelijk geloof.”

Wat is voor jullie als kerk belangrijk als het ‘geloven’ betreft?
“De diensten zijn voor ons belangrijk. Heel veel gemeenteleden komen op zondag naar de kerk en daarom is het belangrijk dat de diensten zowel inhoudelijk als existentieel relevant zijn. We willen dat de diensten theoretisch goed onderbouwd zijn, maar ook van betekenis zijn voor het leven. Zo helpen de diensten om het geloof een plaats te geven in je leven.”

Hoe blijft geloof relevant voor mensen die in deze drukke tijd leven?

Spelen jullie dan ook in op de actualiteit?
“Ja, mijn collega en ik proberen wel aan te sluiten bij wat er in de gemeenschap leeft. Geloof heeft namelijk ook betrekking op actuele thema’s en dan wordt ons gevraagd om daarbij stil te staan. Hoe gaan we met de bijbel om? Neem je de bijbel letterlijk of zie je het als leidraad en hoe ziet dat er dan uit? Belangrijk is in ieder geval om elkaar te blijven zoeken en respecteren en elkaar te blijven bevragen.”

Wanneer besloot je eigenlijk om dominee te worden?
“Toen ik dertien was. Dat was toen best bijzonder, want ik ben opgegroeid in de christelijk gereformeerde kerk waar het een traditie was dat je geen dominee kón worden als vrouw. Ik heb toen eerst Gymnasium gedaan en heb daarna theologie gestudeerd. Mijn masterscriptie schreef ik over de rol van vrouwen in de kerk. Overigens was het geen discussie destijds: vrouwelijke dominees in die kerk waren er gewoon niet. Ik ben er uiteindelijk – zonder wrok – weggegaan.”

Wat zijn je voornaamste taken als dominee en als predikant?
“Als predikant ben je de enige professional en de enige betaalde kracht van de kerk. Je begeleidt veel vrijwilligers zodat zij hun taken in de kerk goed kunnen uitvoeren. Verder bereid je diensten voor, je studeert en uiteraard ga je ook voor bij diensten. Een groot deel van mijn werk is het betrokken zijn bij mensen op kruispunten van hun leven, zoals bij ziekte en overlijden, maar ook bij feestelijke gelegenheden, zoals een geboorte en een huwelijk. Daarnaast begeleid ik mensen, die worstelen met geloofs- en levensvragen. Soms is dat in een groep, soms individueel.”

Zijn dat mensen die twijfelen aan het bestaan van God?
“Deels zijn het mensen met twijfel, maar het zijn ook mensen die dingen hebben meegemaakt. Mensen die wel willen groeien in geloof maar bijvoorbeeld bitterheid naar God kennen en die zich afvragen of God wel betrouwbaar is. Ook speelt in deze geloofsvragen onze cultuur mee: het opgejaagde. Alles moet mooier, beter en er ligt een druk op het leven. Het is mooi als dan toch de aanvaarding komt: ‘het is goed zo’ en ‘God is goed’. Het grote krijgt dan mensenmaat.”

Je hebt bij de Nieuwe Kerk ook een collega-predikant. Hebben jullie specialisaties?
“We proberen elkaar zo veel mogelijk aan te vullen en te werken vanuit onze eigen talenten, want dan kun je elkaar versterken en verschillende aspecten van ‘kerk-zijn’ uitleven. We zijn op dit moment wel op zoek naar een kinderdominee voor de grote groep kinderen en tieners.

Er zijn gelovigen die kritische vragen zien als een blijk van ongeloof

Eerder vertelde je dat jullie naar manieren zoeken om groei van de kerk mogelijk te maken. Hoe doen jullie dat?
“We stellen onszelf bijvoorbeeld de vraag: hoe kunnen we op een andere manier een kerk zijn dan een kerkdienst houden? We kunnen bijvoorbeeld pionieren in andere delen van de stad, maar we experimenteren ook met bepaalde ideeën. Zo hadden we voor kerst de kliederkerk voor kleine kinderen en zijn we op sociale media heel actief. We bereiken nu namelijk een bepaalde groep, maar ook een hele grote groep niet. Overigens is de hele protestantse gemeente Utrecht hiermee bezig. Overvecht vraagt bijvoorbeeld weer een andere aanpak dan Hoograven of Wittevrouwen.”

Wat is het grootste misverstand over je geloof?
“Dat het gaat om regeltjes en dat gelovige mensen wereldvreemd zijn en hun hersens niet kunnen gebruiken. Ik heb daar in december een blog over geschreven. Iemand zei tegen mij: ‘Christenen leven echt in een bubbel’. We kregen toen een heel mooi gesprek en ontdekten dat hij net zo goed in een bubbel zat. Voor een deel is het trouwens wel terecht. Er zijn gelovige mensen die, als je een kritische vraag stelt, dat zien als een blijk van ongeloof. In mijn studietijd zag ik dat je volgens sommigen beter niet teveel moest vragen. Ik denk dat je altijd moet blijven vragen en eerlijk moet zijn dat je op sommige vragen geen antwoord hebt. Geloof gaat ook over andere zaken.”

“Soms zit ik in het Griftpark en lees ik een boekje over mijn werk of de bijbel. Dan word ik nog wel eens aangesproken en dan vragen mensen: ‘je lijkt normaal én je gelooft?’. Ze vragen zich af wat mij bezielt om christen te zijn en dan ontstaat een mooie gesprek, want wat bezielt je om daar zo negatief over te denken? Dan ontmoet je elkaar voorbij de vooroordelen.”

Voor het volgende artikel spreek ik met een rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Utrecht. Welke vraag zou je de rabbijn willen stellen?
“Wat zou de stad Utrecht verliezen als de Liberaal Joodse Gemeente hier niet zou zijn?”

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).