‘Utrecht groeit iets minder hard vanwege geringe woningbouw en corona’ ‘Utrecht groeit iets minder hard vanwege geringe woningbouw en corona’

‘Utrecht groeit iets minder hard vanwege geringe woningbouw en corona’

‘Utrecht groeit iets minder hard vanwege geringe woningbouw en corona’
Archiefbeeld
Het inwoneraantal van Utrecht groeit iets minder hard dan eerder werd geschat. In 2020 bleek uit de bevolkingsprognose van de gemeente namelijk dat de grens van 400.000 inwoners in 2027 zou worden behaald, maar nu is dat aangepast naar 2028. Deze vertraagde groei is onder meer het gevolg van de geringere woningtoename en van de coronapandemie.

Het inwoneraantal van Utrecht groeit iets minder hard dan eerder werd geschat. In 2020 bleek uit de bevolkingsprognose van de gemeente namelijk dat de grens van 400.000 inwoners in 2027 zou worden behaald, maar nu is dat aangepast naar 2028. Deze vertraagde groei is onder meer het gevolg van de geringere woningtoename en van de coronapandemie.

De gemeente maakt elk jaar een prognose van de bevolkingsgroei van de stad. Hierin is de meest waarschijnlijke ontwikkeling van de Utrechtse bevolking te zien. Deze prognose is gebaseerd op de geplande woningbouw in combinatie met de demografische trends rond geboorte, sterfte en migratie.

In de huidige bevolkingsprognose is te lezen dat Utrecht op 1 januari van dit jaar 359.355 inwoners telde. De verwachting is dat dit aantal in 2040 is gegroeid naar 474.000 Utrechters. Dat is dus een toename van 115.000 inwoners in 19 jaar tijd.

Woningen

Deze, volgens de gemeente ‘flinke toename’, is mede mogelijk omdat in de komende 19 jaar het aantal Utrechtse woningen met 57.000 huizen toeneemt. De Merwedekanaalzone, het Jaarbeursterrein en Leidsche Rijn zijn gebieden waar komende jaren veel gebouwd moet worden.

“Maar er wordt ook gebouwd op kleinere plekken, zoals bij de 2e Daalsedijk en het Kruisvaartterrein. Ook in de binnenstad, het stationsgebied, Utrecht Science Park, Leidsche Rijn Centrum en Papendorp is ruimte voor extra woningen, winkels, bedrijven, cultuur en maatschappelijke instellingen”, is te lezen in de bevolkingsprognose.

Zuidwest

Volgens de prognose zullen alle Utrechtse wijken tot 2040 groeien. De helft van de groei wordt opgevangen in Zuidwest en Leidsche Rijn. “Zuidwest krijgt er naar verwachting tot 2040 ruim 32.000 inwoners bij (groei van 84 procent) en wordt met meer dan 70.000 inwoners de grootste wijk.” In Zuidwest liggen onder meer Kanaleneiland, Transwijk en Dichterswijk.

In Leidsche Rijn, ook een belangrijke ‘groeilocatie’, groeit het aantal inwoners tot 2040 met 22.000 inwoners. Dat is een toename van 53 procent. “Maar ook de wijken Oost, Overvecht, Binnenstad en West groeien aanzienlijk, elk met 9.000 tot 15.000 inwoners.”

Een logisch gevolg van het groeiende inwoneraantal is een toename van de bevolkingsdichtheid. In 19 jaar tijd zal dit toenemen van ongeveer 3.600 inwoners per vierkante kilometer naar 4.800 mensen. Een toename van 1.200 inwoners per vierkante kilometer.

65-plussers

In weliswaar alle leeftijdsgroepen wordt een toename verwacht, maar de 65-plussers stijgen naar verwachting procentueel het sterkst; van 37.900 in 2021 naar bijna 61.000 in 2040. Deze groep neemt daardoor met zo’n 60 procent toe. “Deze toename komt met name door het ouder worden van de mensen die al in Utrecht wonen.”

Van de mensen die naar Utrecht komen is maar een klein deel 65 jaar of ouder. De vergrijzing gaat hier dan ook minder hard dan in de rest van Nederland. In 2040 is zo’n 13 procent van de Utrechters 65 jaar of ouder. Landelijk ligt dit percentage op 20 procent. “Utrecht is en blijft een jonge stad.”

Basisschool

Ook het aantal jonge kinderen van 0 tot en met 3 jaar zal na een daling in de afgelopen jaren waarschijnlijk weer ‘sterk’ toenemen. Dit jaar lag dat aantal nog op 1.479 en in 2040 is het volgens de prognose gegroeid naar 2.023. Dit heeft onder meer gevolgen voor het aantal basisschoolkinderen. Vanwege de eerdere daling zal dit aantal namelijk eerst afnemen, maar daarna sterk groeien.

Deze groei is, zoals eerder beschreven, mogelijk omdat er in Utrecht de komende periode woningen bij worden gebouwd. In de prognose is te lezen dat er tot 2039 57.000 huizen in Utrecht bijkomen. Dit is nieuwbouw minus sloop.

Corona

Tot slot heeft de coronapandemie invloed op de bevolkingsgroei. Door oversterfte en een lagere migratie vanuit het buitenland groeit de bevolking van Utrecht tijdens de coronacrisis minder hard dan eerder voorspeld. De gemeente heeft daarom het groeicijfer naar beneden bijgesteld.

“Het moet nog blijken of deze demografische effecten tijdelijk zijn of ook op de langere termijn doorwerken. Het is wel aannemelijk dat in de eerstvolgende jaren enig effect hiervan te zien zal zijn.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Allemachtig!
    474.000 Utrechters in 2040?
    Een toename van 57.000 woningen met 115.000 inwoners in 19 jaar tijd.
    Van ongeveer 3.600 inwoners per km2 naar 4.800 per km2, terwijl het nu al echt niet leuk meer is. Een totaal doom scenario want de stad wordt zo echt onleefbaar en onbereikbaar.
    Maar er is hoop….

    Er zijn per 1 januari 2021 volgens het CBS 838.661 tachtig plussers in Nederland. Hoogbejaarde mensen welke binnen nu en 5-10 jaar zullen overlijden.
    De leeftijdsgroep tussen 70-80 jaar is nog veel groter, namelijk 1.615.093 mensen.
    Ook deze mensen zullen de komende 10-15 jaar ooit het leven laten.

    Deze 2.453.757 mensen zullen na hun overlijden een woning achterlaten, dus ruim 2 miljoen woningen bovenop de huidige politieke bouwwens van 1 miljoen nieuwe woningen om die verwende millennials te plezieren. Dat zijn in totaal ruim 3 miljoen woningen die binnen nu en 15 jaar vrijkomen.

    Daarmee legt de natuur een bom onder de huidige populaire politieke retoriek van ‘bouwen, bouwen, bouwen’. Want die hele huizenmarkt lazert binnen afzienbare tijd in elkaar omdat de rente hoe dan ook zal stijgen en het aanbod de vraag ruimschoots zal overtreffen, nog voordat die 1 miljoen huizen gebouwd zijn of die 57.000 Utrechtse woningen kunnen worden opgeleverd.

    Als klap op de vuurpijl, de meeste van die dik 2 miljoen woningen die straks vrijkomen staan niet eens in de grote steden maar in de groene ruimte van onze provincies.
    Dus binnen nu en 10 jaar gaat er een enorme uittocht van de steden naar de provincies opgang komen omdat daar het echte gras ook echt groener is…

  2. wollie

    met de huidige oversterfte wordt het vanzelf weer betaslbaar om in/rond Utrecht te wonen 👍🏻

  3. Ties

    Ach, in 2040 komen we erachter dat het veel sneller gaat met de zeespiegelstijging vanwege de klimaatverandering en dat een groot gedeelte vd Randstad op termijn niet meer houdbaar is als woongebied (misschien al rond 2075, wat vanaf 2040 al best snel is).

  4. Bill

    Nou gemeente, wederom bevestigt dat de bouw achterloopt. In andere steden gaat het aanmerkelijk harder, er dienen wat mouwen te worden opgestroopt. Knallen met die woningen!!

  5. Bill

    @Koel Hoofd: Wat een heibel om niets. Utrecht is qua dichtheid de 12e stad van Nederland, dus zo plat als een dubbeltje en ruim opgezet. Beetje een idee welke gigantisch “onleefbare” en “onbereikbare” steden er met een aanmerkelijk grotere dichtheid in de top-5 staan?

    1. Den Haag – 6459 inwoners/km²
    2. Leiden – 5674 inwoners/km²
    3. Haarlem – 5476 inwoners/km²
    4. Amsterdam – 5160 inwoners/km²

    Krokodillentranen om niets dus, in Utrecht kan er nog een zeer grote verstedelijkingsslag worden gemaakt zonder dat er ook maar iets aan de kwaliteit van leven in de stad verandert. Sterker nog, er kan heel veel kwaliteit worden toegevoegd in combinatie met verdichting.

  6. Scherpschutter

    @Koel Hoofd

    “Dus binnen nu en 10 jaar gaat er een enorme uittocht van de steden naar de provincies opgang komen omdat daar het echte gras ook echt groener is..”

    Dat is nu al gaande. Vermogenden en jonge Nederlandse gezinnen verlaten Utrecht massaal! Pak de cijfers er maar eens bij. Het binnenlandse verhuissaldo voor Utrecht is rond de -2000 per jaar. Er verhuizen ieder jaar veel meer mensen binnen Nederland uit Utrecht dan er naar Utrecht toeverhuizen. Utrecht is zeer impopulair onder de Nederlandse bevolking.

    Wel logisch ook. Voor 6 ton een aardig 200m2 boerderijtje met lap grond in de provincie in alle rust en veiligheid zonder links ge-wap, of een troosteloze Oostblok hut van 50m2 zonder parkeerplaats in een GroenLinks/D66 paard-en-wagenkolchoz, met overal sociale huurwoningen om je heen en een op hol geslagen politieke kaste die je dan ook nog je vlees wil afpakken om je ook van het laatste restje levensvreugde te beroven…

  7. RABE

    Dus niet bouwen is geen groei. De oudjes blijven in hun eengezinswoning en de jeugd blijft thuis wonen. Zo ie het nu. Doe er wat aan.

  8. Jeroen

    Niet gek natuurlijk, iedereen met een beetje centen verlaat die op hol geslagen linkse autohatende bende voor een huis wat wel betaalbaar is, waar je gewoon kan parkeren op je oprit en waar je niet tussen het geteisem hoeft te wonen.

  9. katja

    Jippie !

  10. Massegast

    Waarom hebben de reageerders het niet over de immigratie? En verder: Zet een premie op doodgaan om het hele proces te versnellen.

  11. Moniek

    Waar wilt u “de oudjes” naartoe hebben, Rabe? Denkt u dat die gemakkelijk een andere woning vinden? De verzorgingshuizen zijn intussen allemaal weg.

  12. cornelia

    Geringe woningbouw?? Wat bedoelt u?? Het is ongelooflijk wat er allemaal gebouwd wordt. Om ons heen ( utrecht noord oost) verrijzen gigantische appartementengebouwen!!! Daar kunnen heel veel mensen wonen, ik zou graag zien dat de woningbouw nu afgeremd gaat worden en dat zo de stad nog een beetje leefbaar blijft.

  13. cOEN

    De forum reaguurdertjes zijn weer massaal losgelaten op duic. Wordt er niet bepaald gezelliger op.

    Het doet me wel deugd dat ze niet in Utrecht wonen, Utrecht ontvlucht zijn of dat nog gaan doen.

  14. Koel Hoofd

    @Bill
    Wat doe je hier dan nog als het in Den Haag, Leiden, Haarlem en Amsterdam zoveel beter is?
    Of kan je het intussen niet meer betalen om daar te wonen?

  15. Utrechter2

    @Bill: de dichtheid van Utrecht is op papier kunstmatig laag door lappen (voormalige) landbouwgrond die ook geen recreatieve functie hebben. Rijnenburg, en minder bekend: het lap grond ten noordwesten van Maarssenbroek richting Breukelen. Komt door annexatie en herindeling. Als de gemeente Utrecht de gemeente Bunnik zou annexeren dan zou de dichtheid van Utrecht ook direct dalen terwijl aan de feitelijke bebouwingsdichtheid in Utrecht niks verandert.

  16. Bill

    @Utrechter2: Zie je bij bijvoorbeeld Amsterdam en de haventerreinen ook, maar ondanks dat zijn er gigantisch veel laagbouwwijken (3 lagen) die prima voor inbreiding geschikt zijn, zonder dat de leefbaarheid er onder hoeft te lijden.

    @Koel Hoofd: Kom je nu met dit soort argumenten?? Dan weet ik genoeg over mijn steekhoudende punten.
    Terzijde, ik heb in het verleden met veel plezier in Amsterdam en Den Haag gewoond, ik spreek dus uit ervaring.

  17. Utrechter2

    @Bill: je geeft met de haventerreinen al aan dat woningdichtheid binnen een gemeente erg betrekkelijk is. Maar Utrecht wil niet alleen verdichten op voormalige bedrijfsterreinen maar in bestaande woonwijken en buurten.

    Een ander probleem met verdichting is dat de woningnood daar niet of tergend langzaam mee wordt opgelost, te laat voor alle stelletjes die al jaren zitten te wachten. Maar dat komt omdat VVD en CDA net zo hard hebben meegetekend aan strenge CO2- , stikstofwetgeving en energiewetgeving als D66 en GroenLinks. Als VVD en CDA dat nu eerlijk toegeven hoeven we ook niet meer geheimzinnig te doen of te doen alsof de woningnood een niet te bevatten natuurverschijnsel is. Nog beter, dan hoeven we niet, zoals elke fatsoenlijke gemeente tegenwoordig doet, de ouderen de schuld te geven van de wooncrisis.

  18. Nina

    De woningnood. Ik vind het frappant hoe men zegt dit niet te hebben zien aankomen.

    Voor de huidige vergrijzing (een heuse babyboom) is wederom niet gespaard. Altijd moeten o.a. de AOW en de zorgkosten betaald worden uit de actuele opbrengsten. Om te bezuinigen op deze zorgkosten is bedacht om verzorgingshuizen te sluiten en mensen zo lang mogelijk (en nog langer) thuis te laten wonen met thuiszorg en gesubsidieerde trapliften. Dit met helaas schrijnende gevallen tot gevolg.

    In welk huis wonen deze vaak inmiddels alleenstaande mensen nu? Inderdaad. Vervolgens las ik afgelopen week het verwijt dat oudere mensen te lang in hun eigen gezinswoning blijven wonen. Ehm…..dat was toch de bedoeling?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).