Utrecht groeit met 4931 inwoners | De Utrechtse Internet Courant Utrecht groeit met 4931 inwoners | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht groeit met 4931 inwoners

Utrecht groeit met 4931 inwoners
In 2017 is het aantal Utrechters gegroeid met 4931. De sterke groei komt vooral door de jonge bevolking die de stad rijk is, waardoor er meer mensen geboren worden.

In 2017 is het aantal Utrechters gegroeid met 4931. De sterke groei komt vooral door de jonge bevolking die de stad rijk is, waardoor er meer mensen geboren worden.

 De bevolking is in 2017 landelijk, met ongeveer 100 duizend inwoners, vrijwel net zo veel gegroeid als in 2016. In 91 van de 388 gemeenten is het aantal inwoners in 2017 gedaald. In Utrecht steeg de bevolking, en volgens de verwachtingen blijft dit ook zo doorgaan. Het inwoneraantal in Utrecht steeg met 4931.

Amsterdam kreeg er met ruim 11,5 duizend de meeste nieuwe inwoners bij. De hoofdstad wordt gevolgd door Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Almere, Eindhoven, Nijmegen en Tilburg. Per duizend inwoners groeide het inwoneraantal in Utrecht het hardst van de grote steden.

7 Reacties

Reageren
 1. Toine Goossens

  De nadruk in dit bericht ligt op de groei van het aantal geboortes. Bij publicatie van de bevolkingsprognose 2017 in november lag de nadruk op de grote toename van het aantal jongeren tussen 12 en 17 jaar.

  Deze publicitaire nadruk verdoezelt de werkelijkheid. Utrecht wordt ouder. Groeit de stad tot 2020 met gemiddeld 5,2%, het aantal 65+ groeit met 6,6%.
  0 tot 3 jarigen groeit slechts met 4,8%, 4 tot 11 jarigen met 2,0%.

  Zo gauw de kinderen buiten willen spelen trekken hun ouders de stad uit.
  Pubers groeien met 8,6% het hardst, maar dat is een relatief kleine groep. Net de jonggeborenen. Die krijgen wel de meeste aandacht in de persberichten.

  Dat vertekent de werkelijke ontwikkeling en daarmee de politieke discussie.

 2. Paul

  Zowel het artikel van DUIC als de opmerking van Toine Goossens mist een bronvermelding. Met de recente meldingen rondom fake news geen overbodige luxe bij het roepen van getallen.
  NOS meldt juist weer dat het merendeel door migratie komt. https://nos.nl/artikel/2210151-100-000-inwoners-erbij-in-2017-merendeel-door-migratie.html

  Bron CBS?

 3. Eric

  Even een kleine notie: de cijfers zijn tot en met november, de cijfers van december komen eind januari en dan weten we hoeveel het bevolkingsaantal in Utrecht is toegenomen.

  Wat betreft de jonge gezinnen vertrekt een iets groter aandeel dan de voorgaande jaren, maar dat komt door de huizenmarkt die op gang is gekomen. Over de langere tijd bezien blijven nu juist meer gezinnen in de stad, dankzij de hoge huizenprijzen. De steden zijn in trek, vandaar ook de sterke groei in de steden en de kleinere kernen daarom heen.

 4. Toine Goossens

  @Paul,

  Het bevolkingsonderzoek is hier te vinden:

  https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/publicaties/onderzoek-en-cijfers/onderzoeksrapporten/bevolking-wonen-en-bouwen/

  @Eric,

  Het vertrek van gezinnen is nu 34% en stijgend. Hoe hoog was het vertrek in het verdere verleden?

 5. Utrechter

  Hier de bron. Met diverse filters is er inzage in de cijfers.
  Uit deze cijfers blijkt inderdaad dat Utrecht relatief meer stijgt dan Amsterdam. Utrecht groeit met 14% aan inwoners in 1 jaar, Amsterdam met 13%.

  https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/37230ned/table?ts=1514919562777

  https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/37230ned/table?ts=1514923631117

 6. Utrechter

  De cijfers voor migratie in stad Utrecht zijn hier te vinden. Hieruit blijkt dat niet-westerse migratie > westerse migratie.
  Dat cijfers niet over een kalenderjaar lopen of van een eerder jaar zijn is niet storend, het gaat om de overall trend en als het maar de laatst bekende cijfers zijn. Dit zijn cijfers die een verwerkingstijd nodig hebben en niet realtime beschikbaar zijn.

  https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/60056ned/table?ts=1514924103736

 7. Cico

  Paul, de bron staat gewoon onder het artikel van de NOS die je zelf plaatst. Je kan gewoon op de site van CBS meer cijfers erbij halen. Fake news is vaak een kwestie van slordig lezen, wat niet vreemd is met het verstrooide nieuws.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).