Utrecht hangt voortaan op 30 juni vlag halfstok om slavernijverleden in Utrecht te herdenken Utrecht hangt voortaan op 30 juni vlag halfstok om slavernijverleden in Utrecht te herdenken

Utrecht hangt voortaan op 30 juni vlag halfstok om slavernijverleden in Utrecht te herdenken

Utrecht hangt voortaan op 30 juni vlag halfstok om slavernijverleden in Utrecht te herdenken
Foto: Gemeente Utrecht
Utrecht gaat op 30 juni voortaan de vlag halfstok hangen. De gemeente doet dit om het slavernijverleden in Utrecht te herdenken. Tijdens Keti Koti zaterdag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd en wordt de vlag in de top gehesen.

Utrecht gaat op 30 juni voortaan de vlag halfstok hangen. De gemeente doet dit om het slavernijverleden in Utrecht te herdenken. Tijdens Keti Koti zaterdag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd en wordt de vlag in de top gehesen.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma bood vorig jaar excuses aan voor de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten om vanaf vandaag op 30 juni de vlag halfstok te hangen. Vrijdag wordt in het Griftpark ook het slavernijmonument Vlucht en Verzet onthuld. Het monument werd gemaakt door kunstenares patricia kaersenhout.

In Utrecht wordt op 1 juli Keti Koti gevierd. De gemeente hijst de vlag dan in de top. Op verschillende plekken in de stad wordt Keti Koti gevierd, met verschillende activiteiten. DUIC maakte een overzicht van wat er zaterdag allemaal te doen is.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Erik van der Marel

  Elk jaar? En dat voor een stad die voor zijn eigen gewin nooit heeft deelgenomen aan koloniale ondernemingen. Een vlag halfstok hangen moet wel betekenis hebben. En die heeft het wellicht enigszins dit bijzondere jaar, maar elk jaar is natuurlijk weer over the top.

 2. HenQ

  Ha! Ik heb liever een maatschappij waar je niet als blanke man (witte cisman in D66 newspeak) standaard een schuldgevoel aangemeten krijgt.

 3. WJM

  Moet dat dan niet de Utrechtse rood-witte vlag zijn? In plaats van de nationale vlag? Niet een beetje vreemd……….

 4. Uuu

  @ HenQ

  Kan je mij eens uitleggen waarom jij je aangesproken voelt op wat (misschien) je voorouders hebben uitgevreten?

  Herdenken doe je, omdat historische gebeurtenissen wel degelijk nog doorwerken op huidige generaties (die nooit erkenning voor leed gekregen hebben).

 5. Uuu

  @ HenQ

  Het anti-woke gelul (van mensen als jij) is nog irritanter dan het woke-gelul zelf.

 6. W

  Een stad die de nationale driekleur op een bepaalde dag halfstok gaat hangen?! Ik neem aan dat het de locale tweekleur betreft!

 7. Vak J

  @ Uuu

  Mag iedereen een mening hebben?

  Het is ook erg overdreven al die zelfkastijding om maar als links College te willen deugen!

  De meeste Utregters hebben er helemaal niets mee!

  Fijne ” feestdag”

 8. Woke

  Direct weer schelden, uuu? Toon je fatsoen eens, man (of beter misschien: persoon).

 9. Ouwe Knar

  @Vak J
  Iedereen mag een mening hebben en die mogen anderen weer irritant vinden. Is dat zo ingewikkeld om te begrijpen?

  Wie ben jij trouwens dat je voor de meeste Utrechters denkt te kunnen spreken?

  @HenQ
  Bijzondere redenering. Krijgen alle Duitsers dan ook een schuldgevoel aangemeten door de jaarlijkse dodenherdenking? En moeten we daar dan ook maar mee stoppen?

 10. Vak J

  @ Ouwe Knar

  Dat is wat ik hoor op straat en in gezelschappen.

  De politiek, Colleges, linkse partijen leven alleen maar in hun eigen ik wil deugen bubbel zonder navraag te doen wat er echt leeft onder de burgers!

  Zolang types als Akwasi deelnemen aan dit debat, notabene nazaten van de grootste slavenhandelaren in Ghana, haak ik af.

  Dat is ook de reden dat nog maar 17% vertrouwen heeft in de politiek en Overheid, succes in je bubbel, de rest is allang afgehaakt!

 11. Uuu

  @ Vak J

  Wat is er mis met deugen? Liever deugen dan al dat tuig dat dagelijks voor problemen zorgt.

  Je zou maar goed zijn voor je medemens.

  Wat is er zelfkastijding aan het erkennen van historische gebeurtenissen die daadwerkelijk honderden jaren hebben plaats gehad, waar steden en provincies in wat wij nu Nederland noemend een hoofdrol in hadden en waar veel rijkdom (die je nog iedere dag om je heen ziet) mee verdiend is, en waar tot nu toe nul erkenning voor is gekomen? Ik heb zelf geen schuld of pijn (mijn voorouders ook niet, ik ken mijn familiegeschiedenis), maar erken de pijn van de voorouders van mensen die ook om mij heen zijn. Vandaar herdenken. Het gaat niet over zo maar iets he? Het gaat over andere mensen als minder dan een best zien en behandelen en mensen alle rechten afpakken. Daar gaat het over.

  Wie zegt trouwens dat de meeste Utrechters er niets mee hebben? De meeste mensen zijn helemaal niet tegen herdenken. Er zijn geen grootschalige protesten tegen herdenken bijvoorbeeld. Denk dat de meeste mensen het wel prima vinden om keti koti te herdenken eigenlijk, ook al doen ze dat zelf niet actief.

  @ Woke?

  Waar scheld ik precies? En wanneer?

 12. Ton

  @ vak J
  “Dat is wat ik hoor op straat en in gezelschappen.”
  Alsof je eigen bubbel geen bubbel is.

 13. Uuu

  @ Vak J

  Gooi vooral weer alles op een hoop

  Overigens, de herdenking van Keti Koti is er vooral ONDANKS de politiek gekomen en niet dankzij de politiek. Het is een krachtige lobby vanuit mensen geweest. De politiek (als geheel) heeft het zo lang mogelijk tegen gehouden.

  Dus kap met je anti links polarisatie. Dat heeft hier vrij weinig mee te maken.

  En dat de voorouders van Akwasi fout waren, maakt hem toch niet fout? Wat is dat voor een rare gedachtegang?

  En ja, je eigen kring mensen om je heen is nu eenmaal niet representatief voor de mens als geheel. Dat als leidende maatstaf nemen (en op basis daarvan anderen proberen te brainwashen) is al zooooo vaak gevaarlijk gebleken binnen de geschiedenis.

  Neem de boerendiscussie. Binnen kringen van mensen die bepaalde belangen hebben zal men geneigd zijn de boeren te steunen, dat leidt tot steun van net iets minder de helft van de Nederlanders (al neemt de steun wel al jaren af). De meerderheid, meer dan de helft van de Nederlanders, is wel degelijk voor stikstofmaatregelen. Alleen hebben die een minder krachtige lobby. Dus welke stemmen je om je heen hoort zegt vooral iets over in welke groepen je komt en bivakkeert. Het representeert alleen niet de tijdsgeest of de meningen van de meerderheid.

 14. Utrechtse Jantje

  Ik ben het helemaal met je eens beste @ WJM , voor de rest is het weer het bekende afzeiken van elkaars ideeën en meningen hier …..

 15. Vak J

  @ Uuu

  Jij bent er altijd als de kippen bij om alles maar goed te praten als iemand er anders dan jij over denkt, dat zijn we nu wel gewend, maar dat weerhoudt mij niet om mijn irritaties uit te spreken, en dat ben ik niet alleen, over bubbel gesproken @Ton

  Hoe vaak moeten er nog excuses worden gemaakt? Wanneer krijgt Nederland een keer excuses van bvb Spanje ( 80 jarige oorlog) Italië ( de Romeinen) ,Noorwegen/ Denemarken ( de Vikingen) Noord Afrikanen ( de Moren die ruim 1 mio blanke slaven hadden ) en wanneer hebben de Hindoestanen in Suriname excuses gegeven omdat zij ook vele slaven in dienst hadden.

  Zijn de Nederlandse Surinamers er slechter van geworden om na de onafhankelijkheid van 1975 hier te komen wonen? Deze hebben het veel beter dan de Surinamers die nog in Suriname wonen.Daarbij heeft Nederland tot op de dag van vandaag financieel bijgesprongen omdat daar oa 25 jaar een dictator ala Bouterse het voor het zeggen had, Suriname is anno 2023 nog steeds corrupt.

  Types als Sylvana Simons, Akwasi, Jeffrey O. hebben er een hysterisch verdienmodel van gemaakt,alsof zei last hebben van hun ” slavernij verleden” sterker…ze zijn in dat zgn ” racistische ” Nederland zeer welvarend geworden!

  Het is jammer voor de gewone Surinaamse mensen dat dit soort types constant polariseert en zielig doet, men is maar op 1 ding uit….geld!

  Als links Nederland dan zo graag wil deugen, heb dan het lef om andere landen te dwingen excuses te maken over wat zei in Nederland maar ook in Suriname hebben veroorzaakt ( Ghanezen)

  Al dat hypocriete gezeik zijn heel veel mensen zat….en dat zijn burgers uit mijn grote bubbel!

 16. JdV

  @uuu: hilarisch. ” omdat de voorouders van akwasi fout waren , maakt hem toch niet fout”?
  Serieus? Waarom dan excuses en herstelbetalingen? Waarom herdenken? Omdat mijn voorouders fout waren maakt mij toch niet fout? Woehahaha.

 17. Lisa

  @ JdV

  Excuses en herstelbetalingen, omdat mensen, families en inmiddels zelfstandige landen eeuwen op achterstand zijn gezet zodat rijke Nederlanders rijker dan rijk konden worden. Deze families behoren vaak nog steeds tot de elite.

  En nee, jij bent gewoon op dagelijkse basis nog steeds een fout figuur.

 18. Vak J

  @ JdV

  Precies…hij praat zichzelf klem,zoals in meer onderwerpen op Duic, zoals het radicale anti autobeleid van dit College, waardoor duizenden Utregters in de problemen gaan komen qua mobiliteit.

  En dan roepen dat wij onze welvaart aan het slavernijverleden te danken hebben is helemaal ridicuul, alleen rijke stadhouders en de adel hebben hiervan geprofiteerd, Jan met de Pet totaal niet. Daartussen door zijn er 2 wereldoorlogen geweest waarin Nederland feitelijk failliet was, en onze voorvaderen dat met de blote handen hebben moeten opbouwen van wat het nu is. Het word steeds gekker in dit land.

  Om een uitspraak van zijne hoogheid mw Kaag te citeren:
  ” wie zijn die mensen dan? “

 19. Janssen

  @ Vak J

  Als je zo wil opkomen voor Jan met Pet moet je ophouden met rechts en zeer rechts te stemmen.

  De zeer rechtse partijen scoren op anti-immigratie maar steunen in de praktijk het neo-liberale beleid van onder andere de VVD en dat gaat juist altijd ten koste van Jan met de Pet.

  En D’66 en de PvdA zijn geen linkse partijen (meer).

 20. Joes

  @ Vak J

  Ik zie UUU zich nergens klem lullen hoor.

  Zeer gedegen argumenten zelfs.

  Jij en JdV daarentegen……(alleen maar op de man spelen).

 21. Jazeb

  @ Vak J

  O my god, ga eens geschiedenislessen volgen. Overduidelijk je hele basisschooltijd en voortgezet onderwijstijd liggen slapen en dan nu met de meest kinkklare nonsens aan komen kakken.

  En wat een gebrek aan kennis over de wereld en over ontwikkelingen in de wereld en wat een outddated (wit) perspectief op de geschiedenis laat je zien. Echt een giga plank voor de kop. Manmanman. Blijf vooral zeuren dat JIJ het slachtoffer van alles bent. Manmanman

 22. Vak J

  @ Jazeb, ahh…wit perspectief? Gelijk die kaart trekken alsof het dan niet klopt…goed geïntegreerd man, maar niet heus, over zielig gesproken

  @ Joes, dat Akwasi zich niet moet aantrekken wat zijn voorouders hebben uitgevreten, maar wij wel moeten stil staan bij wat een select groepje adel heeft uitgevreten

  @ Janssen

  Ohh…ik stem dus rechts heb je voor mij al ingevuld, omdat ik niet mee ga in al die gekte? Ik kan me nog in weinig partijen vinden in Nederland, de enige linkse partij is de SP, maar die wil al het geld verdelen, ben je klaar mee als je grote investeringen heb gedaan en eindelijk wat gaat verdienen! Mijn hoop is gevestigd op een partij als BBB samen met Omtzigt, en dan een JA 21 voor een harder asielbeleid, buiten Oekraïners en echte oorlogsslachtoffers. En als de EU zo zijn stempel op van alles blijft drukken dat we bijna niets meer te vertellen hebben,dan een Nexit…gewoon je rug als politiek eens recht houden….we zijn een watjesland geworden met deze politici!

 23. Jazeb

  @ Vak J

  Maak je nu serieus de aanname op basis van mijn naam dat ik had moeten integreren? Wat da fok. Ik ben een geboren en getogen Nederlander/ Utrechter. Z*out toch op man.

  Je reactie op Joes: Akwasi trekt zich juist heel veel aan van wat zijn voorouders hebben gedaan. Hij wil de periode van slavernij juist herdenken. Spoor je eigenlijk wel helemaal?

  @ Je reactie op Janssen

  Je hebt werkelijk geen idee hoe streng de aanpak van migranten aan de Europese buitengrenzen al is. Jij vind het kennelijk doodnormaal om vluchtelingen met tientallen en honderden tegelijk terug de zee in te duwen en te laten verdrinken of om met scherp op de medemens te schieten en om vrouwen en kinderen te verkrachten (doen Frontex mensen in de Oost en Zuid-Europese landen namelijk). Of mensen nu terecht of onterecht de grens over steken. Je behandelt ze altijd met menselijkheid in plaats van onmenselijke frustraties te botvieren op de medemens. Ziek en walgelijk gewoon. En ja, ook ik word moe van veilieglanders en extreem gelovigen die de grens over komen en zich beter voelen dan anderen en spugen op diegenen die hen opvangen, maar bedenk dat migranten blijven komen. Slechts 5-7,5% van de gehele stroom bereikt waarschijnlijk Europa. 95% strand al aan haar buitengenzen. Zo groot is de wereldwijde trek inmiddels. Wat wil je ook. De welvaart in de wereld is nogal scheef verdeelt. Wij zijn rijk te koste van anderen. Wie denk je dat er verdient aan de vele burgeroorlogen ook en de dictatoriale regimes? Wie moet er olie, gas en grondstoffen van hen afnemen en wie verkoopt hen wapens? Het westen heeft de grootste wapenindustrie ter wereld.

  Migranten zullen blijven komen. Met behulp van omkoping van douaniers en grensbewakers en met hulp van smokkelaars. Alleen zullen de foute figuren met zwart en crimineel geld juist Europa bereiken. De echte vluchtelingen, armere gezinnen, zijn degenen die massaal zullen verzuipen. Sterker nog. Doen ze al jaren. Maar stem lekker JA’21. Zij zullen alleen maar het VVD beleid steunen, dus je hebt jezelf er mee.

  En je vergelijking tussen de sociaal democratie en communisme> je hebt echt geen idee waar je over praat. Met je herverdeling. Dat je moet meebetalen aan de samenleving en aan de medemens is wat anders dan herverdeling van je bezit en goederen hoor. Wat een compleet gebrek aan algemene kennis en een gebrek aan algemene ontwikkeling. Tuurlijk snap je dan niet hoe de wereld werkt. BEspaar ons dan ook je commentaar. Sjongejongejonge.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).